Mizeria po koreańsku zostawia polską klasykę daleko w tyle. W składzie na próżno szukać śmietany

Klasyczna mizeria ze śmietaną i toną koperku odchodzi do lamusa. W mojej kuchni króluje teraz orientalna wersja prosto z kuchni koreańskiej. Taka wariacja idealnie pasuje do tradycyjnych, polskich obiadów, a także rarytasów prosto z grilla.

Zastanawiasz się nad urozmaiceniem domowego menu? Zamiast powielać babcine przepisy postaw na nutę orientalnych smaków, które w ciepłe, majowe dni smakują najlepiej na świecie. Tym sposobem oklepana mizeria nabierze zupełnie nowego wyrazu. Wystarczy zrezygnować z nabiału i zastąpić go nieco bardziej oryginalnymi dodatkami. 

Zobacz wideo Pikle z awokado. Przepis na wspaniałą przystawkę w słoiku

Koreańska mizeria zamiast babcinej klasyki? Ta wersja pasuje do mielonych i kurczaka w glazurze

Maj to pora na ogórki. Te smaczne warzywa królują już w wielu szklarniach i pojawiają się na działkach, jednak całe tony czekają na straganach i w warzywniakach. Warto zatem kupić mały zapas i zrobić kiszone, małosolne lub postawić na surówkę. Klasyką jest mizeria, jednak ta z babcinego przepisu może się znudzić. Chociaż ogórki połączone ze śmietaną i koperkiem smakuje nieziemsko, warto je zastąpić na nieco odważniejszą wersję. Mizeria po koreańsku to bowiem prawdziwa uczta wszystkich zmysłów. 

Mizeria po koreańsku znacznie różni się od klasyki, która zazwyczaj króluje na polskich stołach. Orientalna wersja nie ma w składzie ani grama śmietany. Sos stanowi jednak połączenie ostrej papryki z sosem sojowym, olejem sezamowym i odrobiną słodyczy. Tym sposobem zyskamy słodko-pikantny smak, który doskonale komponuje się np. z kurczakiem w glazurze, daniami z ryżu, ale i polskimi klasykami jak kotlety czy karkówka z grilla

Zrób mizerię po koreańsku, a zapomnisz o wersji ze śmietaną i koperkiem

Składniki: 

  • 4 zielone ogórki gruntowe lub jeden zielony,
  • cebula dymka,
  • 2 łyżki prażonego sezamu,
  • 2 łyżki oleju sezamowego,
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego,
  • 3 łyżki sosu sojowego,
  • 1,5 łyżki papryczki gochugaru,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania: 

  1. Zacznij od aromatycznej marynaty. 
  2. Do miseczki wlej sos sojowy, olej sezamowy, wsyp także cukier trzcinowy, papryczkę gochugaru i szczyptę soli. Wszystko starannie zamieszaj. 
  3. Ogórki umyj w zimnej wodzie i osusz. 
  4. Warzywa połóż na desce do krojenia, po czym posyp solą i dokładnie zroluj - dzięki tej technice, ogórki będą jędrne. Na koniec przepłucz je w zimnej wodzie. 
  5. Dymkę drobno posiekaj, a szczypior pokrój w ukośne około dwucentymetrowe kawałki. 
  6. Ogórka pokrój w grubsze plasterki i przełóż do miski. Zalej wszystko marynatą. 
  7. Naszą koreańską mizerię na koniec posyp uprażonym sezamem i wymieszaj ze szczypiorem i dymką. Smacznego!
Która mizeria jest twoim zdaniem najsmaczniejsza?
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.