Ogórki krokodylki - przepis, który rozpali niejedno podniebienie! Sprawdź, jak wykonać ogniste ogórki

Ogórki krokodylki charakteryzują się bardzo wyrazistym, pikantnym smakiem. Jeżeli lubicie konkretne przetwory, to z całą pewnością musicie spróbować poniższego przepisu. Ostro i smacznie, czyli jak przystało na tradycyjne "krokodylki".
Zobacz wideo Nowy sposób na ogórki małosolne. Zrób je na sucho!

Ogórki krokodylki na zimę - skąd wzięła się nazwa?

Ogórki krokodylki na zimę to przysmak wielu osób. Nasuwa się jednak pytanie, skąd ta egzotyczna nazwa? Nie mamy na to jednoznacznej odpowiedzi. Jedni przypisują ją bardzo wyrazistemu smakowi, inni z kolei twierdzą, że to za sprawą charakterystycznej ogórkowej skórki, która przypomina krokodyli ogon. Tak czy inaczej - musicie ich spróbować! W dalszej części artykułu znajdziecie przepis.

Ogórki krokodylki do słoików - sprawdź z czym je podawać

Ogórki krokodylki do słoików można serwować w bardzo wielu wydaniach. Będą znakomitym dodatkiem zarówno do dań głównych, jak i zwykłych kanapek. Idealne do mięsa, ryb lub po prostu innych warzyw. Możemy spożywać je także samodzielnie. Pamiętajcie jednak, że są bardzo ostre!

Ogórki krokodylki: przepis w kilku krokach

Przepis na ogórki krokodylki nie należy do trudnych, ale wymaga on od nas nieco więcej czasu. Przejdźmy do sposobu przyrządzenia:

Składniki, których potrzebujemy to:

  • 3 - 3,5 kg ogórków
  • 3 łyżki soli
  • 1 - 2 czosnki
  • około 6-8 łyżek oleju roślinnego
  • 250 gramów cukru
  • 2 szklanki octu 10-procentowego
  • około 3 łyżeczek przyprawy chilli

Wykonanie:

  1. Ogórki umyć i pokroić na ćwiartki.
  2. Zasypać solą. Wymieszać.
  3. Odstawić na co najmniej sześć godzin.
  4. Po tym czasie odcisnąć sok.
  5. Czosnek przecisnąć przez praskę. Dodać do ogórków i dołożyć przyprawę chilli. Całość wymieszać.
  6. Do garnka wlać ocet, cukier oraz olej. Wymieszać i zagotować.
  7. Odstawić do wystudzenia.
  8. Zalać ogórki i odstawić na 8 godzin.
  9. Przygotować słoiki. Ułożyć w nich ogórki. Zalać zalewą.
  10. Zapasteryzować.

Ogórki krokodylki to przysmak, którego smak pozostanie z Wami na długo. Mamy nadzieję, że przepis sprawdzi się, a same ogórki ubogacą Wasze dania i pozytywnie zaskoczą Waszych bliskich. Życzymy udanych przetworów.

Zobacz też: Wyrzucasz obierki z ogórków? To błąd. Zrobisz z nich miksturę niezbędną w kuchni i kosmetyczce

Więcej o: