Jak zrobić najlepsze pierogi z jagodami? Prosty przepis na danie z dzieciństwa

Pierogi z jagodami mogą kojarzyć się nam z letnimi obiadami u babci. Jest to zdecydowanie jedno z popularniejszych dań, które gościmy na polskich stołach w wakacyjnym okresie. Najlepiej smakują ze świeżymi owocami, jednak gdy tylko najdzie nas ochota na ten przysmak zimą, możemy wykorzystać mrożone jagody.

Ta potrawa jest uwielbianym daniem z prostych powodów. U wielu wzbudza chęć powrotu do beztroskich lat dzieciństwa, a także jest proste do przygotowania. Potrzebujesz tylko kilku produktów, aby samodzielnie je zrobić.

Pierogi z jagodami - składniki

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka oleju,
  • szczypta soli,
  • 280 ml ciepłej wody.

Farsz:

  • 500 g jagód,
  • 3 łyżki cukru.

Pozostałe składniki:

  • do polania jogurt lub śmietana z cukrem.

Oprócz podanych składników przygotuj:

  • stolnicę,
  • wałek,
  • wykrawaczkę do pierogów lub szklankę o średnicy około 8 cm,
  • ścierkę,
  • garnek,
  • cedzak, aby wyciągnąć pierogi.

Ciasto na pierogi krok po kroku

Pomimo że przygotowanie ciasta nie różni się niczym od ciasta na pierogi z ziemniakami i serem, mięsem lub ze szpinakiem to i tak podpowiadamy jak je zrobić.

  1. Mąkę dokładnie przesiej. Jest to ważne, ponieważ czasami mąka ma w sobie grudki, dlatego warto się tego pozbyć.
  2. Dodaj do mąki wcześniej wymieszaną letnią wodę, sól i olej.
  3. Zacznij od delikatnego mieszania ciasta, a następnie zacznij wyrabiać je rękoma. Gdy zobaczysz, że masa odchodzi od brzegów naczynia, przełóż ją na stolnicę,
  4. Wyrabiaj ciasto do momentu, gdy stanie się elastyczne i miękkie. Pod wpływem nacisku i ciepła nabierze ono odpowiedniej konsystencji.
  5. Podziel ciasto na części, a kiedy jedną część rozwałkowujesz, pozostałe trzymaj pod przykryciem. Dzięki temu nie stanie się twarde.
  6. Przy pomocy szklanki lub wykrawaczki wytnij koła, do których dodasz farsz.

Idealne ciasto na pierogi musi być gładkie i elastyczneIdealne ciasto na pierogi musi być gładkie i elastyczne Geoprofoto /Shutterstock

Jak przygotować farsz z jagód?

W tym przypadku nadzienie również nie jest skomplikowane do zrobienia. Wystarczy połączyć owoce i wymieszać je z cukrem.

Gdy mamy gotowe zarówno ciasto i farsz zostaje nam tylko połączyć oba składniki. Pamiętaj o dokładnym zlepieniu ciasta, aby owoce nie wypadły w trakcie gotowania. Ulepione pierogi gotuj w wodzie dwie minuty od wypłynięcia.

Co do pierogów z jagodami?

Dodatki możemy wybierać według uznania, jednakże najpopularniejszą formą podawania jest polanie pierogów śmietaną z dodatkiem cukru i wanilii. Jeśli mamy tu osoby, które nie przepadają za śmietaną, można dodać do nich roztopione masło również z dodatkiem cukru.

Pierogi z jagodami i śmietanąPierogi z jagodami i śmietaną Shutterstock

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.