Przepis na ogórki po żydowsku - pokochasz je od pierwszego kęsa. Tajemnica tkwi w odpowiedniej zalewie

Masz w kuchni ogórki, ale znudziły ci się klasyczne korniszony i kiszone? Nasza kolejna propozycja będzie doskonałym rozwiązaniem. Delikatne i aromatyczne. Poznajcie ogórki po żydowsku!

Ogórki po żydowsku w świetny sposób urozmaicą naszą kuchnię. Najczęściej podawane są jako dodatek do posiłku. Mają jednak wiele innych zastosowań. Ich aromat, dzięki zastosowaniu wielu przypraw, sprawia, że będą świetną przekąską, która sprawdzi się podczas spotkania z rodziną lub znajomymi. Jak przygotować ogórki po żydowsku? Zdradzamy!

Zobacz wideo Sposób na ogórki małosolne z torebki foliowej

Ogórki po żydowsku - jak zrobić? 

Składniki na około 15 słoików:

  • 3 kg ogórków gruntowych,
  • 2 małe cebule,
  • 3 główki czosnku,
  • 3 marchewki,
  • 1 korzeń selera (pokrojony w mniejsze kawałki),
  • 1 pęczek natki pietruszki,
  • ziele angielskie,
  • liść laurowy.

Ogórki po kaszubsku to świetny pomysł na przekąskęPrzepis na ogórki po kaszubsku. Kluczowe są przyprawy

Zalewa:

  • 3,75 l wody
  • 750 ml octu
  • 1,5 szklanki cukru
  • 3 łyżki soli

Przepis na ogórki od Magdy GesslerOgórki kiszone Magdy Gessler. Co dodać, by wydobyć to, co najlepsze?

Przepis: 

  1. Ogórki zalewamy zimną wodą i odstawiamy na około godzinę. 
  2. Osuszamy i zabieramy się za krojenie. Odcinamy końcówki i kroimy je na plastry o odpowiadającej nam grubości. 
  3. Siekamy cebulę i kroimy marchewkę na plasterki. 
  4. Do słoików wkładamy natkę pietruszki, korzeń selera, ziele angielskie i liść laurowy. Następnie wkładamy do nich ogórki, marchewkę oraz cebulę. 
  5. W kolejnym kroku możemy zabrać się za przygotowanie zalewy. Do garnka wlewamy wodę, ocet, sól i cukier. Doprowadzamy do zagotowania, mieszając do rozpuszczenia cukru. 
  6. Gorącą zalewę wlewamy do słoików z ogórkami i zakręcamy. Wstawiamy je do garnka i pasteryzujemy przez około 4-5 minut do momentu zagotowania. Następnie wyciągamy i wykładamy wieczkiem do dołu do ostygnięcia. 

Sekretem ogórków po żydowsku jest ich niezwykły aromat. Aby wydobyć z przypraw pełnię smaku, zastosowane zioła i dodatki potrzebują czasu. Najlepiej będą smakować po minimum dwóch tygodniach leżakowania. W tym celu słoiki najlepiej umieści w suchym, chłodnym i zacienionym miejscu. Świetnie sprawdzi się do tego zadania piwnica.

Więcej porad i przepisów kulinarnych znajdziesz na stronie Gazeta.pl.

Więcej o: