Składniki (4porcje)
-
Mąka pszenna - 450 gWoda - 300 ml (ciepła)Drożdże suszone - 1 op. (7g)Cukier - 2 łyżeczkiSól - 2 łyżeczkiOliwa - 5 łyżek
-
Dodatkowo:
Olej rzepakowy - do smarowania blachy i ciastaOliwki czarne - wedle uznaniaOliwki zielone - wedle uznaniaPomidorki koktajlowe - wedle uznaniaRozmaryn świeży - wedle uznaniaSól - do smaku (gruboziarnista)
VIDEO
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Ciepłą wodę wymieszaj z cukrem, drożdżami i oliwą. Odstaw na 5 minut, aż drożdże zaczną się pienić.
W dużej misce wymieszaj mąkę z solą. Wlej zaczyn drożdżowy, dokładnie wymieszaj, a następnie zagnieć jednolite i elastyczne ciasto. Przełóż je do miski wysmarowanej oliwą, nakryj ściereczką lub owiń folią spożywczą i odstaw na godzinę do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto zagniataj przez chwilę, a następnie przełóż na blaszkę wysmarowaną oliwą (blaszka powinna mieć wymiary 25 x 30 cm lub przynajmniej 30 cm średnicy). Rozciągnij je po całej blaszce i posmaruj po wierzchu oliwą. Powciskaj w ciasto oliwki, pomidorki koktajlowe oraz kawałki rozmarynu. Wierzch posyp grubą solą i wstaw blaszkę do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni. Piecz około 25 minut, aż focaccia nabierze złotobrązowego koloru.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory