ogórki
-
Kiszone w starciu z małosolnymi. Które są zdrowsze? Sprawdź, zanim sięgniesz po słoik
Jaki ogórek jest najzdrowszy? To pytanie może pojawiać się w naszych głowach, gdy zajadamy się kiszonymi i małosolnymi rarytasami. Oba typy mają grono wiernych fanów i wiele do zaoferowania, ale ich wpływ na organizm jest wyraźnie różny.
-
Ogórki robią się brązowe i gorzkie? To może być wina soli. Tylko jedna się nadaje
Robienie przetworów z ogórków ma w Polsce wieloletnią tradycję. Zdarzają się jednak błędy, przez które ogórki wychodzą niesmaczne. Powodów może być wiele, chociażby warzywa, które nie były pierwszej świeżości. Równie ważna jest jednak sól. Zły wyb...
-
Jak zrobić korniszony? Zanim włożysz ogórki do słoików, zrób myk z wodą, będą chrupiące
Sezon na ogórki dopiero raczkuje, ale w marketach i dobrych sklepach warzywnych już możemy kupić świeże ogórki gruntowe, które aż proszą się, by zrobić z nich przetwory. Jednymi z naszych ulubionych przetworów z ogórków są korniszony i dziś...
-
Taką mizerię robią millenialsi. Żadna śmietana, tutaj liczą się orientalne dodatki
Latem (i nie tylko) nie wyobrażamy sobie pysznego obiadku bez ogórkowego dodatku. Najczęściej jest to mizeria, ale umówmy się - ile można w kółko jeść ogórki ze śmietaną albo jogurtem? Mnie taka wersja się znudziła i postanowiłam zrobić mizerię po...
-
Tak ogórki małosolne robi Karol Okrasa. Sekret tkwi w przyprawie. Daje 2 pełne łyżki
W czerwcu Polacy składają się z truskawek, rabarbaru i ogórków małosolnych. Te ostatnie robimy wręcz na potęgę. By wyszły smaczne i chrupiące, trzeba wybrać nie tylko dobre ogórki, lecz także odpowiednio przygotować zalewę. Swoim patentem podzieli...
-
Surówka sanatoryjna bije mizerię na głowę. Śmietanę zamień na coś innego. Zrobisz w 3 minuty
Surówka do obiadu wcale nie musi być nudna. Jeśli masz dość mizerii czy buraczków, postaw na ten przepis. Ogórki w takim wydaniu zasmakują zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Jak zrobić surówkę sanatoryjną?
-
Zupa z ogórków małosolnych to moje objawienie. Jest wyjątkowa dzięki nietypowemu dodatkowi
Wiosną i latem na potęgę zajadamy się najpyszniejszymi ogórkami, jakie istnieją. Ogórki małosolne mają szczególne miejsce w naszych sercach i na naszych talerzach, ale najczęściej jemy je w formie przekąski, na kanapkach lub w sałatkach. Ja jednak...
-
Kwaśne, ostre, nieprzyzwoicie dobre. Te ogórki zdetronizują kiszone. Sekretem jest jeden dodatek
Jak zrobić dobre ogórki z chili? To pyszna, pikantna alternatywa dla kiszonych. Robi się je błyskawicznie. Potem tylko odpoczywają, a my razem z nimi. Będą jak znalazł do kanapki, obiadu czy solo jako przekąska.
-
Dodaj do kiszonych zamiast chrzanu. Słoik będzie znikał za słoikiem
Chrzan wydaje się nieodłącznym kompanem ogórków kiszonych. Prawdopodobnie większość osób robiących ogórki kiszone wkłada go do słoika. Chrzan podkręca ich smak oraz nadaje im chrupkości i twardości. Być może zaskoczymy teraz część osób, mówiąc, że...
-
Włóż do kiszonych jak Magda Gessler. Ogórki będą twarde i chrupiące
Ogórki kiszone niby są proste do zrobienia. Czasem jednak coś pójdzie nie tak i wychodzą miękkie i puste w środku. Można jednak temu zapobiec w prosty sposób. Wystarczy włożyć do słoika odpowiednie dodatki, a zwłaszcza jeden, który gwarantuje...
-
Nie każdy o tym wie. To się dzieje w twoim organizmie, gdy jesz ogórki kiszone
Ogórki kiszone to najpopularniejsza kiszonka i zarazem najpopularniejsze przetwory. Są fantastycznym dodatkiem do mięs zarówno solo, jak i jako składniki sałatek i surówek. Dodaje się je do tatara, do past kanapkowych, zrazów i robi na ich bazie...
-
Ogórki krokodylki są tysiąc razy lepsze niż małosolne. Każdy gryz wywołuje uśmiech
Ogórki krokodylki to pełne smaku przetwory, które w tym sezonie muszą stanąć w twojej szafce lub spiżarni. Ci, którzy nigdy ich nie jedli, być może nie uwierzą, że smakują lepiej niż konserwowe, małosolne i kiszone. Ale już jeden kęs wystarczy, by...
-
Posadź obok ogórków, a zielony dramat na grządce gotowy. Będziesz żałować całe lato
Co nie może rosnąć obok ogórków? Warto się nad tym zastanowić, zanim zaplanujemy grządki. Niektóre rośliny potrafią skutecznie zahamować wzrost warzyw i zniweczyć cały plon. Jeśli zależy ci na dorodnych okazach, sprawdź, z czym ogórki mogą stworzy...
-
Ekspresowa sałatka z ogórków, która pasuje do wszystkiego. Prościej się nie da
Lekka i świeża sałatka z ogórków jest idealnym dodatkiem właściwie do każdego dania głównego. Szczególnie dobrze komponuje się z tymi mięsnymi, trochę cięższymi, bo jest dla nich idealną przeciwwagą. Jej uniwersalność i szybkość przygotowania...
-
Wszyscy teraz robią małosolne, ja robię coś lepszego. Ogórki w curry to mój przebój
Ogórki to warzywa, które najchętniej przerabiamy na najróżniejsze sposoby. Są także królami naszych rodzimych przetworów i jak tylko w marketach i warzywniakach pojawiają się pierwsze ogórki gruntowe, zaczyna się narodowe święto upychania w słoiki...
-
Ogórki małosolne dla niecierpliwych. Będą gotowe już na drugi dzień
Ogórki małosolne mają wierne grono zagorzałych fanów. Choć robi się je stosunkowo szybko i zazwyczaj są gotowe do jedzenia po około dwóch lub trzech dniach, niektórzy nie są w stanie czekać. Dla niecierpliwych mamy przepis na ogórki małosolne na...
-
Zacznij tak uprawiać ogórki. Będą zdrowsze i czystsze. Sąsiad spojrzy z uznaniem
Dorodne warzywa to marzenie każdego, kto uprawia własny ogród. Na ich jakość i plony wpływa wiele czynników - od warunków atmosferycznych po stanowisko, w którym rosną. Osoby, które dopiero zaczynają przygodę z uprawą warzyw, mogą nie wiedzieć, że...
-
Mizeria jakiej nie znacie. Śmietana? Dobry żart, liczy się coś innego
Dziś troszeczkę wkurzymy znaczną część Polaków, a rzecz będzie dotyczyć mizerii. Tak, mizeria to jedna z najczęściej robionych surówek, pasuje i do mielonego, i do schabowego, ale moim zdaniem posiekane ogórki wymieszane ze śmietaną to nuda. Mizer...
-
Najlepszy sos do grilla? Oczywiście tzatziki. Błahy błąd zamieni go w paćkę, nie chodzi o jogurt
Sezon grillowy właśnie ruszył i do woli możemy zajadać się rozmaitymi pysznościami z rusztu. Oczywiście żadne grilowane smakołyki nie mogą obejść się bez dodatków, ale po co w kółko wyciskać na talerze ketchup i musztardę? Postaw na grecką klasykę...
-
Ogórki małosolne będą chrupiące i twarde. Zrób je według zasady 3x1
Kto nie mógł doczekać się ogórków małosolnych ręka do góry. Tak, my też jesteśmy w tym gronie. To jedne z najsmaczniejszych warzyw sezonowych, jakie widział świat. Oczywiście pod warunkiem, że są dobrze zrobione. Nie jest to trudne, ale trzeba...
-
Zamiast wyrzucać, rozłóż obierki w ogrodzie. Sprytny trik pomoże pozbyć się niechcianych gości
Na co są dobre obierki z ogórków? Zwykle lądują w koszu. Szkoda, gdyż z łatwością można je ponownie wykorzystać. Będą bohaterem w walce z problemem, który spędza sen z powiek niejednemu z nas.
-
Jakie ogórki do jarzynowej są najlepsze? Na jedno uważaj. Inaczej sałatka podejdzie wodą
Jakie ogórki do sałatki jarzynowej będą najlepsze oraz na co uważać, by nie podeszła wodą? Wiele osób popełnia podstawowy błąd, który sprawia, że już po krótkim czasie cała miska nadaje się tylko do kosza. Na to uważaj w szczególności.
-
Ogórki - quiz wiedzy ogólnej. W kółko je jesz, ale co o nich wiesz?
Ogórki kiszone, ogórki małosolne, ogórki konserwowe... Moglibyśmy wymieniać wszystkie oblicza ogórka godzinami. Przed tobą smakowity, letni quiz wiedzy ogólnej. Co wiesz o ogórkach? Wynik 10/13 pobiją wyłącznie eksperci! Dasz radę?
-
Bierzesz słoik z ogórkami, a tam biały nalot. Wyrzucasz czy zostawiasz? Dobra odpowiedź może zaskoczyć
Co oznacza biały nalot na kiszonych ogórkach? To pytanie przynajmniej raz w życiu zadał sobie każdy z nas. Wiele osób od razu wyrzuca taki słoik, bo martwi się, że to objaw pleśni. W rzeczywistości mówi nam jednak o czymś zupełnie innym.
-
Ogórki po azjatycku zostawiają mizerię w tyle. Choć to prosty przepis, ich smak robi prawdziwą furorę
Szukasz dodatku do obiadu, który nie jest nudny? Ogórki po azjatycku to prosta, ale wyrazista surówka, która świetnie pasuje do wielu potraw. Chrupiące kawałki warzyw w intensywnej marynacie łączą subtelną słodycz, pikantność i głęboki smak umami....
-
Sałatka z ogórka dla leniwych. Miliony osób spróbowało, więc my też. Nawet Gessler krzyknęłaby "besos"
Szybka sałatka z ogórkiem, która podbiła internet w zaledwie kilka dni? Pokochają ją zabiegane osoby, które mają już przesyt kanapek. Przetestowaliśmy ją, żeby się dowiedzieć, czy warto i już nie mamy wątpliwości.
-
Ogórkowa za mało kwaśna? Pewnie popełniasz ten błąd. Trzeba wbić sobie do głowy jedną zasadę
Niektórzy skarżą się czasem, że ich zupa ogórkowa wyszła zbyt kwaśna. Co jednak w odwrotnej sytuacji, kiedy kwaskowy smak powinien być bardziej wyczuwalny? Wystrzegaj się jednego błędu, a twoje danie obiadowe będzie przepyszne. Jak poprawić smak...
-
Wyciągnęłam je ze słoika i zrobiłam obiad. Dzięki nim ogórkowa nabrała smaku
Przepis na zupę ogórkową zna każdy. Nie jest to żadna tajemnica, jak się ją przygotowuje, jednak ten klasyczny smak można w prosty sposób zmodyfikować. Ja to zrobiłam, a efekt był porażający. Trudno uwierzyć, ale dzięki jednej zmianie, tradycyjna...
-
Mama nie robi małosolnych i sałatek z ogórków. Do zalewy wsypuje tę przyprawę, a słoiki znikają od razu
Każdy się ze mną zgodzi, że teraz jest ostatni moment na zrobienie aromatycznych przetworów na zimę. Warzywa są soczyste i pełne smaku, a my mamy ochotę zamknąć je w słoikach. Jeśli nie masz pomysłu, co jeszcze możesz zrobić z ogórkami, to my mamy...
-
Przepis na ogórki tarte do słoików. Będą kwaśne, jak lubisz, ale uważaj na sól
Ośmielę się powiedzieć, że wszyscy kochamy zupę ogórkową. Robimy ją często, a jak wiadomo, gwarancją smaku są pyszne, kwaśne, domowe ogórki kiszone. Dziś podpowiemy wam, jak zrobić ogórki tarte na zupę ogórkową. Ten przepis jest tak prosty, że nie...
-
Niby ogórkowa, ale nie do końca. Dodałam tylko te 3 składniki i okazała się szaleńczo pyszna
Zupę ogórkową albo się uwielbia, albo nienawidzi. Jeśli zaliczasz się do grona, które lubi jej smak, to poniższy przepis również ci się spodoba. Dodaję do niego tylko trzy dodatkowe składniki, a całość nabiera nowego smaku. Możesz nie wierzyć, ale...
-
Te ogórki potrzebują czasu, ale są warte każdej minuty przygotowania. Słoiki znikają jeden za drugim
Czas ogórkowy w pełni i prawie każdy zapełnia słoiki tymi warzywami. Wiele osób zrobiło już niemałe zapasy, ale nie ma jeszcze dość. Jeśli zaliczasz się do tej grupy, to poniższy przepis musisz od razu wykorzystać. Te ogórki są wymagające, ale ich...
-
Kolejny słoik do wyrzucenia? Babcia miała patent na miękkie i gorzkie ogórki. Chodzi o wodę
Nie ma nic pyszniejszego od świeżego, kruchego ogórka kiszonego wyjętego prosto ze słoika. Zdarza się jednak, że warzywa nie dość, że źle wyglądają, to jeszcze nie smakują tak, jakbyśmy tego oczekiwali. Dlaczego ogórki wyszły miękkie i gorzkie?
-
Przy tej sałatce mizeria może się schować. Teściowa zdradziła mi o niebo lepszy przepis na ogórki
Klasyczne dodatki, takie jak mizeria, świetnie sprawdzają się w kuchni, jednak w końcu może przyjść znużenie. Czasem zapominamy, że sezonowe składniki, dobrze smakują również w innych kompozycjach. Jeśli marzy ci się lekka sałatka do obiadu,...
-
Kiedy najlepiej kisić ogórki na zimę? Uważaj, bo przegapisz ostatni moment
Polacy uwielbiają kiszonki i w zależności od sezonu na dane warzywa, nasze kuchnie i spiżarnie niemal toną w najróżniejszych słoikach. Zdecydowanie naszą ulubioną kiszonką są ogórki i trudno nam sobie wyobrazić codzienne gotowanie bez nich. Jednak...
-
Twarde i jędrne. Takie będą twoje ogórki, jeśli będziesz pamiętać o ważnym kroku. To klucz do sukcesu
Sezon na ogórki zaczyna się w lipcu i trwa aż do jesieni. To czas, kiedy warto przygotować zapasy słoików na zimę. W końcu nie ma nic lepszego niż soczyste kiszone do obiadu. Trzeba jednak wiedzieć, jak porządnie się za to zabrać. Jak długo moczyć...
-
Zamiast robić kiszonki, zasypuję cukrem. Dżem wychodzi lepszy niż z owoców. Słodki i gęsty
Lato to czas, kiedy wiele osób przygotowuje przetwory na zimę. Jeśli w tym roku ogórki ładnie obrodziły i szukasz oryginalnego pomysłu, jak je wykorzystać, pamiętaj, że kiszonki to niejedyne rozwiązanie. Możesz zrobić ogórkowy dżem. Brzmi nietypow...
-
Ogórki Gessler są tak dobre, bo do słoików wrzuca te liście. Moja teściowa jest nimi zachwycona
Magda Gessler od wielu lat jest ceniona na polskiej scenie kulinarnej. "Kuchenne rewolucje", które prowadzi, wzbudzają wielkie emocje, a do tego zbierają przed telewizorami całe rodziny. Jeśli chcesz tak jak ona, ikona gastronomii robić najlepsze...
-
Zrobiłam 15 słoików tych ogórków i został tylko jeden. Wszyscy je jedli, bo dodałam ten składnik
Robiąc ogórki nie musisz ograniczać się do standardowych przepisów, które robiły nasze babcie. Teraz gdy masz większe możliwości, warto nieco poeksperymentować. Dodaj do nich kilka składników, a nabiorą dodatkowego smaku i będą jeszcze lepsze....
-
Przepis na chrupiące korniszony. Najlepsze ogórki zrobisz starym sposobem
Przetwory z ogórków to wcale nie magia. Ten przepis na korniszony jest wyjątkowy, a ogórki smakują wybornie. Będą chrupiące i naprawdę pyszne, a to za sprawą pewnej porady. Chodzi o wodę.