kuchnia żydowska
-
Żydowski gulasz robi się dwa dni. Jest tak pyszny, że można zgrzeszyć
Dania kuchni żydowskiej nie są w Polsce tak popularne, jak choćby dania kuchni włoskiej, azjatyckiej lub amerykańskiej, ale nie zawsze tak było. Fakt, te potrawy nie należą do najłatwiejszych, ale dzisiejszy przepis jest wart tego, by poświęcić mu...
-
Gęsi pipek nadziewam tylko tym farszem. O przepis na żydowski przysmak prosiła nawet teściowa
Kuchnia żydowska słynie z wyjątkowych smaków i symbolicznego znaczenia potraw, które od wieków łączą tradycję z codziennością. Choć bazuje na prostych składnikach, wymaga staranności. Chcesz poznać jej tajemnice? Sprawdź, jak zrobić gęsi pipek -...
-
Ta prosta zapiekanka podbija podniebienia. Perełkę żydowskiej kuchni zrobisz w kilka chwil
Ziemniaki to istotny składnik w wielu kuchniach, jednak przepis na żydowską zapiekankę to już klasyka. Kugel, bo tak nazywany jest ów specjał dosłownie rozpływa się w ustach - by przygotować ideał nie trzeba wiele. Ważne jednak by zadbać o szczegó...
-
Chałka z tradycyjnej receptury. Dzięki tym szczegółom będzie puszysta i miękka jak obłoczek
Tradycyjna chałka to wypiek rodem z kuchni żydowskiej, który u nas zyskał słodką nutę i dodatek kruszonki. Słodki warkocz to jednak znacznie więcej niż sama mąka, mleko i charakterystyczny kształt. Sprawdź nasz przepis, a zapomnisz o specjałach z...
-
W ten sposób przyrządzisz doskonały gulasz. Jego wyśmienity smak zaskoczy każdego, kto go spróbuje
Przedstawiamy przepis na gulasz z gęsich żołądków. Co zrobić, żeby miał wyjątkowy smak? Wystarczy trzymać się poniższej receptury. Kluczowe będą przyprawy takie jak majeranek, sól i pieprz. Niezbędne będą jeszcze dwa składniki.
-
Przepis na cebularze, które smakują jak z piekarni na Lubelszczyźnie. Kluczem są warzywa i mak
Cebula to obłędnie smaczne warzywo, które gości w wielu oryginalnych i tradycyjnych daniach, a także wypiekach. Cebularze to nic innego jak specjał wywodzący się z kuchni żydowskiej, który szczególnie doceniony jest na Lubelszczyźnie. Sekretem sma...
-
Cebularze - przepis na wytrawne bułeczki drożdżowe z aromatycznym farszem i makiem
Kuchnia żydowska pełna jest smacznych rarytasów, jednak przepis na cebularze zasługuje na szczególne uznanie. Drożdżowe ciasto wypełnione po brzegi aromatycznym farszem bazującym na cebuli i maku to uczta dla wszystkich zmysłów. Receptura jest...
-
Przepis na lubelskie cebularze z kminkiem. Sprawdzą się jako dodatek do zupy albo słona przekąska
Cebularze to placki pochodzące z kuchni żydowskiej nadziewane farszem. Są popularne na Lubelszczyźnie. Można je używać jako dodatek do zup, ale mogą też stanowić pyszną przekąskę, która sprawdzi się na różnych imprezach.
-
Kogel - mogel: deser z historią w tle. Kiedy był przygotowywany?
Kogel - mogel to deser będący cząstką kuchni żydowskiej. Wiadomo, że przygotowywano go na szabas, m.in. dlatego, że dobrze działał na gardło, przygotowując je do rytualnych śpiewów. Obecnie kogel - mogel nie jest już tak popularny ze względu na...
-
Przepis na ogórki po żydowsku - pokochasz je od pierwszego kęsa. Tajemnica tkwi w odpowiedniej zalewie
Masz w kuchni ogórki, ale znudziły ci się klasyczne korniszony i kiszone? Nasza kolejna propozycja będzie doskonałym rozwiązaniem. Delikatne i aromatyczne. Poznajcie ogórki po żydowsku!
- Składnik, który zmienia smak rosołu na lepszy. Wyrzuć z przepisu makaron
- Jak upiec ziemniaki w piekarniku, żeby były chrupiące? Tak wyjdą idealne
- Serwuję sałatkę "królowa stołu". Chwila krojenia i można się delektować
- Domowe praliny w 10 minut. Szybka i zdrowa alternatywa dla sklepowych
- Rogaliki z trzech składników. Łatwiejszego przepisu nie znajdziesz
- Prosty deser na Dzień Babci. Odbędziecie kulinarną podróż w czasie
- Najlepsza sałatka, jaką ostatnio zrobiłam. Główny składnik cię zszokuje
- Zapach chleba bez mąki opanował osiedle. Sąsiadki prosiły o przepis
- Bez faworków siostry Anastazji nie ma karnawału. Zawsze wychodzą
- Pyszna i rozgrzewająca zupa na indyku. Wyrazista dzięki tym przyprawom
-
Czulent - przepis na żydowski gulasz. Im dłużej gotujesz, tym lepszy będzie
Czulent to tradycyjna potrawa kuchni żydowskiej. To rodzaj gulaszu z wołowiny z dodatkiem fasoli, kaszy i warzyw duszonych w żeliwnym naczyniu. Kuchnia żydowska nie należy do najprostszych, ale przepis na czulent jest wyjątkowo łatwy. Jak zrobić t...
-
Ogień w kuchni. Czyli jak Robert Makłowicz rujnuje wszystko, co wiemy o polskim jedzeniu. Uwaga - może zaboleć
Żeby usłyszeć, co Robert Makłowicz ma do powiedzenia o kuchni żydowskiej, grupa śmiałków zgodziła się wyjechać w środek lasu. A tam - w ramach kulinarnego eksperymentu, opowiadającego o różnorodności świata - zjeść przyrządzoną na ogniu kiełbasę z...