• Link został skopiowany

Jak zrobić ogórki małosolne? Unikaj tych trzech błędów, kiedyś popełniłam ten z łyżką - wyrzuciłam cały słoik

Ogórki małosolne to smak polskiego lata i jak tylko na straganach i w marketach zaczynają pojawiać się pierwsze gruntowe ogórki, szalejemy ze szczęścia. Przepis na ogórki małosolne jest łatwy, jednak trzeba wystrzegać się kilku błędów, dziś skupimy się na trzech. Jeden z nich dotyczy łyżki.
Sprawdzony sposób, jak zrobić ogórki małosolne. Tak uzyskasz pyszny dodatek do obiadów i nie tylko
Fot. Marcin Floryan / Wikimedia Commons

Jak zrobić ogórki małosolne? Cóż, sam sposób wykonania ogórków małosolnych nie jest trudne, ale doskonale już wiemy, że paradoksalnie łatwe przepisy może zepsuć błahym błędem. Jeśli chodzi o ogórki małosolne, trzy błędy popełniane są najczęściej. Jeśli chcesz mieć pewność, że twoje ogórki będą pyszne, chrupiące i nie spleśnieją za szybko, uważaj na te rzeczy. 

Zobacz wideo

Robisz ogórki małosolne? Tych błędów unikaj

Pierwszym błędem jest brak selekcji ogórków i ich niedokładne wyczyszczenie. Pamiętaj, że by zrobić ogórki małosolne, musisz wybierać warzywa jak najświeższe i pod żadnym pozorem nie mogą być uszkodzone. O ile to wydaje się oczywiste, tak jedną czynność wiele osób pomija. Oczywiście trzeba ogórki dokładnie oczyścić i co ważne - namoczyć w zimnej wodzie. Później wystarczy tylko odciąć końcówki i zrobić niewielkie pionowe nacięcie i możemy działać dalej. 

Innym błędem, którego należy unikać, to przygotowywanie ogórków w nieodpowiednim naczyniu. Najlepiej robić to w słoiku lub specjalnej kamionce. Należy unikać plastikowych wiaderek lub co gorsza - butelek po napojach. Plastik może wchodzić w reakcje chemiczne z solanką, którą zalewamy ogórki. Może wpłynąć to nie tylko na smak, lecz także sprawi, że ogórki małosolne szybciej zaczną się psuć. 

Należy pamiętać także o tym, by naczynie, w którym robimy ogórki małosolne, nie było szczelnie zamknięte, przynajmniej przez pierwsze dni. Najlepiej słoik przykryć gazą lub lnianą ściereczką, natomiast kamionkę talerzem i dodatkowo obciążyć kamieniem. 

Trzeci błąd jest związany z solą. Po pierwsze, wybieraj sól kamienną zamiast jodowanej. To dużo lepszy wybór do kiszonek. Ważne są także proporcje. Zawsze pamiętaj, że w przypadku ogórków małosolnych przypada jedna pełna (chociaż nie mocno czubata) łyżka soli na jeden litr wody. Kiedyś stwierdziłam, że jeśli dam bardzo czubatą łyżkę soli, ogórki małosolne zrobią się szybciej i będą smaczniejsze. Efekt był odwrotny. 

Ogórki małosolne
Ogórki małosolne Fot. Agata Jakubowska / Agencja Wyborcza.pl

Jak zrobić ogórki małosolne? Stary i sprawdzony przepis

Składniki:

  • ok. 2 kg ogórków (w zasadzie ilość ogórków nie gra tu aż tak istotnej roli, jak dodatki, ale przyjmijmy proporcje, które będą idealne na 2 kg niewielkich gruntowych ogórków),
  • solanka - na jeden litr wody przypada jedna pełna łyżka soli. Do dwóch kg ogórków przygotuj ok. czterech litrów solanki,
  • 4 gałązki kopru z baldachami,
  • 4-6 ząbków czosnku,
  • 10 cm korzenia chrzanu,
  • kilka listków wiśni lub czarnej porzeczki (dodadzą niesamowitego aromatu),
  • 3-4 listki laurowe.

Ogórki małosolne - sposób wykonania:

  1. Zacznij od solanki. Do garnka wlej wodę i dodaj odpowiednią ilość soli. Następnie wymieszaj i zagotuj. Solanka musi ostygnąć, małosolnych nie wolno zalewać gorącą wodą.
  2. Przygotuj duży słoik lub kamionkę. Dokładnie wyczyść i najlepiej wyparz wnętrze wrzątkiem, by zabić bakterie.
  3. Kiedy solanka stygnie, przygotuj ogórki. Dokładnie je umyj i namocz w zimnej wodzie. Następnie odetnij końcówki i zrób pionowe nacięcie na jednym z końców, mniej więcej na 2 cm (wówczas szybciej będą gotowe).
  4. Na dno naczynia włóż dodatki. I tutaj jest cały myk - czosnek trzeba zgnieść nożem, natomiast kawałki korzenia chrzanu nakłuć widelcem, by oddały maksimum aromatu.
  5. Na dno włóż najpierw liście chrzanu i wiśni lub porzeczki, następnie zgnieciony czosnek i chrzan. Następnie włóż ogórki - nie muszą być ściśle ułożone - powinny swobodnie pływać w zalewie. Całość zalej letnią solanką, a na wierzch połóż zmięty w dłoniach koper.
  6. Naczynie z ogórkami połóż na blacie kuchennym. Po trzech dniach ogórki powinny już dobrze smakować, jednak jeśli poczekasz jeszcze dwa dni, będą idealne.
Więcej o: