Aromatyczne ogórki małosolne to smakołyk, za którym przepada liczne grono miłośników przetworów. Są na tyle proste w przygotowaniu, że każdy sobie z nimi poradzi, a w wersji z papryczką chili smakują jeszcze intensywniej. To doskonały sposób na wydobycie z przekąski pikantnej nuty. Ogórki w takim wariancie świetnie sprawdzą się jako dodatek do dań obiadowych i kanapek lub jako chrupiąca zakąska na wieczór.
Ogórki małosolne mogą stanowić samodzielną przekąskę lub być smakowitym składnikiem wakacyjnej mizerii, orzeźwiającego chłodnika, zupy ogórkowej, świeżej surówki i sałatki, a nawet sosu tzatziki. W wersji pikantnej wszystkie te propozycje będą smakować jeszcze lepiej. Oprócz papryczek możemy wrzucić do słoja również inne dodatki, które wzmocnią smak i aromat ogórków. Niektórzy decydują się na dodanie liści wiśni, inni z kolei - liści dębu czy ziaren gorczycy. Finalny efekt zależy od naszych upodobań kulinarnych, można mieć jednak pewność, że każdy wariant z miejsca nam zasmakuje.
Składniki:
Zacznij od dokładnego umycia i oczyszczenia ogórków. To samo zrób z obranym czosnkiem i chrzanem. Ułóż warzywa warstwowo z koprem, czosnkiem i chrzanem w dwóch litrowych słojach (lub trzech mniejszych). Do każdego słoika włóż także po dwóch lub trzech papryczkach chili - w zależności od tego, jak pikantny smak chcesz uzyskać.
W kolejnym kroku przygotuj zalewę. Zagotuj w garnku wodę, a następnie dodaj do niej soli. Na każdy litr wody powinna przypadać jedna łyżka słonej przyprawy. Po wymieszaniu i delikatnym przestudzeniu zalej ogórki powstałą solanką. Słoiki zakręć i odstaw w chłodne i zacienione miejsce na ok. 2-3 dni. Po tym czasie możesz się uraczyć wyśmienitą i chrupiącą przekąską. Smacznego!