ogórki

Więcej o:

ogórki

  • Jak ukisić ogórki? Podpowiadamy, jak zrobić ogórki kiszone

    Jak zrobić ogórki kiszone? Ogórki kiszone są dostępne w sprzedaży przez cały rok. Jednak smak, jakość i trwałość tych ze sklepu mogą pozostawiać wiele do życzenia. Należy pamiętać o tym, że najlepszy okres na kiszenie ogórków, to przełom sierpnia i września, a to dlatego, że to doskonały czas

  • Ogórki z gyrosem, czyli genialny patent na sałatki z ogórków [PRZEPIS]

    . Jedną z nich zatrzymacie na dłużej, druga będzie tylko ulotnym momentem. Oto najlepsze przepisy na sałatki z ogórków, jakie kiedykolwiek jadłyśmy. Ogórki z gyrosem. Sałata, którą nacieszycie się przez cały rok. Jak zasmakują wam ogórki z przyprawą do grilla? Ogórki w zalewie gyros. Składniki: 2 kg ogórków gruntowych 3

  • Pikle z ogórków. Jak wykorzystać sezonowe ogórki?

    Ogórki pikle. Dlaczego warto przygotowywać domowe przetwory? Pikle z ogórków to niezwykle popularny rodzaj przetworów domowych, który znaleźć można niemalże w każdej spiżarni. Ogórki pikle to zwykle swego rodzaju sałatka, w której oprócz wspomnianych ogórków znajduje się także w zależności od

  • Kiszenie ogórków: kiedy kisić i ile soli dodać?

    Kiszenie ogórków: ile soli na litr wody? Kiszenie ogórków jest bardzo prostym procesem, jednak żeby prawidłowo go przeprowadzić i cieszyć się jesienią i zimą własnoręcznie ukiszonymi warzywami należy pamiętać o kilku zasadach. Kiszenie jest to proces fermentacji, który ma na celu zakonserwowanie

  • Dlaczego ogórki są gorzkie? Możliwe, że źle je obierasz

    Dlaczego ogórki bywają gorzkie? Czy możemy jakoś wpłynąć na ich smak? Okazuje się, że nie do końca... Ogórki jak wiele roślin wytwarzają pewne mechanizmy obronne mające na celu obronę przed szkodnikami. Ich gorzki smak ma odstraszyć i skutecznie zniechęcić do jedzenia. Odpowiedzialne

  • Jak zrobić ogórki małosolne? Przepis i porady

    W czym zrobić ogórki małosolne? Jakie ogórki wybrać? Zanim zaczniemy robić domowe ogórki małosolne, należy przede wszystkim zaopatrzyć się w dobre ogórki. Na straganach szukamy takich, jakie kupujemy na ogórki kiszone lub mizerię, czyli ogórków gruntowych. Najlepsze będą te niezbyt przerośnięte