Czarna porzeczka to jeden z najpopularniejszych owoców sezonowych. Powszechnie występuje w Europie i w Azji. Wśród najbardziej znanych odmian czarnej porzeczki wymienia się: Titanię, Bonę i Ceres. Polacy chętnie kupują lub uprawiają owoce, by przygotowywać z nich przetwory. Dżem z czarnej porzeczki, konfitura, sok, nalewka, galaretka. Owoc można przerabiać na wiele sposobów. Warto więc w sezonie zaopatrzyć się w zapas czarnej porzeczki i przygotować z niej pyszności na zimę. Ten owoc to skarbnica zdrowia i powinniśmy go jeść nie tylko latem, lecz przez cały rok.
Czarna porzeczka zawiera dużo witaminy C, polifenoli, antocyjanów oraz przeciwutleniaczy. Obecność wszystkich tych związków i substancji sprawia, że owoc ma nieoceniony udział we wspieraniu naszego układu immunologicznego i chroni nas przed rozwojem chorób, w tym nowotworowych. Cenne są zresztą również liście, które działają przeciwzapalnie. Pozytywny wpływ na nasz organizm ma również olej z nasion czarnej porzeczki. Serwis dietetycy.org.pl przytacza badania, z których wynika, że osoby starsze, które go spożywały, rzadziej chorowały, a jeśli już do tego doszło, to przebieg chorób był łagodniejszy.
Te niewielkie, sezonowe owoce to również balsam dla układu pokarmowego. Dzięki flawonoidom mają działanie rozkurczowe, dlatego zaleca się, by spożywały je osoby, które często cierpią na bóle brzucha. Dietetycy.org.pl piszą również o naparach z liści, które łagodzą dolegliwości ze strony układu pokarmowego. W medycynie ludowej wykorzystuje się je przy biegunkach. Jak pisaliśmy na zdrowie.gazeta.pl, preparaty z czarnej porzeczki stosuje się w leczeniu dróg moczowych i pęcherza, nieżytu żołądka i jelit.
Czarna porzeczka łagodzi też objawy migreny. Dzieje się tak dlatego, że wpływa na rozszerzenie naczyń krwionośnych, a tym samym złagodzenie bólu. Ponadto związki, które zwalczają nadmiar wolnych rodników, czyli wspomniane przeciwutleniacze, chronią struktury komórek mózgowych. Minimalizują też występowanie stresu oksydacyjnego, który z kolei przyczynia się do rozwoju m.in. takich chorób jak alzheimer i parkinson. Poprawiają również pamięć oraz zdolności poznawcze.
Obecność cennych antyoksydantów ma też wpływ na prawidłową pracę nerek. Dietetycy.org.pl wspominają m.in. o badaniach, które udowodniły, że gdy regularnie stosuje się ekstrakty z czarnej porzeczki, zapobiega się kamicy nerkowej. Warto też pić sok z czarnej porzeczki, by wspomóc organizm w usuwaniu kwasów cytrynowego i szczawiowego, które w nadmiarze mogą doprowadzić właśnie do wspomnianej wyżej choroby. Czarną porzeczkę mogą spożywać osoby, które już mają kamicę nerkową.
Jedzenie czarnej porzeczki sprzyja obniżaniu cholesterolu. Odpowiedzialne są za to antocyjany. Mniejsze jest też wtedy ryzyko rozwoju chorób układu krążenia. Antocyjany korzystanie wpływają także na wzrok. Z kolei polifenole zawarte w czarnych porzeczkach uczestniczą w regeneracji wątroby.
Czarna porzeczka odgrywa więc bardzo ważną rolę w diecie. Warto jeść przede wszystkim świeże, surowe owoce, ale do nich dostęp mamy przede wszystkim latem. Dlatego zimą należy sięgać po przetwory, np. dżemy lub soki. Przepis na dżem z czarnej porzeczki znajdziesz poniżej. To tylko dwa składniki.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Owoce zalej zimną wodą. Płucz je przez 10 minut. Następnie osusz i oderwij ogonki. Włóż owoce do dużego garnka i dolej 1/3 szklanki wody. Na minimalnym ogniu gotuj porzeczki, aż puszczą sok. Kiedy masa owocowa wyraźnie zgęstnieje, dodaj cukier i zamieszaj. Ponownie zagotuj i wyłącz ogień. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
Następnego dnia jeszcze raz zagotuj dżem. Kiedy będzie tak gęsty, że "łyżka stoi", od razu przelej go do wyparzonych i suchych słoików. Szczelnie zakręć i odwróć do góry denkami, by zakrętki się zassały. Następnie przykryj je kocem i pozostaw na 12 godzin, by ostygły. Dżem z czarnej porzeczki przechowuj w ciemnym, suchym i chłodnym miejscu.