Ogórki po koreańsku: nieco egzotyki na talerzu. Wyczaruj przepyszne danie w kwadrans

Ogórki po koreańsku to nieco egzotyczna alternatywa dla dobrze nam znanych polskich smaków: ogórków kiszonych, małosolnych, konserwowych czy swojskiej mizerii. Chrupiąca sałatka o słodko-kwaśnym, lekko pikantnym smaku jest łatwa do przygotowania i można ją przechowywać w lodówce nawet przez kilka dni. Sprawdzamy, jak przygotować ogórki po koreańsku.
Zobacz wideo Nowy sposób na ogórki małosolne. Zrób je na sucho!

Przepis na ogórki po koreańsku

Przepis na ogórki po koreańsku nie jest zbyt skomplikowany, a przygotowanie dania zajmuje zaledwie około kwadransa. Ogórki po koreańsku wyróżnia słodko-kwaśny smak, który z pewnością może konkurować o palmę pierwszeństwa z dobrze nam znaną, tradycyjną mizerią. Ogórki po koreańsku stanowią doskonały dodatek do wielu dań. Warto pamiętać, że nawet przechowywane w lodówce przez kilka dni nie stracą nic ze swoich walorów smakowych. Oto najprostszy przepis na ogórki po koreańsku. Dla urozmaicenia można podać je z dodatkiem uprażonego sezamu.

Składniki:

  • 5 dużych ogórków
  • 1 cebula
  • 200 ml wody
  • 3 łyżki octu (10%)
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki cukru
  • ząbek czosnku
  • posiekany lubczyk
  • łyżeczka pieprzu
  • 2 łyżeczki ostrej papryki.

Ogórki umyć, osuszyć i pokroić w grubsze plastry. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Ogórki wymieszać z cebulą i solą, przełożyć na durszlak, położyć go na misce do odsączenia z nadmiaru soku. Czosnek przecisnąć przez praskę. Przygotować zalewę z wody, octu, oleju, czosnku, lubczyku i przypraw. Odsączone z nadmiaru soku ogórki przełożyć do słoika, zalać zalewą. Tak przygotowane ogórki są już gotowe do spożycia, ale najlepsze będą po dobie lub dwóch spędzonych w lodówce. Ogórki po koreańsku można przechowywać w lodówce przez kilka dni.

Ogórki po koreańsku: przepis w wersji bardziej pikantnej

Istnieje wiele sposobów na idealne ogórki po koreańsku. Przepis, który zamieszczamy poniżej, jest nieco bardziej wyrafinowany w smaku, chrupiące i zdecydowanie doprawione ogórki po koreańsku powinny podbić podniebienia szczególnie tych osób, które lubią potrawy ostre, pikantne. Ogórki po koreańsku można podać zarówno jako przystawkę, jak i dodatek do głównego dania. Przygotowane w wersji pikantnej najlepsze będą od razu po przyrządzeniu, zanim ogórki puszczą sok. Obowiązkowym składnikiem w tym przepisie jest papryka gochugaru.

Składniki:

  • 4 ogórki gruntowe
  • szczypior
  • 2 łyżki białego sezamu
  • 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1 łyżka syropu klonowego lub z agawy
  • 1 łyżka papryki gochugaru
  • pół łyżeczki suszonego, mielonego czosnku lub ząbek czosnku przepuszczony przez praskę
  • pół łyżeczki imbiru w proszku lub łyżeczka drobno posiekanego świeżego imbiru.

Ogórki umyć i osuszyć. W misce przeznaczonej na sałatkę połączyć sos sojowy, ocet ryżowy, syrop klonowy (lub z agawy), paprykę, czosnek i imbir. Odstawić na 5 minut. W tym czasie sezam uprażyć na suchej patelni, aż lekko zbrązowieje, przesypać na talerz i odstawić na chwilę. Ogórki pokroić na niezbyt grube półplasterki i dodać do miski. Szczypior umyć, osuszyć, pokroić, dodać do ogórków. Sezam zmiażdżyć w moździerzu i dodać do sałatki. Wszystko wymieszać, podawać od razu.

Ogórki po koreańsku do słoików

Czy da się przygotować ogórki po koreańsku do słoików na zimę? Jeśli przyrządzimy je z dodatkiem chili, jak inne koreańskie kiszonki określane mianem kimchi, to tak. Pikantna sałatka ogórkowa, znana jako ogórki po koreańsku, będzie zimą świetnym towarzyszem kotleta schabowego, grillowanej karkówki czy innych pieczonych lub smażonych mięs. Wystarczy ją przechować w słoikach niczym nasze rodzime ogórki kiszone. Warto skorzystać z poniższego przepisu.

Składniki:

  • półtora kilograma ogórków gruntowych
  • 6 ząbków czosnku
  • 3 łyżeczki soli kamiennej
  • 2 łyżki sproszkowanego chili
  • 2 łyżki startego korzenia imbiru
  • 3 młode cebulki ze szczypiorem
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 szklanka wody.

Ogórki umyć, przełożyć do miski, namoczyć w zimnej wodzie przez minimum godzinę. W tym czasie drobno posiekać czosnek oraz szczypior. Następnie ogórki pociąć wzdłuż na 8 części, przełożyć do naczynia, posypać solą, chili, imbirem, czosnkiem oraz szczypiorem, dodać sos sojowy. Dokładnie wymieszać, by przyprawy pokryły wszystkie ogórki. Naczynie lub słój wyparzyć, przełożyć do niego ogórki. Dodać wodę tak, aby przykryła ona ogórki. Naczynie przykryć gazą bądź czystą ściereczką. Pozostawić na dobę w temperaturze pokojowej. Po upływie doby ogórki schować do lodówki. Po trzech dobach będą gotowe do spożycia, ale można je zachować na dłużej. Wystarczy przełożyć je do słoików, szczelnie zamknąć i przechowywać w chłodzie.

Zobacz też: Sałatka z ogórków - sprawdź, jak przygotować ogórkowe przysmaki do zimowego obiadu [banalnie prosty przepis]

Więcej o: