To idealna surówka do letniego obiadu. Jest lepsza niż mizeria, podstawą są ulubione ogórki Polaków

Surówka do obiadu na lato? Mamy najlepszy przepis. Nie jest to mizeria, nie jest to colesław ani nawet sałata ze śmietaną i rzodkiewką. To idealne połączenie kilku składników sprawia, że znika z talerzy dużo wcześniej niż mięso. W roli głównej nasze ukochane ogórki małosolne.

Jeśli szukasz przepisu na lekką, orzeźwiającą surówkę do obiadu, ten przepis jest idealny. Kiedy za oknem skwar i upał niemiłosierny, raczej nie mamy ochoty na ciężkie (chociaż smaczne) surówki na śmietanie lub majonezie. Warto postawić na coś delikatniejszego, a zarazem pełnego smaku. Taka właśnie jest surówka z ogórków małosolnych, pomidorów, pietruszki i czosnku. Można jeść ją prosto z salaterki, a moi bliscy latem nawet nie wspominają o mizerii lub surówce z kapusty. Nie czekaj, tylko wyciągaj deskę do krojenia i naostrz nóż. 

Zobacz wideo TYm przepisem zaskoczysz wszystkich. Oto burger w tortilli

Najlepsza surówka na lato. W rolach głównych ogórki małosolne i pomidory

Składniki:

  • 3 duże, dojrzałe pomidory,
  • 6-8 ogórków małosolnych,
  • 3 ząbki czosnku (lub 2 jeśli są duże),
  • posiekana natka pietruszki,
  • sól, pieprz do smaku,
  • szczypta cukru,
  • odrobina oliwy,
  • 1 łyżka octu jabłkowego (można pominąć).

Surówka z ogórków małosolnych - sposób wykonania:

  1. Pomidory i ogórki pokrój w kostkę. Nie musi być drobna. Przełóż je do miski.
  2. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, posiekaną natkę pietruszki, odrobinę oliwy oraz sól, pieprz i odrobinę cukru do smaku.
  3. Jeśli lubisz, dodaj odrobinę octu i całość dokładnie wymieszaj. Podawaj jako dodatek do obiadu lub jako samodzielny posiłek, na przykład lekką kolację.

Taka surówka jest idealna do każdego obiadu, polecam szczególnie duszone mięso lub pieczonego kurczaka. Jest także świetna do grilla, jej lekki i świeży smak stanowi uzupełnienie dla nieco cięższych kiełbasek lub karkówki. Jedno jest pewne - nie ma co się ograniczać do oklepanych przepisów i zrobić coś, za co wszyscy twoi bliscy ci podziękują. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.