ogórki
-
Ogórki po azjatycku zostawiają mizerię w tyle. Choć to prosty przepis, ich smak robi prawdziwą furorę
Szukasz dodatku do obiadu, który nie jest nudny? Ogórki po azjatycku to prosta, ale wyrazista surówka, która świetnie pasuje do wielu potraw. Chrupiące kawałki warzyw w intensywnej marynacie łączą subtelną słodycz, pikantność i głęboki smak umami....
-
Sałatka z ogórka dla leniwych. Miliony osób spróbowało, więc my też. Nawet Gessler krzyknęłaby "besos"
Szybka sałatka z ogórkiem, która podbiła internet w zaledwie kilka dni? Pokochają ją zabiegane osoby, które mają już przesyt kanapek. Przetestowaliśmy ją, żeby się dowiedzieć, czy warto i już nie mamy wątpliwości.
-
Ogórkowa za mało kwaśna? Pewnie popełniasz ten błąd. Trzeba wbić sobie do głowy jedną zasadę
Niektórzy skarżą się czasem, że ich zupa ogórkowa wyszła zbyt kwaśna. Co jednak w odwrotnej sytuacji, kiedy kwaskowy smak powinien być bardziej wyczuwalny? Wystrzegaj się jednego błędu, a twoje danie obiadowe będzie przepyszne. Jak poprawić smak...
-
Wyciągnęłam je ze słoika i zrobiłam obiad. Dzięki nim ogórkowa nabrała smaku
Przepis na zupę ogórkową zna każdy. Nie jest to żadna tajemnica, jak się ją przygotowuje, jednak ten klasyczny smak można w prosty sposób zmodyfikować. Ja to zrobiłam, a efekt był porażający. Trudno uwierzyć, ale dzięki jednej zmianie, tradycyjna...
-
Mama nie robi małosolnych i sałatek z ogórków. Do zalewy wsypuje tę przyprawę, a słoiki znikają od razu
Każdy się ze mną zgodzi, że teraz jest ostatni moment na zrobienie aromatycznych przetworów na zimę. Warzywa są soczyste i pełne smaku, a my mamy ochotę zamknąć je w słoikach. Jeśli nie masz pomysłu, co jeszcze możesz zrobić z ogórkami, to my mamy...
-
Przepis na ogórki tarte do słoików. Będą kwaśne, jak lubisz, ale uważaj na sól
Ośmielę się powiedzieć, że wszyscy kochamy zupę ogórkową. Robimy ją często, a jak wiadomo, gwarancją smaku są pyszne, kwaśne, domowe ogórki kiszone. Dziś podpowiemy wam, jak zrobić ogórki tarte na zupę ogórkową. Ten przepis jest tak prosty, że nie...
-
Niby ogórkowa, ale nie do końca. Dodałam tylko te 3 składniki i okazała się szaleńczo pyszna
Zupę ogórkową albo się uwielbia, albo nienawidzi. Jeśli zaliczasz się do grona, które lubi jej smak, to poniższy przepis również ci się spodoba. Dodaję do niego tylko trzy dodatkowe składniki, a całość nabiera nowego smaku. Możesz nie wierzyć, ale...
-
Te ogórki potrzebują czasu, ale są warte każdej minuty przygotowania. Słoiki znikają jeden za drugim
Czas ogórkowy w pełni i prawie każdy zapełnia słoiki tymi warzywami. Wiele osób zrobiło już niemałe zapasy, ale nie ma jeszcze dość. Jeśli zaliczasz się do tej grupy, to poniższy przepis musisz od razu wykorzystać. Te ogórki są wymagające, ale ich...
-
Kolejny słoik do wyrzucenia? Babcia miała patent na miękkie i gorzkie ogórki. Chodzi o wodę
Nie ma nic pyszniejszego od świeżego, kruchego ogórka kiszonego wyjętego prosto ze słoika. Zdarza się jednak, że warzywa nie dość, że źle wyglądają, to jeszcze nie smakują tak, jakbyśmy tego oczekiwali. Dlaczego ogórki wyszły miękkie i gorzkie?
-
Przy tej sałatce mizeria może się schować. Teściowa zdradziła mi o niebo lepszy przepis na ogórki
Klasyczne dodatki, takie jak mizeria, świetnie sprawdzają się w kuchni, jednak w końcu może przyjść znużenie. Czasem zapominamy, że sezonowe składniki, dobrze smakują również w innych kompozycjach. Jeśli marzy ci się lekka sałatka do obiadu,...
-
Pierogi książęce. W farszu są ziemniaki i mają przednie towarzystwo
-
Te bułeczki robię na każdą imprezę. Do barszczyku lepsze niż krokiety
-
Kurczak po toskańsku, czyli obiad w 20 minut. Zakochasz się
-
Nie mogłam pozbyć się śladów po kleju. Wypróbowałam "metodę majonezową"
-
W Dino 1+1 gratis. Lidl i Biedronka też kuszą okazjami cenowymi
- To mięso serwowane z ziemniaczkami i ogórkami robi furorę w moim domu
- Zrobiłam pączki na obiad. Bliscy najpierw mnie wyśmiali, a potem nosili na rękach
- W mazowieckiej wsi podawali to na szkolnych choinkach. Robię do dziś
- Jak nazywają się pączki z dziurką? To musisz wiedzieć o pączkach z USA
- Gdy sąsiadka ją robi, klatka pachnie nieziemsko smacznie. Każdy chciał spróbować, ja dostałam przepis
-
Kiedy najlepiej kisić ogórki na zimę? Uważaj, bo przegapisz ostatni moment
Polacy uwielbiają kiszonki i w zależności od sezonu na dane warzywa, nasze kuchnie i spiżarnie niemal toną w najróżniejszych słoikach. Zdecydowanie naszą ulubioną kiszonką są ogórki i trudno nam sobie wyobrazić codzienne gotowanie bez nich. Jednak...
-
Twarde i jędrne. Takie będą twoje ogórki, jeśli będziesz pamiętać o ważnym kroku. To klucz do sukcesu
Sezon na ogórki zaczyna się w lipcu i trwa aż do jesieni. To czas, kiedy warto przygotować zapasy słoików na zimę. W końcu nie ma nic lepszego niż soczyste kiszone do obiadu. Trzeba jednak wiedzieć, jak porządnie się za to zabrać. Jak długo moczyć...
-
Zamiast robić kiszonki, zasypuję cukrem. Dżem wychodzi lepszy niż z owoców. Słodki i gęsty
Lato to czas, kiedy wiele osób przygotowuje przetwory na zimę. Jeśli w tym roku ogórki ładnie obrodziły i szukasz oryginalnego pomysłu, jak je wykorzystać, pamiętaj, że kiszonki to niejedyne rozwiązanie. Możesz zrobić ogórkowy dżem. Brzmi nietypow...
-
Ogórki Gessler są tak dobre, bo do słoików wrzuca te liście. Moja teściowa jest nimi zachwycona
Magda Gessler od wielu lat jest ceniona na polskiej scenie kulinarnej. "Kuchenne rewolucje", które prowadzi, wzbudzają wielkie emocje, a do tego zbierają przed telewizorami całe rodziny. Jeśli chcesz tak jak ona, ikona gastronomii robić najlepsze...
-
Zrobiłam 15 słoików tych ogórków i został tylko jeden. Wszyscy je jedli, bo dodałam ten składnik
Robiąc ogórki nie musisz ograniczać się do standardowych przepisów, które robiły nasze babcie. Teraz gdy masz większe możliwości, warto nieco poeksperymentować. Dodaj do nich kilka składników, a nabiorą dodatkowego smaku i będą jeszcze lepsze....
-
Przepis na chrupiące korniszony. Najlepsze ogórki zrobisz starym sposobem
Przetwory z ogórków to wcale nie magia. Ten przepis na korniszony jest wyjątkowy, a ogórki smakują wybornie. Będą chrupiące i naprawdę pyszne, a to za sprawą pewnej porady. Chodzi o wodę.
-
Wrzucam do małosolnych kilka plasterków tego owocu. Mąż już nawet nie patrzy na słoiki od teściowej
Co można zrobić z ogórków na zimę? Jeśli lubisz robić przetwory, pewnie twoja spiżarnia pęka w szwach od warzyw w przeróżnych zalewach. Mamy dla ciebie jednak nowy pomysł na małosolne, które zawierają egzotyczne dodatki. Spróbuj ogórków w tej...
-
Nie śmietana i nie jogurt. Mizeria z innym dodatkiem jest najpyszniejsza. Mało kto zna ten przepis
Trudno wyobrazić sobie lepszą surówkę do letniego obiadu, niż mizeria. Prawda jest taka, że nie istnieje jeden przepis na mizerię. Jedno robią ją ze śmietaną, inni z majonezem albo jogurtem. te opcje są oczywiście bardzo smaczne, jednak moim...
-
Ogórki na już i na zimę. Podaj je do obiadu, ułóż na kanapce lub złap w rękę i zjedz
Każdą kuchnię opanowały przetwory, które robimy w ogromnych ilościach. Na blatach kuchennych możemy znaleźć różnego rodzaju owoce i warzywa, które później wkładamy do słoików, by cieszyć się ich smakiem, gdy za oknem nie będzie już tak ciepło....
