Najlepsze przepisy na ogórki siostry Anastazji. Trzy smaczne wersje idealne dla miłośników tradycyjnych smaków

Szukasz przepisu na najlepsze ogórki kiszone, chrupiące korniszony a może ogórki w curry? Dziś mamy dla ciebie przepisy na najlepsze przetwory z ogórków według znanej i lubianej siostry Anastazji. Wypróbuj i przekonaj się, że ogórki z tradycyjnych przepisów nie mają sobie równych.
Zobacz wideo

Sezon na ogórki trwa w najlepsze, dlatego chętnie szukamy pomysłów na przetwory z ogórków na zimę. Dziś specjalnie dla was mamy trzy tradycyjne receptury siostry Anastazji, która jest autorką wielu przepisów i książek kulinarnych, z których korzystają nie tylko wielbiciele tradycyjnych smaków, ale także wszyscy, którzy cenią sobie prostotę i łatwość w wykonaniu dań. Poniżej zaprezentujemy niezawodne przepisy na ogórki kiszone, korniszony oraz ogórki w curry z przepisu siostry Anastazji i zdradzimy kilka cennych trików lubianej siostry zakonnej.

Ogórki konserwowe z curry

Potrzebne składniki:

  • ogórki - tyle, ile wejdzie do słoików
  • kilka łodyg selera naciowego
  • biała cebula
  • ziarna gorczycy

Zalewa:

  • 3 szklanki wody
  • 0,5 szklanki octu
  • 25 dag cukru
  • pół łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki przyprawy curry

Ogórki z curry siostry Anastazji - sposób wykonania

  1. Oczyszczone ogórki obierz i przekrój wzdłuż na pół lub na ćwierć. 
  2. Do wyparzonych słoików dodaj kilka kawałków selera naciowego, kilka plastrów cebuli oraz kilka ziaren gorczycy. Następnie ułóż pionowo ogórki. 
  3. Przygotuj zalewę. Rozpuść w niej wszystkie składniki i kiedy zawrze, zalej nią ogórki w słoikach.
  4. Słoiki włóż do garnka i zalej wodą. Pasteryzuj przez 3 minuty.

Ogórki kiszone według siostry Anastazji

Składniki:

  • 2 kg ogórków gruntowych, najlepiej niewielkich
  • 2 średnie główki czosnku
  • pęczek kopru wraz z baldachami
  • korzeń chrzanu ok. 10 cm
  • 2 litry wody
  • 2 łyżki soli kamiennej

Sposób wykonania:

  1. Ogórki włóż do miski z zimną wodą i mocz je ok. 2 godzin. W tym czasie obierz i pokrój chrzan oraz czosnek. 
  2. Do wyparzonych słoików dodaj po kawałku chrzanu, 2-3 ząbki czosnku oraz gałązkę kopru. Następnie ułóż ogórki pionowo tak, by ciemniejszy koniec był skierowany na dół. Postaraj się, by ogórki układać dosyć ciasno jeden obok drugiego.
  3. Przygotuj zalewę. Sól rozpuść w wodzie i zagotuj. 
  4. Gorącą zalewą zalej słoiki z ogórkami i szczelnie zakręć. Odstaw na 5-6 dni. Po tym czasie zapasteryzuj je przez 2 minuty.

Ogórki konserwowe łagodne siostry Anastazji

Składniki:

  • niewielkie gruntowe ogórki - tyle, ile zmieści się do słoików
  • marchewka
  • główka czosnku
  • kilka gałązek kopru z baldachem - po jednym do każdego słoika
  • ziarna gorczycy
  • ziele angielskie, liście laurowe

Zalewa:

  • 4 szklanki octu
  • 0,5 szklanki wody
  • 5 łyżek cukru
  • 2 łyżki soli

Ogórki konserwowe - sposób wykonania

  1. Do wyparzonych i osuszonych słoików włóż 2-3 kulki ziela angielskiego, po jednym listku laurowym, jedną łodygę kopru oraz pół łyżeczki gorczycy. Dodaj także kilka kawałków obranej marchewki, po 2 ząbki czosnku oraz kilka plastrów cebuli.
  2. Ogórki wymocz w zimnej wodzie i w pionowej pozycji ułóż w słoikach.
  3. Przygotuj zalewę. Wszystkie składniki zagotuj i pozostaw do ostygnięcia. Zimną zalewą zalej słoiki. Szczelnie zakręć.
  4. Dno dużego garnka wyłóż ściereczką. Włóż do niego słoiki i zalej wodą do ok. 3/4 wysokości. Zagotuj i od momentu zagotowania pasteryzuj, aż ogórki zmienią kolor na bardziej oliwkowy.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.