• Link został skopiowany

Truskawki w tej wersji to mistrzostwo. Słodziutkie i pyszne dzięki proporcjom

Truskawki to zdecydowanie jedne z najlepszych owoców i możemy je przerabiać na setki sposobów. Nie dziwi więc fakt, że kiedy tylko zaczyna się sezon, nasze kuchnie niemal toną w czerwonych owocach. Dzisiejszy przepis na truskawki z pewnością was ucieszy - zawsze będziecie mogli się nimi cieszyć, nawet gdy za oknem mróz. Zapamiętaj proporcje.
Truskawki / zdj. ilustracyjne
Fot. Jarosław Kubalski / Agencja Wyborcza.pl / zdj. ilustracyjne

Truskawki są dowodem na to, że wszechświat nas lubi, a nasza rzeczywistość bywa naprawdę przyjemna. Przepis na truskawki w syropie jest banalnie prosty i pozwala cieszyć się pysznymi owocami przez cały rok. Śmiało możesz wykorzystać je do ciast, deserów lub po prostu zjeść je prosto ze słoika, kiedy najdzie cię ochota na coś słodkiego. Przepis na zalewę łatwo zapamiętać - na 1 kg cukru przypada 500 ml wody. 

Zobacz wideo

Truskawki w syropie. Zrób teraz, a zimną sobie podziękujesz

Składniki:

  • 1 kg cukru, 
  • 500 ml wody
  • świeże truskawki (ok. 2 kg).

Truskawki w syropie - sposób wykonania:

  1. Zacznij od przygotowania truskawek. Dokładnie je opłucz i oderwij szypułki. Następnie włóż je do czystych, najlepiej wyparzonych słoików. Powinny być ułożone dość ciasno, ale nie tak, by się zgniotły.
  2. W garnku zagotuj wodę z cukrem. Mieszaj, aż cukier w całości się rozpuści. Następnie gorącym syropem zalej truskawki i szczelnie zakręć. 
  3. Słoiki z truskawkami w syropie pasteryzuj w gorącej wodzie przez 10 minut. Po tym czasie pozostaw do całkowitego ostygnięcia.

Takie truskawki to perfekcyjny dodatek do wielu deserów, szczególnie polecam podawać je z lodami śmietankowymi lub waniliowymi. Idealne będą także do ciast, zwłaszcza do serników na zimno z galaretką. Jeśli nie zrobisz truskawek w syropie, na pewno będziesz żałować. 

Więcej o: