Jeśli szukasz przepisu na lekką, orzeźwiającą surówkę do obiadu, ten przepis jest idealny. Kiedy za oknem skwar i upał niemiłosierny, raczej nie mamy ochoty na ciężkie (chociaż smaczne) surówki na śmietanie lub majonezie. Warto postawić na coś delikatniejszego, a zarazem pełnego smaku. Taka właśnie jest surówka z ogórków małosolnych, pomidorów, pietruszki i czosnku. Można jeść ją prosto z salaterki, a moi bliscy latem nawet nie wspominają o mizerii lub surówce z kapusty. Nie czekaj, tylko wyciągaj deskę do krojenia i naostrz nóż.
Składniki:
Taka surówka jest idealna do każdego obiadu, polecam szczególnie duszone mięso lub pieczonego kurczaka. Jest także świetna do grilla, jej lekki i świeży smak stanowi uzupełnienie dla nieco cięższych kiełbasek lub karkówki. Jedno jest pewne - nie ma co się ograniczać do oklepanych przepisów i zrobić coś, za co wszyscy twoi bliscy ci podziękują.