Tę zupę zrobisz bez kuchenki. Nie ma lepszego obiadu na upały, a ważne są pomidory

Polacy doskonale znają chłodniki i latem to właśnie one najczęściej goszczą na naszych stołach. Jednak chłodniki są popularne nie tylko w Polsce, Hiszpanie także mają się czym pochwalić. Ich chłodnik jest po prostu boski i do zrobienia w kilka minut. Podstawą są pomidory.

Gazpacho to zupa podawana na zimno. Wywodzi się z kuchni andaluzyjskiej, jednak popularna jest w całej Hiszpanii i Europie. Przepis na gazpacho jest banalny i naprawdę szybki, a co waże - zupa jest naprawdę pyszna i orzeźwiająca. Kiedy na dworze upał, spraw sobie przyjemność i jednocześnie zaskocz swoich bliskich potrawą rodem z hiszpańskich wakacji. 

Zobacz wideo

Gapacho - przepis no obiad w upał

Składniki:

  • ok. 1 kg dojrzałych, mięsistych pomidorów,
  • 2 ząbki czosnku,
  • połowa czerwonej papryki,
  • 3-4 małe ogórki gruntowe,
  • kawałek papryczki chili (opcjonalnie),
  • dwie bułki (samo wnętrze, bez skórki),
  • sól, pieprz, oliwa, ocet winny, sok z cytryny lub limonki.
  • ser feta do podania.

Gazpacho - sposób wykonania:

  1. Pomidory sparz wrzątkiem i obierz. Następnie pokrój je w kostkę i przełóż do naczynia lub garnka.
  2. Ogórki obierz i pokrój. Dodaj do pomidorów. Paprykę także pokrój a czosnek przeciśnij przez praskę.
  3. Do warzyw dodaj bułkę (najlepiej sprawdzi się czerstwa), dopraw do smaku solą, pieprzem, dodaj 4 łyżki oliwy, sok z połowy cytryny oraz 1-2 łyżki octu.
  4. Całość zmiksuj blenderem ręcznym i odłóż na pół godziny do lodówki, by zupa się schłodziła.
  5. Przed podaniem udekoruj danie pokruszoną fetą, kawałkami pomidorów i opcjonalnie listkami mięty.

Taki obiad aż prosi się o zjedzenie w upalny dzień i świetnie sprawdzi się na przykład jako element kulinarnego zaskoczenia podczas spotkań w większym gronie. Często serwowany jest podczas przyjęć weselnych jako alternatywa dla gorącego rosołu.

Więcej o: