Tylko 4 składniki i mam coś, co będę pić przez całą zimę. Zamykam w butelkach i rozdaję rodzinie

Zbliżająca się jesień to dobra motywacja, by zaopatrzyć swoje domy w przepyszne, a do tego bardzo zdrowe przysmaki. Zaliczają się do tego nie tylko kiszone ogórki, przetwory z cukinii i pomidorów, a także domowej roboty soki. To właśnie je można dodać do gorącej herbaty, lub wlać do wody, by zrobić orzeźwiający napój. Z tych owoców wychodzi najlepszy.

Pewnie zachodzisz w głowę i zastanawiasz się, co takiego możesz jeszcze zrobić, by nadchodząca zima była jeszcze smaczniejsza. Zapewne twoja spiżarnia ugina się od słoików z ogórkami, papryką lub pomidorami, a całą kolekcję dopełniają słodkie dżemy. Jeśli tak jest to brakuje jeszcze jednego elementu, który z pewnością przypadnie ci do gustu. Mowa tu o przesłodkich sokach, które można zrobić z różnego rodzaju owoców. Ja postanowiłam w tym roku postawić na sok śliwkowy, który już dziś robi wielką furorę.

Zobacz wideo Drink z buraka

Domowy sok śliwkowy robi się błyskawicznie, a aby był smaczny i gotowy nie trzeba wiele. Wystarczy, że będziesz mieć 4 składniki i nic więcej nie potrzebujesz. Taki sok z powodzeniem możesz podawać do gorącej, zimowej herbaty, a także możesz rozcieńczyć go z wodą. Zamknij go w słoikach, by mógł przeleżeć całą zimę.

Przepis na sok śliwkowy na zimę

Składniki

  • 3 kg śliwek (najlepiej węgierek),
  • 1 kg cukru,
  • 1,5 litra wody,
  • sok z jednej cytryny.

Sposób przygotowania

  1. Śliwki umyj, usuń pestki i wrzuć do dużego garnka. Wlej wodę i gotuj na małym ogniu przez około 30 minut, aż owoce będą miękkie.
  2. Następnie przetrzyj je przez sito lub zblenduj. Do przecieru dodaj cukier i sok z cytryny, a następnie ponownie zagotuj, mieszając, aż cukier całkowicie się rozpuści.
  3. Gorący sok przelej do wyparzonych butelek lub słoików, zakręć i pasteryzuj przez około 15 minut. Po tym czasie sok umieść w chłodnym miejscu, by jego temperatura zmalała. Tak przygotowany może być przechowywany w piwnicach i w spiżarniach przez wiele tygodni.
Więcej o: