Jak zrobić ogórki małosolne? Cóż, sam sposób wykonania ogórków małosolnych nie jest trudne, ale doskonale już wiemy, że paradoksalnie łatwe przepisy może zepsuć błahym błędem. Jeśli chodzi o ogórki małosolne, trzy błędy popełniane są najczęściej. Jeśli chcesz mieć pewność, że twoje ogórki będą pyszne, chrupiące i nie spleśnieją za szybko, uważaj na te rzeczy.
Pierwszym błędem jest brak selekcji ogórków i ich niedokładne wyczyszczenie. Pamiętaj, że by zrobić ogórki małosolne, musisz wybierać warzywa jak najświeższe i pod żadnym pozorem nie mogą być uszkodzone. O ile to wydaje się oczywiste, tak jedną czynność wiele osób pomija. Oczywiście trzeba ogórki dokładnie oczyścić i co ważne - namoczyć w zimnej wodzie. Później wystarczy tylko odciąć końcówki i zrobić niewielkie pionowe nacięcie i możemy działać dalej.
Innym błędem, którego należy unikać, to przygotowywanie ogórków w nieodpowiednim naczyniu. Najlepiej robić to w słoiku lub specjalnej kamionce. Należy unikać plastikowych wiaderek lub co gorsza - butelek po napojach. Plastik może wchodzić w reakcje chemiczne z solanką, którą zalewamy ogórki. Może wpłynąć to nie tylko na smak, lecz także sprawi, że ogórki małosolne szybciej zaczną się psuć.
Należy pamiętać także o tym, by naczynie, w którym robimy ogórki małosolne, nie było szczelnie zamknięte, przynajmniej przez pierwsze dni. Najlepiej słoik przykryć gazą lub lnianą ściereczką, natomiast kamionkę talerzem i dodatkowo obciążyć kamieniem.
Trzeci błąd jest związany z solą. Po pierwsze, wybieraj sól kamienną zamiast jodowanej. To dużo lepszy wybór do kiszonek. Ważne są także proporcje. Zawsze pamiętaj, że w przypadku ogórków małosolnych przypada jedna pełna (chociaż nie mocno czubata) łyżka soli na jeden litr wody. Kiedyś stwierdziłam, że jeśli dam bardzo czubatą łyżkę soli, ogórki małosolne zrobią się szybciej i będą smaczniejsze. Efekt był odwrotny.
Składniki: