Focaccia

Haps 21.01.2020 13:07
(brak ocen)
OCEŃ
Focaccia
Buongiorno! Dzisiejsze wideo nadajemy ze słonecznej Italii. Zamiast pocztówki przesyłamy wam przepis na foccacię prosto od włoskiej mammy. Buon appetito!
Czas przygotowania do 30 minut
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (4porcje)

VIDEO

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 3

Ciepłą wodę wymieszaj z cukrem, drożdżami i oliwą. Odstaw na 5 minut, aż drożdże zaczną się pienić.

2 / 3

W dużej misce wymieszaj mąkę z solą. Wlej zaczyn drożdżowy, dokładnie wymieszaj, a następnie zagnieć jednolite i elastyczne ciasto. Przełóż je do miski wysmarowanej oliwą, nakryj ściereczką lub owiń folią spożywczą i odstaw na godzinę do wyrośnięcia.

3 / 3

Wyrośnięte ciasto zagniataj przez chwilę, a następnie przełóż na blaszkę wysmarowaną oliwą (blaszka powinna mieć wymiary 25 x 30 cm lub przynajmniej 30 cm średnicy). Rozciągnij je po całej blaszce i posmaruj po wierzchu oliwą. Powciskaj w ciasto oliwki, pomidorki koktajlowe oraz kawałki rozmarynu. Wierzch posyp grubą solą i wstaw blaszkę do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni. Piecz około 25 minut, aż focaccia nabierze złotobrązowego koloru.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.