ogórki małosolne
-
Wyciągnęłam je ze słoika i zrobiłam obiad. Dzięki nim ogórkowa nabrała smaku
Przepis na zupę ogórkową zna każdy. Nie jest to żadna tajemnica, jak się ją przygotowuje, jednak ten klasyczny smak można w prosty sposób zmodyfikować. Ja to zrobiłam, a efekt był porażający. Trudno uwierzyć, ale dzięki jednej zmianie, tradycyjna...
-
Rozumiem ogórki, ale... pomidory małosolne? Ten przepis Tomasza Strzelczyka mnie zaskoczył
Ogórki małosolne znamy i kochamy. Ale o tak przygotowanych pomidorach zapewne słyszało niewielu z nas. Ten przepis Tomasza Strzelczyka to totalny hit. Kupiłam już wszystkie składniki i sama zabieram się za ich przygotowywanie.
-
Ciocia z Wrocławia pokazał mi ten przepis na ogórki. Potrzebujesz tylko woreczka
Sezon na robienie przetworów jest otwarty. Teraz każdy z nas zamyka się w kuchni, by zapakować do słoików wiele pyszności i cieszyć się nimi jesienią i zimą. To również idealny czas na przetestowanie nowych patentów na przetwory. Jeden z nich...
-
Ogórki - quiz wiedzy ogólnej. W kółko je jesz, ale co o nich wiesz?
Ogórki kiszone, ogórki małosolne, ogórki konserwowe... Moglibyśmy wymieniać wszystkie oblicza ogórka godzinami. Przed tobą smakowity, letni quiz wiedzy ogólnej. Co wiesz o ogórkach? Wynik 10/13 pobiją wyłącznie eksperci! Dasz radę?
-
Ogórki małosolne. Jak je zrobić najlepiej? Oto stary przepis
Jak zrobić ogórki małosolne? To chyba najłatwiejszy przepis świata. Nasze prababki tak robiły, nasze babki tak robiły i każde pokolenie korzysta z tego przepisu na ogórki małosolne. Jaki jest sekret? Poznaj patent starszego pana.
-
Ogórki małosolne. Co z nich zrobić? Ta surówka jest najlepsza
Ogórki małosolne to nieocenione dobro i można z nich zrobić mnóstwo pysznych rzeczy. Dziś mamy dla was surówkę do obiadu z ogórków małosolnych. Jest łatwa, smaczna, i pasuje do każdego kotleta. Składniki masz pod ręką.
-
Zapomnij o mizerii. Skrój do miski te smaki lata i ciesz się orzeźwiającą, wyjątkowo pyszną surówką
Wielu z nas kocha lato za sezonowe owoce i warzywa. Warto z nich korzystać, bo w łatwy sposób można wyczarować z nich naprawdę wiele wspaniałych przekąsek. Moim ostatnim odkryciem jest ta surówka. Na prośbę domowników podaję ją nawet do kilku razy...
-
To idealna surówka do letniego obiadu. Jest lepsza niż mizeria, podstawą są ulubione ogórki Polaków
Surówka do obiadu na lato? Mamy najlepszy przepis. Nie jest to mizeria, nie jest to colesław ani nawet sałata ze śmietaną i rzodkiewką. To idealne połączenie kilku składników sprawia, że znika z talerzy dużo wcześniej niż mięso. W roli głównej nas...
-
Teść Bogumił robi najlepsze ogórki małosolne. Jego przepis chwali pół Mazowsza
Teraz wszyscy jak jeden mąż robimy ogórki małosolne. To chyba jedna z najlepszych rzeczy, które daje nam lato, a przepis jest prosty i wystarczy tylko zadbać o ogórki. Teść Bogumił robił je tak pyszne, że okoliczne wsie zjeżdżały się po słoiki.
-
Ogórki małosolne na ostro to majstersztyk. Idź do lasu po jedną rzecz, a wyjdzie hit
Ogórki małosolne z papryczką to przysmak, który przypadnie do gustu miłośnikom pikantnych przystawek. Idealnie sprawdzą się zarówno jako dodatek do obiadu, jak i popołudniowa przekąska. Zaprawienie ich jest bardzo proste i szybkie.
- Choć znany składnik psuje szarlotkę, dodajemy go na potęgę. To duży błąd
- Przebija jajecznicę i omlet i staje się najlepszym śniadaniem. Połącz te warzywa
- To już ten czas! Doskonała zabawa i wymarzone trasy narciarskie gwarantowaneMATERIAŁ PROMOCYJNY
- Maślak pstry nie cieszy się uznaniem. Jest lepszy od podgrzybków
- Naleśniki mogą się schować. Placuszki z wkładką są 100 razy lepsze
- Zebrałam w lesie, wysmażyłam i podałam na obiad. Jest lepszy od schabowego
- Idealne danie na jesień? Rozgrzewająca zupa krem z gruszki i pietruszki
- Ta sałatka pasuje bardziej do schabowego niż mizeria. Gotowa w 5 minut!
- Zrobisz je raz, a już nigdy nie wrócisz do cynamonek. To smak jesieni
- Babciny sposób na kaszel. Syrop z cebuli stawał nam w gardle, z tym dodatkiem jest nawet smaczny
-
Zalejesz ogórki małosolne taką wodą i klops. To błąd, który powtarza wiele osób
Ogórki małosolne generalnie są dość proste do zrobienia. Jeżeli jednak ktoś jeszcze nigdy ich nie robił, może wpaść w pułapkę. Nie każdy bowiem wie, jaką wodą zalewać ogórki małosolne, a to ma wpływ na ich smak. Lepiej więc poznać tę zasadę i się...
-
Ile soli do ogórków małosolnych, by smakowały obłędnie? Oszalejesz na punkcie tych proporcji
Sezon na ogórki małosolne wystartował. Nie warto więc zwlekać - trzeba biec do sklepu lub na targ po warzywa i zabierać się do pracy. Jeśli będziemy pamiętać o odpowiednich proporcjach, będą pyszne i chrupiące.
-
Małosolne z przepisu Ewy Wachowicz mają tajny składnik. Dodaj ten produkt do słoika, a nie pożałujesz
Ogórki małosolne to klasyka, której ciężko się oprzeć. Sezonowy rarytas można jednak przygotować nieco inaczej. Ewa Wachowicz ma sprytny patent na podrasowanie tradycyjnego smaku - wystarczy dodać do słoja jeden niepozorny składnik.
-
Wkładam do słoika nietypowy składnik i mam najlepsze ogórki małosolne na świecie. Nic ich nie pobije
Sezon na wczesne przetwory można uznać za rozpoczęty. Niektóre piwnice i spiżarnie już się wzbogaciły o nowy dobytek w postaci słoików z ogórkami małosolnymi. Jak zaprawić te warzywa, aby były intensywne w smaku i zarazem chrupiące? Wystarczy doda...
-
Zrobiłam pyszną zupę z ogórków małosolnych. Jeden składnik cię zszokuje [PRZEPIS, ZDJĘCIA]
Wiosenne i letnie miesiące to ukochany czas dla wielbicieli ogórków małosolnych, do których niewątpliwie się zaliczam. Ogórki małosolne wszystkim smakują jako dodatek do obiadu, składnik surówek lub kanapek. Ja postanowiłam pójść o krok dalej i...
-
Jak zrobić ogórki małosolne? Najlepiej jak najprościej. I tak będzie. Ale pamiętaj o ważnej zasadzie
Jak zrobić ogórki małosolne? Sezon na tą pyszną przekąskę już wystartował. Warto więc zakasać rękawy i brać się do pracy. Ale od czego w ogóle zacząć? Podpowiadamy.
-
Jak zrobić ogórki małosolne? Unikaj tych trzech błędów, kiedyś popełniłam ten z łyżką - wyrzuciłam cały słoik
Ogórki małosolne to smak polskiego lata i jak tylko na straganach i w marketach zaczynają pojawiać się pierwsze gruntowe ogórki, szalejemy ze szczęścia. Przepis na ogórki małosolne jest łatwy, jednak trzeba wystrzegać się kilku błędów, dziś skupim...
-
Do słoika z małosolnymi dorzucam kawałek chleba. Od tamtej pory nie robię ich inaczej
Chrupiące, o wyrazistym smaku czosnku, kopru i chrzanu ogórki małosolne nie bez powodu uważane są za prawdziwy rarytas. Domowej roboty przetwory będą jeszcze lepsze, jeśli sięgniesz po banalny patent. Jak zrobić dobre ogórki małosolne? Wrzuć do...
-
Przepis na ogórki małosolne babci. Proporcje soli są ważne, ale dwa składniki dodają smaku
Ogórki małosolne to chyba najlepsza rzecz, jaką może ofiarować nam lato. Przepis nikomu nie powinien sprawiać problemu, ale pewnie większość zastanawia się, jak zrobić je perfekcyjnie. Nie jest niczym nowym, że podstawą idealnego smaku ogórków...
-
Egzotyczne małosolne detronizują klasyczny przepis babci. Wystarczy dodać do słoika kwaśny owoc
Sezon na ogórki małosolne trwa w najlepsze. Klasykę warto jednak nieco urozmaicić, a chrzan, który zazwyczaj ląduje w słoiku z innymi składnikami zamienić na nieco egzotyczny owoc, który na pierwszy rzut oka dla wielu będzie totalną abstrakcją....
-
Ogórki małosolne z woreczka robię co tydzień. Prostszego i wygodniejszego przepisu po prostu nie ma
Kocham ogórki małosolne, jednak ich tradycyjne przygotowywanie spędzało mi sen z powiek. Miałam dość kombinowania ze słoikami i glinianymi naczyniami. Wiecznie było coś nie tak. Do czasu, aż poznałam sposób z woreczkiem.
-
Ogórki małosolne. Jak zrobić solankę? Wstydź się, jeśli nie znasz tych proporcji
Ogórki małosolne kochamy chyba wszyscy i pewnie też wszyscy zgodzimy się z tym, że najlepsze są te zrobione samodzielnie. Jak zrobić ogórki małosolne, żeby były smakowite, chrupiące i po prostu idealne? Ważne są dobrej jakości, świeże ogórki, ale...
-
Ogóreczki na zimę najlepiej przechowywać w chłodnej i ciemnej spiżarni [przepisy]
Ogóreczki na zimę to pyszny sposób na przechowywania sezonowych ogórków przez chłodne miesiące. Zbliża się koniec sezonu letnich warzyw, ale nie musisz żegnać się na dobre z pysznymi, chrupiącymi ogórkami.
-
Gotowa w 5 minut i tysiąc razy lepsza od mizerii. Zrobisz raz i będziesz powtarzać ten przepis codziennie
Mizeria jest na tyle tradycyjną sałatką, że dodaje się ją do prawie każdego dania. Latem cieszy się jeszcze większą popularnością, a to dzięki swojej lekkości. Jednak jestem przekonana, że po spróbowaniu tej propozycji już nigdy nie wrócisz do...
-
W tej wersji ogórkowa zyskuje nowy smak. Składnik, który jest do niej dodawany kocha cała Polska
Przepis na zupę ogórkową zna każdy. Nie jest to żadna tajemnica, jak się ją przygotowuje, jednak klasyczny przepis można nieco zmodyfikować. My to zrobiliśmy, a efekt był porażający. Trudno uwierzyć, ale dzięki jednej zmianie tradycyjna potrawa...
-
Idealna zalewa do sałatki szwedzkiej? Kluczem do sukcesu są proporcje cukru i wody. Tej zasady nauczyła mnie babcia
Trudno wyobrazić sobie niedzielny obiad bez warzywnego dodatku. Nie zawsze jednak mamy możliwość przygotowania świeżej surówki lub sałatki. W takich chwilach warto dać szanse domowym przetworom. Smakowitym przysmakiem będzie sałatka szwedzka. Jak ...
-
Rodzina nie zechce kiszonych i małosolnych, gdy spróbuje tych ogórków. Użyj tej przyprawy
Ogórki kiszone co roku zdobywają swoją popularność w każdym polskim domu. Robi się ich na potęgę, a półki w spiżarniach się od nich uginają. Aby jednak nieco urozmaicić to, co stoi w szafkach, polecamy do niektórych ogórków dodać konkretną...
-
Pod żadnym pozorem nie dodawaj liści laurowych do kiszonek. Ten produkt jest znacznie lepszy
Czas przyrządzania kiszonek trwa w najlepsze. Każdy pragnie zrobić ich jak najwięcej, by zimą cieszyć się ich smakiem. Zazwyczaj do weków z ogórków dodaje liście laurowe, by jeszcze bardziej nadały smak warzywom. Od dziś nie będziesz och używać, b...
-
Czy można jeść małosolne z białym nalotem? Wiele osób myśli, że to pleśń i wyrzuca je zupełnie niepotrzebnie
Lato to idealny czas na przygotowywanie domowych przetworów. Wiele gospodyń do słoików kładzie ogórki małosolne, które są doskonałym dodatkiem do warzywnych sałatek lub mięsnych obiadów. Co, jednak jeśli w słoiku pojawi się biały nalot? Czy takie...
-
Jak zrobić ogórki małosolne? Tak wyjdą przepyszne i idealnie kruche. Jedna zasada jest kluczowa
Zastanawiasz się, jak zrobić ogórki małosolne, aby miały idealny smak? Podpowiadamy, jak je przyrządzić w kilku prostych krokach. Najważniejsze będą odpowiednie proporcje składników oraz rodzaj soli, którą będzie się używało.
-
Robisz ogórki małosolne? Zalewa to klucz do sukcesu. Poznaj prostą zasadę
Czas na ogórki małosolne! Zalewa do kultowej przekąski składa się wyłącznie z trzech składników. Ważne jest jednak zachowanie odpowiednich proporcji. Jeżeli chcesz, aby były smaczne i lekko chrupiące zastosuj naszą prostą zasadę. Dzięki temu na...
-
Wrzuć dwie kromki do zalewy, a ogórki będą najlepsze na świecie. To trik babci, który znam od lat
Babcie zawsze mają niezawodne przepisy na różne przysmaki. Jeśli chodzi o ogórki, nie może być inaczej. Tym razem również mogą popisać się oryginalnością, a przy tym tworzą coś, co bardzo trudno podrobić. Do przepisu na ogórki małosolne wykorzystu...
-
Nie wiesz, ile wody do ogórków małosolnych sprawi, że będą pyszne? Znamy prostą odpowiedź
Do przygotowania domowych przetworów nie potrzeba zbyt zaawansowanych umiejętności. Mimo to czasem zwyczajnie niektóre rzeczy wylatują z głowy. Zatem jeśli zastanawiasz się, ile wody do ogórków małosolnych należy użyć, aby wyszły idealnie, sprawdź...
-
Ogórki małosolne na szybko. Wymieszaj je z solą i z tymi ziołami. Będą przepyszne i mocno chrupiące
Jak przyrządzić ogórki małosolne na szybko? Przedstawiamy przepis, z którym będzie można przygotować wyjątkowo zdrową i smaczną przekąskę. Będą świetnym dodatkiem do różnych potraw, a zrobisz je w kilka chwil.
-
Prosty sposób na idealne ogórki małosolne? Skorzystaj z metody 3x3. Tak wyjdą najlepiej
Nadchodzi sezon na ogórki małosolne. Szukasz sposobu, aby wyszły idealnie i miały wyśmienity smak? Jedna z metod jest zawsze niezawodna i warto z niej skorzystać. Chodzi o dobranie właściwych proporcji wody, ogórków i soli.
-
Ile soli do ogórków małosolnych? Proporcja jest niezmienna od lat, a babcia ma do tego specjalną łyżkę
Ile soli do ogórków małosolnych? Jeśli pierwszy raz zabierasz się za najlepszą letnią chrupajkę, mamy dla ciebie złoty sposób na to, żeby ogórki były pyszne, chrupiące i smakowały dokładnie tak, jak lata temu na wakacjach u babci. Do małosolnych...
-
Ten dodatek doda ogórkom charakteru. Nie żałuj go, a będziesz je jeść do każdego posiłku
Przyrządzanie przetworów to ważne wydarzenie w każdym domu. W ten sposób przygotowujemy się na okres jesienno-zimowy. Zazwyczaj robi się standardowe ogórki z zalewą, lecz ta propozycja to coś całkiem innego. Jedna łyżka konkretnej przyprawy...
-
Jest tysiąc razy lepsza od mizerii, a latem robię tę surówkę codziennie. Przydadzą się ogórki małosolne
Jeśli uważasz, że najlepszą surówką do letnich obiadów jest mizeria, masz pełne prawo tak myśleć. Jestem jednak pewna, że zmienisz zdanie, kiedy spróbujesz tej surówki z ogórków małosolnych i pomidorów. Jest tak pyszna, że robię ją codziennie i...
-
Co można zrobić z ogórków małosolnych? Nie uwierzysz, że w tej wersji mogą smakować tak obłędnie
Jednym ze smaków lata są oczywiście ogórki, którymi chętnie zajadamy się na różne sposoby. Często jednak nie nie wykorzystujemy jednak w pełni ich potencjału. Co zatem zrobić z ogórków małosolnych? Podane z pieczywem lub wrzucone do sałatki to...
-
Ogórki małosolne - obowiązkowy dodatek do schabowego. Jak zrobić ogórki małosolne, aby były naprawdę dobre?
Ogórki małosolne można przygotować na mokro i na sucho. Co sprawi, że będą chrupiące, jędrne i pyszne w smaku? Sprawdź proste przepisy na najsmaczniejsze ogórki małosolne.