ogórki
-
Ile soli do ogórków małosolnych? Są konkretne proporcje, których warto się trzymać
Ogórki małosolne cieszą się ogromną popularnością. Najlepiej robić je wiosną i latem. Wiele osób zastanawia się, jak je przyrządzić, żeby wyszły idealne. Jak przygotować odpowiednią zalewę? Które przyprawy dodać? Ale jedno z najczęściej zadawanych...
-
Przepis na ogórki konserwowe. Będą apetycznie chrupiące, ale dopilnuj proporcji
Ogórki konserwowe to jedna z naszych ulubionych przekąsek, składnik wielu sałatek i pyszny dodatek na kanapki. Przepis na chrupiące ogórki jest bardzo prosty, ale kluczowa jest zalewa. Proporcje są ściśle określone, w przeciwnym razie ogórki będą...
-
Jak układać ogórki do kiszenia? Ten sposób sprawi, że będą pyszne i chrupiące
Jak układać ogórki do kiszenia? Okazuje się, że jeśli chcemy, by były twarde i dobrze smakowały, powinniśmy stosować się do pewnej zasady. Jakiej? Odpowiadamy.
-
Dlaczego ogórki nie chcą się ukisić? Przyczyn może być kilka. Nie popełniaj już tych błędów
Dlaczego ogórki nie chcą się ukisić? To pytanie zadaje sobie wielu z nas. Kiszone ogórki to niezwykle smaczne i bardzo zdrowe przetwory, które są niezwykle popularne w Polsce. Bardzo często przygotowujemy je latem, by móc cieszyć się ich smakiem i...
-
Ogórki małosolne - przepis babci. Zwróć uwagę na temperaturę wody
Ogórki małosolne to genialny, chrupiący dodatek do obiadu czy kanapek. Przygotowuje się je bajecznie prosto, a żeby wyszły idealne, wystarczy pamiętać o odpowiednich proporcjach przypraw i temperaturze wody. Podpowiadamy, jak przyrządzają je nasze...
-
Chłodnik z ogórka - zupa idealna na upały. Ewa Wachowicz przygotowuje go z trzech rodzajów ogórków
Chłodnik z ogórka to klasyczne danie na gorące, letnie dni. Ta zupa to świetna alternatywa dla ciepłych posiłków i sposób na ochłodę. Z przepisu Ewy Wachowicz chłodnik z ogórka jest jeszcze lepszy, więc nie czekajcie i wypróbujcie recepturę.
-
Ogórki konserwowe z przepisu babci. Będą idealnym dodatkiem do obiadu i wspomnieniem gorącego lata
Ogórki konserwowe według przepisu babci wzbogacą obiad, jak również w ponure jesienne i zimowe dni przypomną gorące lato. Babcina receptura nie jest skomplikowana, więc na pewno każdy da sobie radę. Spróbujcie sami.
-
Ogórki małosolne - przepis babci. Nie wyjdą smaczne, jeśli nie zadbasz o proporcje
Ogórki małosolne to jedno z dobrodziejstw letnich tygodni. To chyba najlepsza chrupiąca przekąska oraz przepyszny dodatek do obiadu, a robi się je w prosty sposób. Przepis babci, jak wiadomo, najlepszy, ale trzeba zadbać o proporcje. Wówczas wyjdą...
-
Potrzebujesz surówki z ogórkami do obiadu? Sałatka szwedzka to przetwór nie tylko na jesień i zimę
Sałatka szwedzka to przede wszystkim ogórki, ale nie tylko - zawiera również inne warzywa. Do tego można ją przechowywać tak, jak inne przetwory, więc lepiej od razu zrobić więcej, aby starczyło na całą jesień i zimę. Przekonajcie się sami, jak...
-
Ogórki po koreańsku - aromatyczny przepis na pyszną przekąskę. Zrobisz je w kilkanaście minut
Szybka przekąska w ciągu dnia? Sezon na ogórki trwa, większość z nas stawia na klasyczne małosolne oraz kiszone, ale dziś przepis na coś zupełnie innego. Aromatyczne ogórki po koreańsku.
-
Owsianka według Anny Lewandowskiej to idealne śniadanie na upały. Wystarczy pięć składników
-
Mizeria idealna - przepis. Kluczowa jest kolejność dodawania składników
-
Ciasta bez pieczenia na upały. Cztery idealne sposoby na ochłodę i osłodę dla każdego łasucha
-
Jak pozbyć się much z kuchni? Przyda się m.in. lubiane zioło i mikstura za cztery złote
-
Przepisy na obiad w upał, czyli świeżo, lekko i przyjemnie. Trzy błyskawiczne dania
- Jak przedłużyć trwałość warzyw? Wykorzystaj pięć tanich i prostych sposobów
- Domowa czereśniówka - przepis na smak lata zamknięty w nalewce. Pomoże pokonać te dolegliwości
- Jakich zup nie gotować na "rosole z wczoraj"? To może popsuć ich charakterystyczny smak
- Ile soli do ogórków małosolnych? Są konkretne proporcje, których warto się trzymać
- Domowy izotonik najlepszy na upały. Zrobisz go szybko i tanio, a nawodni lepiej niż woda
-
Dlaczego na ogórkach kiszonych tworzy się biały nalot? Wyjaśniamy, czy trzeba je wtedy wyrzucić
Jeżeli kisicie ogórki (a także kapustę lub robicie domowy zakwas), z pewnością zauważyliście kiedyś, że na powierzchni utworzył się mlecznobiały nalot. Często pierwszą myślą, która się wtedy pojawia w głowie, jest: "pleśń". I ogórki lądują w koszu...
-
Ogórki małosolne - przepis babci. Tradycyjna receptura sprawi, że będą chrupiące i aromatyczne
Ogórki małosolne - przepis babci sprawi, że ich konsystencja i smak będą wręcz idealne. Chrupiące, aromatyczne i dobrze przyprawione ogórki w zaledwie kilka dni. Wystarczy kilka składników i odpowiednie naczynie, by cieszyć się tym swojskim i...
-
Ogórki małosolne - przepis na krótko kiszone ogórki gruntowe. Oto sposób, aby były chrupiące
Ogórki małosolne, zwane także potocznie półsłonymi to klasyka polskiej kuchni. Choć można je kupić w niemal każdym spożywczym sklepie, to warto jednak przyrządzić własne. Przepis podajemy poniżej.
-
Ogórek - agent 007 wśród warzyw. Idealny na upały, ale to nie wszystkie jego supermoce
Właśnie zaczyna się sezon na ogórki i nikt nie ukrywa swojej radości, szczególnie osoby ceniące sobie zdrowie oraz dobre samopoczucie. Ogórek to warzywo idealne na wszystko - świetnie nawadnia i... walczy z kacem. Ale właściwie dlaczego ogórki...
-
Ogórek - ile ma kalorii? Czy można łączyć go z pomidorem? Instagramerka rozwiewa wszelkie wątpliwości
Ogórek to warzywo, które wykorzystujemy w wielu daniach. Jest pełne witamin i minerałów. Co ważne, ma niewiele kalorii, więc możemy objadać się nim bez ograniczeń. Największe kontrowersje od lat budzi jednak jego połączenie z pomidorem. Wątpliwośc...
-
Przepis na ogórki małosolne z torebki. Prosty sposób, smak jak u babci
Bez nich nie wyobrażam sobie lata. Są chrupiące, delikatne i idealnie pasują do wiosennej kanapki lub jako dodatek do obiadu. Wbrew pozorom są banalnie proste i wcale nie wymagają dużej ilości pracy.
-
Prosty przepis na orzeźwiający chłodnik. Najlepszy obiad na upalne dni
Chłodnik to idealne danie na ciepłe i słoneczne dni. Orzeźwiająca i pyszna potrawa kojarzy się z początkiem wiosennych dni, kiedy na targach pojawiają się świeże buraczki i inne nowalijki.
-
Przepis na mizerię Magdy Gessler. To klasyka kuchni polskiej, ale ważny jest rodzaj śmietany
Czy polski letni obiad może istnieć bez mizerii? Może, ale po co... Nie ma lepszego dodatku do schabowego lub mielonego niż drobno posiekane ogórki z cebulką i śmietaną. Tylko jakiej śmietany użyć? Magda Gessler rozwieje wszelkie wątpliwości...
-
Jak przechowywać ogórki gruntowe by zachowały jędrność i świeżość? Znamy odpowiedź
Warzywa są stałym gościem w twoim domu? Kochasz świeże, gruntowe ogórki, ale po pewnym czasie tracą swoją jędrność i soczystość? Oto kilka wskazówek jak poprawnie je przechowywać
-
Najczęstsze błędy przy robieniu ogórków małosolnych. Zła sól to nie wszystko
Jakie błędy najczęściej popełniamy podczas robienia ogórków małosolnych? Okazuje się, że sposób ich ułożenia oraz rodzaj dodanej soli mają duże znaczenie. Sprawdźcie, na co jeszcze uważać podczas przygotowywania wiosennego przysmaku.
-
Jak i kiedy siać ogórki w gruncie i na balkonie? Oto kilka trików, które sprawią, że plony będą obfite
Ogórki to warzywa chętnie wybierane do posiania w przydomowych warzywnikach, są one bowiem dość proste w uprawie. Wiele osób zastanawia się jednak kiedy i jak rozpocząć uprawę, by plony były obfite. Prezentujemy kilka metod, które mogą okazać się...
-
Ogórki małosolne: przepis, który warto znać. Wybór odpowiedniej soli ma ogromne znaczenie
Przepis na ogórki małosolne jest bardzo prosty do zrealizowania. Wystarczy kilka składników i postępowanie zgodnie z poleceniami. Najlepsze wybrać sztuki niezbyt duże i oczywiście świeże. Naczynie, w którym będziemy je przechowywać, musi być czyst...
-
Ogórki małosolne są teraz hitem internetu. Mamy garść porad i wskazówek, dzięki którym wyjdą idealne
Chrupiące, aromatyczne i jędrne - takie ogórki małosolne smakują nam najbardziej. Mamy dziś dla was garść wskazówek, dzięki którym wyjdą idealne. Sprawdźcie, co należy zrobić.
-
Ogórki małosolne - przepis w kilku krokach. Sprawdzona receptura babci. Będą chrupiące i pyszne
Ogórki małosolne - przepis krok po kroku dla początkujących! Sezon na ogórki już tuż tuż, a maj to doskonały moment na to, aby przymierzyć się do wykonania własnych przetworów. Nie ma nic lepszego, aniżeli słoiczek świeżych i pysznych ogórków do...
-
Trzy nietypowe sposoby wykorzystania obierków po ogórkach. Sprawdź, co możesz z nimi zrobić
Obierki po ogórkach są wyrzucane do śmieci, ewentualnie do kompostownika. Ale skórki tych zielonych warzyw można wykorzystać inaczej. Mamy 3 ciekawe propozycje na ich wykorzystanie. Sprawdźcie jakie.
-
Czy ogórki kiszone są zdrowe? Podobno zajadała się nimi sama Kleopatra
Uznawane są za naturalny probiotyk, zaś sok z tych fermentowanych warzyw działa jak doskonały izotonik. Ogórki kiszone korzystnie wpływają na naszą mikroflorę jelitową i są niskokaloryczne - 100 g ma zaledwie 11 kcal. Podobno zajadała się nimi naw...
-
Ogórki w zalewie gyrosowej. Aromatyczny przetwór, nie tylko na jesień i zimę. Smak podkreślają dodatki
Ogórki w zalewie gyros z papryką, marchewką i cebulką stanowią niebanalny pomysł na przetwory. Dzięki dodatkowi przyprawy gyros zyskują oryginalny, nieco orientalny smak. Ich zapach jest równie niepowtarzalny. Choć ogórki konserwowe przygotowuje s...
-
Dwa przepisy na letnie przekąski z ogórków. Są proste w przygotowaniu i idealne na gorący dzień
Polacy uwielbiają ogórki, ale w kółko robią z nich to samo - surówkę, klasyczną mizerię czy zupę. Z tego warzywa można wyczarować dużo więcej. Zobaczcie sami - przedstawiamy dwa przepisy na przekąski z ogórków. Są idealne na upały.
-
Ogórki małosolne na sucho - błyskawiczny przepis na letnią przekąskę. Tak chrupiących nie jedliście
To jeden z najlepszych letnich przysmaków. Chrupiący, delikatny ogórek. Czekam na nie cały rok. Są kwintesencją późnej wiosny i lata. Mamy przepis, który musisz wypróbować. Ogórki na sucho.
-
Kiedy i jak siać ogórki gruntowe? Sam proces jest łatwy, trzeba jednak pamiętać o kilku zasadach
Ogórki stanowią dla większości z nas część codziennego jadłospisu. Używa się ich do sałatek, na marynaty, do kiszenia. Kiedy siać ogórki gruntowe i o czym pamiętać? Przede wszystkim to warzywo ciepłolubne - najmniejszy przymrozek jest w stanie...
-
Jak zrobić ogórki małosolne? Najlepszy przepis tradycyjny. Odpowiednia sól jest kluczowa
Ogórki małosolne to smak polskiego lata. Kochamy je wszyscy i zgodnie zgadzamy się, że najlepszy przepis na ogórki małosolne to ten tradycyjny. Sekretem smaku jest sól, do ogórków małosolnych tylko niejodowana, a najlepiej morska. Zatem jak zrobić...
-
Sadzenie ogórków gruntowych - nie przegap najlepszego terminu. Sprawdź, jak uprawiać ogórki na działce
Sadzenie ogórków gruntowych przypada właśnie na połowę maja. Warto przy tym poczekać kilka dni, aby uniknąć przymrozków. Obfitych plonów można się spodziewać wtedy, gdy rośliny mają odpowiednią dawkę wilgoci.
-
Połączenie pomidora z ogórkiem jest szkodliwe? Eksperci obalają popularny mit żywieniowy
Utarło się przekonanie, że pomidor i ogórek to połączenie szkodliwe. Askorbinaza, która obecna jest w zielonym warzywie, utlenia witaminę C. Czy jednak musimy rezygnować z dań, w których występują obie jarzyny? Eksperci podpowiadają, że nie jest t...
-
Jak przechowywać ogórki, żeby były świeże jak najdłużej? Unikaj sąsiedztwa kilku produktów
Gdzie jest najlepsze miejsce, by przechowywać świeże ogórki? Nie tylko ono się liczy! Zwróćcie też uwagę, jaki warzywa i owoce leżą obok. Sprawdźcie, jak przechowywać ogórki, by jak najdłużej były chrupkie i smaczne.
-
Przepis na ogórki małosolne na sucho - wyjdą chrupiące. Przygotowanie? To łatwiejsze niż się wydaje
Wielu z nas uwielbia przetwory. Dlatego też podrzucamy wam przepis na ogórki małosolne na sucho. Czym różnią się od tych tradycyjnych i jak je zrobić? Podpowiadamy.
-
Węgierska mizeria - przepis na aromatyczną wersję znanej klasyki. Urozmaici niemal każdy obiad
Węgierska mizeria jest to przepis na surówkę prostą i szybką do zrobienia, ale nieco bardziej aromatyczną od klasycznej, dobrze znanej wersji. Koniecznie ją wypróbujcie przy następnym obiedzie. Nie pożałujecie.
-
Chłodnik ogórkowy - przepis na błyskawiczną zupę, gdy za oknem upał. Potrzebujesz 5 składników i 5 minut
Chłodnik ogórkowy to chyba najszybsza w przygotowaniu zupa. Zimny i apetyczny chłodnik świetnie orzeźwia i gasi pragnienie, a do jego przygotowania nie potrzebujesz kuchenki. Przekonaj się, jak proste i smaczne może być letnie gotowanie.
-
Robisz ogórki małosolne i zastanawiasz się, jak ich użyć? Proste przepisy na wiosnę
Co przygotować z ogórków małosolnych? Zamiast podawać je tylko do obiadu, zróbcie z nich pyszne i proste przekąski. Podpowiadamy, jak wykorzystać ogórki małosolne.
-
Ogórki małosolne - przepis sprzed lat. Nasze babcie dodawały składnik, który może zaskoczyć
Ogórki małosolne to smak polskiego lata. Uwielbiany przez wszystkich przysmak jest w gruncie rzeczy bardzo łatwy do wykonania, ale żeby górki małosolne smakowały jak dawniej, warto pamiętać o pewnym nietypowym dodatku - chodzi o liście. Nasze babc...
-
Kiedy siać ogórki, a kiedy fasolkę szparagową, żeby nie było za późno? Kalendarz siewu warzyw 2022
Ogórki i fasolka szparagowa nigdy nie smakują tak dobrze, jak wtedy, gdy są samodzielnie wyhodowane. Ale uprawa roślin to nie taka prosta sprawa. Trzeba wiedzieć, co i kiedy siać. Na szczęście mamy dla was małą ściągawkę na 2022 rok. Sprawdźcie sami.