Tę zupę zrobisz bez kuchenki. Nie ma lepszego obiadu na upały, a ważne są pomidory
Polacy doskonale znają chłodniki i latem to właśnie one najczęściej goszczą na naszych stołach. Jednak chłodniki są popularne nie tylko w Polsce, Hiszpanie także mają się czym pochwalić. Ich chłodnik jest po prostu boski i do zrobienia w kilka minut. Podstawą są pomidory.
Gazpacho to zupa podawana na zimno. Wywodzi się z kuchni andaluzyjskiej, jednak popularna jest w całej Hiszpanii i Europie. Przepis na gazpacho jest banalny i naprawdę szybki, a co waże - zupa jest naprawdę pyszna i orzeźwiająca. Kiedy na dworze upał, spraw sobie przyjemność i jednocześnie zaskocz swoich bliskich potrawą rodem z hiszpańskich wakacji.
Gapacho - przepis no obiad w upał
Składniki:
- ok. 1 kg dojrzałych, mięsistych pomidorów,
- 2 ząbki czosnku,
- połowa czerwonej papryki,
- 3-4 małe ogórki gruntowe,
- kawałek papryczki chili (opcjonalnie),
- dwie bułki (samo wnętrze, bez skórki),
- sól, pieprz, oliwa, ocet winny, sok z cytryny lub limonki.
- ser feta do podania.
Gazpacho - sposób wykonania:
- Pomidory sparz wrzątkiem i obierz. Następnie pokrój je w kostkę i przełóż do naczynia lub garnka.
- Ogórki obierz i pokrój. Dodaj do pomidorów. Paprykę także pokrój a czosnek przeciśnij przez praskę.
- Do warzyw dodaj bułkę (najlepiej sprawdzi się czerstwa), dopraw do smaku solą, pieprzem, dodaj 4 łyżki oliwy, sok z połowy cytryny oraz 1-2 łyżki octu.
- Całość zmiksuj blenderem ręcznym i odłóż na pół godziny do lodówki, by zupa się schłodziła.
- Przed podaniem udekoruj danie pokruszoną fetą, kawałkami pomidorów i opcjonalnie listkami mięty.
Taki obiad aż prosi się o zjedzenie w upalny dzień i świetnie sprawdzi się na przykład jako element kulinarnego zaskoczenia podczas spotkań w większym gronie. Często serwowany jest podczas przyjęć weselnych jako alternatywa dla gorącego rosołu.