ogórki
-
To nie jest zwykła kiszonka. Ten miks warzyw to kulinarne złoto. Pasuje do wszystkiego
Kiszone warzywa są moim ulubionym dodatkiem do obiadów, jednak zawsze myślałam, że ich przygotowanie jest skomplikowane. Po pierwszej próbie okazały się prostsze, niż się wydawały, a efekt przerósł oczekiwania. Mają bogaty smak, są zdrowe, a zapas...
-
Tę sałatkę warzywną robię na kilogramy. Bywa, że do zimy nie doczeka ani jeden słoik
Do zimy jeszcze hen daleko, ale już teraz warto pomyśleć o tym, co będziemy kłaść na talerzach obok schabowych w zimowe dni. Opcji na dodatki do obiadu jest dużo, ale ta sałatka jest bezwzględnie najlepsza. Jest kolorowa, wyrazista, ale nie za...
-
Kiszone pójdą w odstawkę. Ogórki burgerowe to must have w każdej spiżarni
Jak zrobić ogórki do burgerów? Z tego przepisu wychodzą chrupiące, aromatyczne i pełne smaku. Świetnie sprawdzą się do domowych kanapek, ale nie tylko. Raz spróbujesz, a kiszone pójdą w odstawkę.
-
Z ostatnich ogórków robię cud w słoiku. Zimą mam bazę gotową do zupy
Lato powoli chyli się ku schyłkowi, dni stają się nieco krótsze, noce chłodniejsze, ale ogórki wciąż tkwią na grządkach? Pewnie są poskręcane, pękate i już zmęczone, ale przecież i z takich delikwentów można zrobić coś pysznego. Weź ostrą tarkę i...
-
Została mi połówka, więc dodałam do mizerii. Jeszcze nie jadłam tak dobrej
Co można dodać do mizerii? Choć klasyczna wersja opiera się na ogórkach, śmietanie i przyprawach, coraz częściej eksperymentujemy z jej smakiem. Jednym z ciekawszych pomysłów jest dodanie czerwonej papryki, która nadaje całości koloru i chrupkości...
-
Wbij igłę w ogórki i dorzuć dodatki. Kiszonka wyjdzie lepsza niż u mamy
Co przyspiesza kiszenie ogórków? Istnieje prosty sposób, dzięki któremu proces fermentacji trwa krócej, a warzywa już po kilku dniach zyskują doskonały smak. Ten trik nie wymaga specjalistycznych narzędzi. Wystarczy jedna klasyczna... igła.
-
Śląski gospodarz pokazał, jak zrobić ogórki kiszone. Taką wodą nigdy ich nie zalewa
Prawidłowo wykorzystywany internet może być kopalnią inspiracji. Jak chociażby ten profil tiktokera ze Śląska, który jest w całości utrzymany w klimacie PRL-u. Twórca posługuje się śląską gwarą, pokazuje mieszkanie z wyposażeniem z poprzedniej epo...
-
Zdradzam trik na ogórki po kaszubsku. Do zalewy dodaję łyżkę przyprawy. Efekt? Bajka!
Lato to idealny moment, by zamknąć w słoikach aromaty świeżych warzyw. Ogórki po kaszubsku kuszą chrupkością, kolorem i wyjątkowym smakiem, który zawdzięczają jednej nieoczywistej przyprawie. Ten przepis jest prosty, a efekt potrafi zaskoczyć nawe...
-
Śląski kucharz zdradził sekret sałatki z ogórków na zimę. "Mama mnie tak uczyła"
Obok ogórków kiszonych, papryki marynowanej, tartych buraczków i powideł śliwkowych w domowej spiżarni nie może zabraknąć jeszcze jednego przetworu - sałatki z ogórków na zimę. To idealny dodatek do obiadu, gdy mamy ochotę wrócić wspomnieniami do...
-
Dodaj do ogórków ulubioną przyprawę Polaków. Ze spiżarni znikną jako pierwsze
Sól, pieprz i gyros. Mam wrażenie, że w wielu polskich kuchniach to podstawowy zestaw przypraw. Gyros świetnie nadaje się do kurczaka i bardzo często wykorzystywany jest do popularnej sałatki warstwowej, która - choć znana od lat - robi furorę na...
-
Teściowa zawsze prosi o kilka słoiczków. Te ogórki są boskie, bo nie żałuję czosnku
Jeśli chodzi o przetwory z ogórków, Polacy wyjątkowo upodobali sobie dwa rodzaje: ogórki kiszone i korniszony. O ile oba te przetwory są już wręcz kultowe i warto je robić, o tyle zdecydowanie nie warto się ograniczać tylko do tych dwóch przepisów...
-
Mizeria z sekretnym składnikiem. Ewa Wachowicz zdradziła przepis na najlepszą wersję
Mizeria to latem nieodłączny dodatek do obiadu. Na talerzach nie może zabraknąć plastrów ogórka polanych śmietaną... albo i nie, bo w niektórych wersjach mizerii jej nie uświadczycie. Taki jest też przepis Ewy Wachowicz, która z kolei do ogórków...
-
Kultowa sałatka z ogórków do słoików. Będzie idealna dzięki metodzie "na dwa razy"
Sezon ogórkowy w pełni i niemal na wyścigi robimy z nich najróżniejsze przetwory. Na potęgę je kisimy, robimy korniszony i ogórki w zalewach. Spora część z nas zapomniała już jednak o tej kultowej sałatce z ogórków, choć jeszcze w latach 90. nasze...
-
Kiedyś kiszone i konserwowe, dziś smarowidło do chleba. Robię hurtowo i chowam na zimę
Co można zrobić z ogórków na zimę do słoików? Choć większość warzyw kończy jako klasyczne przetwory, coraz więcej osób szuka oryginalnych pomysłów na ich wykorzystanie. Wśród nich coraz śmielej pojawia się... dżem. Może i brzmi zaskakująco, ale...
-
Czas gotowania ogórków konserwowych to klucz. Przegapisz moment i po chrupkości
Sezon letni to idealny moment na uzupełnienie spiżarni o domowe przetwory. Ogórki konserwowe to jedne z najchętniej przygotowywanych - obok kiszonych - bo są uniwersalne i świetnie pasują do kanapek czy obiadu. Jednak aby zachowały chrupkość i...
-
Mizeria po szwedzku bije na głowę klasyczną. Dodaję 2 składniki. Robi furorę przy obiedzie
Ogórki w śmietanie to klasyczny dodatek do obiadu, który zna niemal każdy. Jednak można go dowolnie modyfikować. Co dodać do mizerii, żeby była pyszna? Niektórzy dosypują koperek, inni decydują się na jedynie sól i pieprz. Tym razem postaw na coś...
-
Ciotka zdradziła, co dodaje do ogórków. Efekt? Są lepsze niż kiszone
Lato to najlepszy moment, by pomyśleć o zapasach na zimę. Jeśli brakuje ci już pomysłów na przetwory, może zainspiruje cię przepis mojej ciotki. Ona do ogórków zawsze dodawała składnik, o którym nikt by nie pomyślał. Dzięki niemu przetwory smakują...
-
Babcia zrywała duże ogórki i zasypywała solą. Zimą chcieliśmy jeść do obiadu tylko to
Sezon ogórkowy w pełni i na wyścigi robimy najróżniejsze przetwory. Kisimy, marynujemy, robimy zalewy i sałatki. Jednak wśród wszystkich nowoczesnych ogórkowych smakołyków, powinna pojawiać się także klasyka z dawnych lat i dziś mamy jeden z takic...
-
Do ogórków wsypałam złoty proszek. Po tygodniu nie ma śladu po słoikach
Przepis na ogórki kanapkowe powinien znać każdy, kto przepada za chrupiącymi dodatkami. W wersji z kurkumą, która nadaje im kolor, ale i wyjątkowy aromat, są wręcz idealne. Ze słodko-kwaśnym posmakiem są świetnym uzupełnieniem burgerów i domowych...
-
Niezawodny sposób siostry Anastazji na ogórki kiszone. Dzięki niemu zawsze wychodzą jędrne
Chrupiące, jędrne i pachnące latem - takie są ogórki kiszone siostry Anastazji. Kluczem do sukcesu jest banalnie prosta zalewa, która jednak musi być zrobiona według ściśle określonych proporcji. A o tym wiele osób wciąż zapomina. Sprawdź, jak...
-
Jem prosto z miski i nie mogę się oderwać. Nie bez powodu nazywają ją surówką młodości
Warzywa w surowej formie to najprostszy sposób na pożywne i szybkie danie. Jak zrobić zdrową surówkę, która będzie nie tylko smaczna, lecz także dostarczy cennych składników odżywczych? Wystarczy kilka świeżych produktów i prosty dressing, by...
-
Leżą, miękną i straszą? Nie u mnie. Zawsze robię to z nadmiarem ogórków i nic się nie marnuje
Co zrobić z nadmiarem kiszonych ogórków? Istnieją sposoby na ich wykorzystanie, kiedy wielki gar w spiżarni pęka w szwach, a my wiemy, że nie damy rady ich wszystkich zjeść. Dzięki temu można się nimi cieszyć znacznie dłużej.
-
Teściowa zawsze prosi o kilka słoików. Ta sałatka na zimę rozkochała pół rodziny
Sałatka warzywna na zimę to od lat obowiązkowy punkt na liście letnich przetworów do zrobienia w moim domu. Oprócz ogórków kiszonych, pomidorowych przecierów i patisonów, sałatka warzywna jest "must have" i nawet mam do niej specjalną miskę. Jest...
-
Najlepszy smak lata zamknięty w słoiku. Półki w piwnicy aż się uginają od babcinej kiszonki
Gdy sezon na warzywa jest w pełni, warto pomyśleć o tym, jak zatrzymać ich smak na dłużej. Pyszne sałatki na zimę do słoików to sposób na zachowanie lata w spiżarni. Kolorowe, chrupiące, aromatyczne, przygotowane z różnych składników, potrafią...
-
Ogórki na zupę robię latem i chowam w piwnicy. Dzięki proporcjom zawsze są idealne
Latem niemal na wyścigi przerabiamy ogórki na najróżniejsze sposoby. Robimy pyszne kiszone, korniszony, marynowane w różnych zalewach i z różnymi dodatkami i nasze kuchnie toną w słojach, słoikach i słoiczkach. Jednak warto przerobić ogórki w...
-
Chrupią aż miło. Ogórki w tej zalewie to mistrzostwo. Znikają w sekundę
Chrupiące, aromatyczne i z wyczuwalną nutą musztardy - te ogórki to hit letnich przetworów. Doskonale sprawdzą się jako dodatek do grilla, kanapek czy domowych obiadów. Sprawdź, jak krok po kroku przygotować słoiki, które będą cieszyć podniebienia...
-
Teściowa dała mi przepis na ogórki w zalewie curry. Sto razy lepsze od korniszonów
Sezon na przetwory z ogórków trwa w najlepsze. Na wyścigi robimy kiszone, korniszony i najróżniejsze pikle. Ogórkowy szał nie ominął także mnie i moja kuchnia zaczyna tonąć w słoikach. Najwięcej zrobiłam ogórków w zalewie curry z przepisu teściowe...
-
Spróbowałam bardzo kwaśnych ogórków z Dealz. Nie przypominają korniszonów babci
Wszyscy Polacy uwielbiają ogórki i akurat sezon na to warzywo w pełni. Zajadamy się nimi w sałatkach, kisimy i robimy najróżniejsze przetwory. Okazuje się jednak, że nie tylko my lubujemy się w ogórkowych piklach. W sklepach z zagraniczną żywności...
-
Babcia zrywała na drabinie i dodawała do ogórków kiszonych. Tego smaku nie da się opisać
Kiszenie ogórków powinno być naszym letnim sportem narodowym. Już od dziesięcioleci, jeśli nie stuleci, właśnie w ten sposób przerabiamy ogórki na zimę i jesteśmy w tym mistrzami. W mojej rodzinie mistrzynią ogórków kiszonych była świętej pamięci...
-
Nawadniają, są lekkie i mają mało kalorii. Bosacka radzi, by jeść w upały
Latem mało kto ma ochotę na ciężkie, rozgrzewające potrawy (chyba że cały dzień leje i aura przypomina raczej jasień). Szukamy wtedy sposobów, by się schłodzić i dobrze nawodnić. Z pomocą przychodzi flagowe polskie warzywo i owoc prosto z tropików...
-
Dlaczego ogórki są gorzkie? Ekspertka wskazuje winowajców i zdradza, jak tego uniknąć
Ogórki wspaniale orzeźwiają, świetnie pasują do kanapek i sałatek. O ile nie są gorzkie. A to, niestety, czasem się zdarza. Nie każdy jednak wie, dlaczego. Szczegółowo wyjaśnia to ekspertka z Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach. Winne są pewne...
-
Zupa idealna na gorące dni. Chłodnik litewski się nie umywa. Dodaj chrupiący składnik
Gdy upał nie daje wytchnienia, a apetyt maleje, warto sięgnąć po coś lekkiego i chłodzącego. Zupa na gorące dni nie musi być nudna, wystarczy połączyć kilka składników, by przenieść się smakiem do słonecznej Bułgarii. To idealna propozycja na letn...
-
Ogórki kroję w plastry i zalewam zalewą. Nikt nie chce już nudnych korniszonów
Sezon na ogórki w pełni i wiele polskich domów niemal tonie w najróżniejszych słoikach, słojach i słoiczkach pełnych przetworów. Najczęściej stawiamy na ogórki kiszone albo korniszony i to dwaj muszkieterowie ogórkowych przetworów. Dziś powiemy,...
-
Przed dodaniem do ogórków babcia robiła trik z cebulą. Jej mizeria była najpyszniejsza
Mizeria to królowa wszelkich surówek i chyba nie ma potrawy, do której by nie pasowała. Jest idealna do schabowego, pieczonego kurczaka, a nawet do gulaszu, ale musi być dobrze zrobiona. Dawno temu babcia zdradziła mi sekret smaku swojej mizerii,...
-
Przerośnięte ogórki? Nie do kiszenia, ale można je wykorzystać. Przepis prosty jak barszcz
Wielkie ogórki, które przerośnięte leżą na dnie koszyka, wcale nie muszą lądować w koszu. Zamiast je wyrzucać, zrób z nich coś pysznego - na zimę, do obiadu albo na grilla.
-
Zamiast zwykłych korniszonów robię ogórki watykańskie. Są lepsze, a jeden dodatek zaskakuje
Sezon na przetwory właśnie wystartował i nasze kuchnie przez najbliższe tygodnie będą tonąć w słoikach i słoiczkach. Najczęściej przerabiamy ogórki, więc przepisów na przetwory z ogórków jest multum. Jeśli jednak ciągle robisz tylko kiszone i...
-
Niby proste, ale coś tu nie gra. Tak zrobisz najlepsze ogórki małosolne. Uważaj na jedno
Jak przygotować ogórki małosolne? To jedno z tych pytań, które powracają co roku wraz z początkiem sezonu na te przetwory. Jeśli zastanawiasz się, co jest potrzebne, by wyszły chrupiące, aromatyczne i nie za słone, wszystko wyjaśniamy. Wystarczy...
-
Popularny błąd podczas kiszenia ogórków. Popełnisz go, a cały wysiłek pójdzie na marne
Kiszone ogórki są jedną z najpopularniejszych przekąsek w Polsce. Pasują idealnie do wszelkich dań mięsnych czy sosów, ale Polacy chętnie kładą je także na kanapki lub dodają do sałatek i surówek. Jak jednak przygotować ogórki w domu, by smakowały...
-
Dlaczego ogórki kiszone są puste w środku? Tak unikniesz rozczarowania
Zapewne choć raz zdarzyła ci się taka sytuacja: otwierasz słoik ogórków kiszonych, z apetytem sięgasz po pierwszego z nich i... okazuje się, że jest pusty w środku. Na szczęście tego uczucia rozczarowania można łatwo uniknąć. Znaczenie może mieć...
-
Ten przepis na solankę wyciągnęłam od ciotki Heli. Ogórki kiszone wychodzą twarde i chrupiące
By kiszenie ogórków zakończyło się stuprocentowym sukcesem, trzeba wybrać nie tylko dobre warzywa, lecz także zrobić odpowiednią solankę. Ja na szczęście już nie muszę się głowić, jak ją przygotować, bo dostałam przepis od cioci. Dzięki tej zalewi...