• Link został skopiowany

Małosolne z przepisu Ewy Wachowicz mają tajny składnik. Dodaj ten produkt do słoika, a nie pożałujesz

Ogórki małosolne to klasyka, której ciężko się oprzeć. Sezonowy rarytas można jednak przygotować nieco inaczej. Ewa Wachowicz ma sprytny patent na podrasowanie tradycyjnego smaku - wystarczy dodać do słoja jeden niepozorny składnik.
Ogórki małosolne Ewy Wachowicz
Fot. Jacob Images - Shutterstock / ewawachowicz - Instagram

Przełom wiosny i lata to przede wszystkim sezonowe smaki i obłędne warzywa czy owoce. Sezonowe dobra takie jak ogórki małosolne je się w wielu domach na potęgę. Warto zatem przygotować odmienną partię słoików z przepisu Ewy Wachowicz. Była Miss Polonia dodaje do nich nietypowy, słodki dodatek, dzięki któremu małosolne są jeszcze smaczniejsze!

Zobacz wideo Nowy sposób na ogórki małosolne. Zrób je na sucho!

Ewa Wachowicz dodaje do ogórków małosolnych ten produkt. Brzmi niepozornie, ale całkowicie odmieni smak

Czasami warto skusić się w kuchni na małe eksperymentowanie. Szczególne, teraz gdy pod dostatkiem mamy świeże warzywa, owoce i sezonowe dobra. Ewa Wachowicz także postanowiła przerwać utarty schemat na przygotowanie ogórków małosolnych. W jej przepisie poza tradycyjnymi dodatkami jak chrzan, koperek czy czosnek, znajdziemy także nieco mniej popularny i słodki dodatek. 

Aby podrasować ogórki małosolne, wystarczy dodać do słoików wszystkie składniki i tajny produkt Ewy Wachowicz. Mowa tu o miodzie, który idealnie komponuje się z ogórkami czy np. chrzanem, a na dodatek sprawia, że warzywa są o wiele bardziej aromatyczne i obłędnie smaczne. Taka partia zniknie ze słoja w kilka dni, dlatego warto zrobić nieco większy zapas oraz zapisać ten wyśmienity przepis

Ogórki małosolne z przepisu Ewy Wachowicz. Dodaj miód, a nie pożałujesz

Składniki: 

  • 2 kg ogórków,
  • 2 ząbki czosnku na każdy litrowy słoik,
  • korzeń chrzanu,
  • gałązki kopru,
  • kilka liści czarnej porzeczki,
  • łyżeczka gorczycy,
  • łyżka miodu na każdy słoik.
  • solanka - woda i 1 łyżka soli kamiennej na 1 litr wody.

Sposób przygotowania: 

  1. Zacznij od przygotowania solanki. Połącz oba produkty w odpowiednich proporcjach. Wszystko dokładnie wymieszaj i odstaw. 
  2. Następnie dokładnie umyj ogórki, obierz korzeń chrzanu i pokrój go na mniejsze kawałki.
  3. Ząbki czosnku obierz. Przygotuj także gałązki kopru oraz liście czarnej porzeczki.
  4. Pora na układanie składników w słoikach. Do czystych litrowych słoików włóż ogórki, dodaj do każdego z nich po kilka kawałków chrzanu, dwa ząbki czosnku, gałązki kopru, liście czarnej porzeczki oraz łyżeczkę gorczycy.
  5. Na koniec do każdego słoika dodaj po łyżce miodu. 
  6. Całość zalej przestudzoną solanką. Wskazówka - pamiętaj, że woda powinna przykryć wszystkie składniki. 
  7. Tak przygotowane ogórki dokładnie zakręć i odłóż w chłodne miejsce na dwa lub trzy dni. Po tym czasie można zajadać się wyśmienitymi małosolnymi z dodatkiem miodu. Smacznego!
Więcej o: