Sezon na zapełnianie swojej spiżarni ogórkami i przetworami rozpoczęty. Od lat gospodynie i gospodarze właśnie w tym okresie dbają o to, aby zimą rozkoszować się smakiem zrobionych latem wekami. W każdym polskim domu przepisy na przepyszne ogórki są różne, z pokolenia na pokolenie zostają one coraz to bardziej zmodyfikowane. Znana wszystkim restauratorka Magda Gessler zdradziła sprawdzony przepis na chrupiące i soczyste korniszony.
Składniki na jeden około dwulitrowy słoik
- zalewa: Na 1 litr wody, 2 płaskie łyżki soli niejodowanej,
- ogórki - ok.15 sztuk (ich ilość zależy od wielkości, najlepiej wybierać małe lub średnie),
- 2 ząbki czosnku przekrojone na pół,
- 2 gałązki kopru razem z baldachami,
- pokrojony liść i korzeń chrzanu,
- kilka liści wiśni.
Sposób przygotowania
- Ogórki umyj, odetnij niechciane elementy, przełóż do miski, zalej zimną wodą i odstaw je na godzinę,
- Przygotuj zalewę. Do garnka wlej 1 l wody i dodaj 2 łyżki soli niejodowanej. Po zagotowaniu odstaw do wystygnięcia.
- Słoik dokładnie umyj i wyparz, dzięki temu włożone do niego ogórki nie będą się psuć.
- Na dnie słoika ułóż kilka liści wiśni, 2 ząbki czosnku, kawałek kopru oraz chrzan.
- Ułóż ogórki pionowo i ciasno. Między nimi włóż czosnek i chrzan, a następnie na górę dodaj resztę liści wiśni oraz koper.
- Słoik zalej zalewą i dokładnie zakręć. Gotowe ogórki przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu odwrócone do góry dnem.
Dlaczego dodatkowym składnikiem są liście wiśni?
Dodawanie liści tych drzew ma sprawić, by ogórki były soczyste i chrupiące, a na tym właśnie zależy każdej osobie przygotowującej weki. Nikt nie przepada za miękkimi korniszonami, które rozpadają się w rękach. Dlatego jeśli ten sposób był ci nieznany, koniecznie go spróbuj i podziel się z nami rezultatami.