-
Wygryzły korniszony i kiszone. Mąż powtarza, że "lepszych w życiu nie jadł". Robotę robią 2 dodatki
Co dodaje się do ogórków konserwowych? Postaw na kilka dodatków, które wzniosą ich smak na wyżyny. Z chrupiącą powłoką i półsłodkim wnętrzem. Właśnie takie są pikle musztardowe. Co ważne, nie wymagają prawie żadnej pracy.
-
Ogórki krokodylki robię co roku i znikają co do słoiczka. Sekret tkwi w zalewie i jednym dodatku
Gdy trwa na nie sezon, w wielu domach trwa też wręcz masowa produkcja słoików z przetworami. Jednym z tych, po które po prostu musisz sięgnąć, są ogórki krokodylki. Przepis jest prosty, a smak, jak nazwa wskazuje, kąsa niczym wspomniane zwierzę.
-
Robię ją od 4 lat i za każdym razem robi wrażenie. Wystarczy zamknąć je w słoikach i zalać zalewą
Mizeria to sałatka, którą dodaje się do prawie każdego obiadu. A jakby umieścić ją w słoiku i mieć ją przez cały rok na wyciągnięcie ręki? Jeśli taka wizja cię przekonuje, to musisz poznać ten przepis. Jest prosty i za każdym razem robi niesamowit...
-
Pijesz wodę z ogórków kiszonych? Dietetyk ostrzega przed jednym składnikiem. Może zaszkodzić
Gdy zjemy już wszystkie ogórki kiszone, zostaje po nich woda, którą można wykorzystać na kilka różnych sposobów. Wiele osób w celach zdrowotnych lubi ją także wypijać. Dietetyk zwraca jednak uwagę, że nie jest tak zdrowa, jak mogłoby się wydawać.
-
Pomidory na kanapkach to przeszłość. Teraz układa się na nich to warzywo ze słoika
Robiąc kanapki, oprócz wędliny i sera chcemy jeszcze na nich ułożyć jakieś warzywo. Pomimo że mamy wiele wyborów, zazwyczaj i tak sięgamy po pomidora. Jednak okazuje się, że można do nich dodać coś innego. Jest to przysmak ze słoików.
-
Za chwilę będę robić ogórki po kozacku. Kiszone i korniszony przy nich to marnota
Kto mnie zna, ten wie, że uwielbiam robić przetwory. Oczywiście najwięcej robię przetworów z ogórków. W sezonie na bieżąco robię kiszone, krokodylki i najlepsze moim zdaniem ogórki po kozacku. Są wyraziste zupełnie wyjątkowe tak jak miłość Bohuna ...
-
Konserwowe odchodzą w zapomnienie. Zrób ogórki w miodzie. Są tak pyszne, że aż chce się śpiewać
Podczas gdy jedni debatują, czy lepsze są ogórki kiszone, korniszony, ogórki małosolne, czy konserwowe, inni eksperymentują i przygotowują kilka rodzajów przetworów. Jednym z przepisów, po który warto sięgnąć, są ogórki w miodzie. Pyszne, proste i...
-
Dodałam do ogórków słodki składnik. Teraz cała rodzina prosi tylko o nie. O małosolnych już zapomnieli
Ogórki kiszone, ogórki małosolne, ogórki konserwowe. Tych w szafkach i spiżarniach Polaków nie brakuje. Czasem można trafić jeszcze na ogórki w zalewie gyros albo ogórki krokodylki. My chcemy zaproponować jeszcze coś innego - tak, to nie koniec...
-
Sos tzatziki robię jak gospodyni z Korfu. Mizeria nie ma podjazdu
Mizeria wypada przy tym blado. Przecież sos z ogórków to marzenie nie tylko Polaków, lecz także Greków. Greckie tzatziki to idealny dodatek do grillowanych mięs i wszelkich obiadów. Tzatziki robię po mistrzowsku, a sprytny trik mam od pani z Korfu...
-
Ciotka dodaje do ogórków zaskakujący składnik. W mojej rodzinie strąciły z podium nawet kiszone
Lato to idealny czas, aby przygotować się na długie zimowe miesiące. W mojej rodzinie każdy ma swój sposób na robienie przetworów. Najbardziej jednak zaskoczył mnie dodatek, który ciocia wkłada do słoika wraz z ogórkami.
-
Małosolne, gyros, a nawet kiszone nie są tak dobre. To najsmaczniejszy sposób na zimowe ogórki
Przyrządzanie pysznych przetworów na zimę trwa w najlepsze. Robimy do słoików pełno przepysznych rzeczy, które później podamy, gdy za oknem nie będzie już tak ciepło. Jeśli zastanawiasz się, co możesz przygotować, to te ogórki są najlepsze. Ich sm...
-
Co roku robię pół spiżarni tych ogórków, a i tak znikają wszystkie. Jedna przyprawa działa jak magnes
Nie wyobrażam sobie lata bez robienia przetworów na chłodniejsze miesiące. Co roku zjadamy zawartości wszystkich słoików, a ja szukam coraz to kolejnych przepisów. Jeden jest jednak wyjątkowo sprawdzony - ogórki w zalewie gyros towarzyszą mi każde...
-
Ta sałatka z ogórków na zimę nie ma sobie równych. Równie smacznej nie znajdziesz w sklepie
Sałatka z ogórków na zimę musi znaleźć się w każdej spiżarni. W końcu nie ma zimy bez przetworów w słoiku. Warto jednak stawiać na takie, które na pewno znikną, bo będą tak smaczne. Jak zatem zabrać się za przygotowanie takich rarytasów?...
-
Małosolne i kiszone przegrywają z tymi ogórkami. Wystarczy jedna przyprawa
Szał na przyrządzanie domowych przetworów trwa i wiele osób pragnie zrobić ich jak najwięcej. Do słoików wkładamy nie tylko warzywa, ale również i owoce tworząc niezapomniane smaki, do których będziemy mogli wrócić zimą. Jeśli zastanawiasz się, co...
-
Nie wyrzucam, tylko sypię pod ogórki. Wyrastają duże i chrupkie. "Grillowy" nawóz jest najcenniejszy
Czym nawozić ogórki, żeby lepiej rosły? Wcale nie musisz lecieć do sklepu ogrodniczego. Okazuje się, że jeśli często palisz grilla, nawóz masz pod ręką. Podsyp tym warzywa, a będą znacznie lepiej owocować.
-
"Absolutnie najlepsze" ogórki w zalewie. Jestem zachwycona przepisem uczestniczki "MasterChefa"
Przygotowanie ogórków jest na mojej liście "to do" każdego lata. Staram się jednak stawiać na nowości, choć oczywiście ogórki kiszone i tak muszą znaleźć się w mojej spiżarni. Trafiłam na przepis Ewy Szczęsnej - uczestniczki programu "MasterChef" ...
-
Gdy teściowa usłyszała, że robię takie ogórki konserwowe, tylko wybałuszyła oczy. Uważam, że są pyszne
Ogórki konserwowe to jedne z ulubionych ogórków Polaków. Ja robię je w nieco innej wersji - przygotowuję bowiem słodką zalewę. Gdy usłyszała to moja teściowa, tylko wybałuszyła oczy ze zdziwienia. Gdy spróbowała, przyznała jednak, że są obłędne.
-
Ciocia z Wrocławia pokazał mi ten przepis na ogórki. Potrzebujesz tylko woreczka
Sezon na robienie przetworów jest otwarty. Teraz każdy z nas zamyka się w kuchni, by zapakować do słoików wiele pyszności i cieszyć się nimi jesienią i zimą. To również idealny czas na przetestowanie nowych patentów na przetwory. Jeden z nich...
-
Co zrobić z przerośniętych ogórków? Nie kiś i nie marynuj - zrób na zimę coś lepszego
Zdarzyło ci się przegapić dobry moment i twoje ogórki przerosły? Przerośnięte ogórki nie nadają się do kiszenia, do marynowania też nie są najlepszym wyborem. Nie musisz jednak jeść ich na siłę. Możesz zrobić z nich pyszny dodatek do obiadu na zimę.
-
Dla mnie to sposób na zniszczenie mizerii, a inni się nią zachwycają. Wystarczy dodać jeden składnik
Mizeria to bardzo popularna surówka, którą można dodać do bardzo wielu potraw. W mojej rodzinie jej smak od lat nie jest zmieniany. Jednak istnieje przepis, który moi bliscy nie znają, a dla innych jest codziennością. Do ogórków dodają ten jeden...
-
To najgorszy błąd przy robieniu korniszonów. Przez to wychodzą sflaczałe i pomarszczone
Latem wszyscy jak jeden mąż upychamy najróżniejsze smakołyki do słoików i przetwarzamy na różne sposoby. Trudno się nie zgodzić z tym, że robimy najwięcej przetworów z ogórków, a prym wiodą korniszony. Jak zrobić korniszony, żeby były jędrne i...