kuchnia żydowska
-
Ta prosta zapiekanka podbija podniebienia. Perełkę żydowskiej kuchni zrobisz w kilka chwil
Ziemniaki to istotny składnik w wielu kuchniach, jednak przepis na żydowską zapiekankę to już klasyka. Kugel, bo tak nazywany jest ów specjał dosłownie rozpływa się w ustach - by przygotować ideał nie trzeba wiele. Ważne jednak by zadbać o szczegó...
-
Chałka z tradycyjnej receptury. Dzięki tym szczegółom będzie puszysta i miękka jak obłoczek
Tradycyjna chałka to wypiek rodem z kuchni żydowskiej, który u nas zyskał słodką nutę i dodatek kruszonki. Słodki warkocz to jednak znacznie więcej niż sama mąka, mleko i charakterystyczny kształt. Sprawdź nasz przepis, a zapomnisz o specjałach z...
-
W ten sposób przyrządzisz doskonały gulasz. Jego wyśmienity smak zaskoczy każdego, kto go spróbuje
Przedstawiamy przepis na gulasz z gęsich żołądków. Co zrobić, żeby miał wyjątkowy smak? Wystarczy trzymać się poniższej receptury. Kluczowe będą przyprawy takie jak majeranek, sól i pieprz. Niezbędne będą jeszcze dwa składniki.
-
Przepis na cebularze, które smakują jak z piekarni na Lubelszczyźnie. Kluczem są warzywa i mak
Cebula to obłędnie smaczne warzywo, które gości w wielu oryginalnych i tradycyjnych daniach, a także wypiekach. Cebularze to nic innego jak specjał wywodzący się z kuchni żydowskiej, który szczególnie doceniony jest na Lubelszczyźnie. Sekretem sma...
-
Cebularze - przepis na wytrawne bułeczki drożdżowe z aromatycznym farszem i makiem
Kuchnia żydowska pełna jest smacznych rarytasów, jednak przepis na cebularze zasługuje na szczególne uznanie. Drożdżowe ciasto wypełnione po brzegi aromatycznym farszem bazującym na cebuli i maku to uczta dla wszystkich zmysłów. Receptura jest...
-
Przepis na lubelskie cebularze z kminkiem. Sprawdzą się jako dodatek do zupy albo słona przekąska
Cebularze to placki pochodzące z kuchni żydowskiej nadziewane farszem. Są popularne na Lubelszczyźnie. Można je używać jako dodatek do zup, ale mogą też stanowić pyszną przekąskę, która sprawdzi się na różnych imprezach.
-
Kogel - mogel: deser z historią w tle. Kiedy był przygotowywany?
Kogel - mogel to deser będący cząstką kuchni żydowskiej. Wiadomo, że przygotowywano go na szabas, m.in. dlatego, że dobrze działał na gardło, przygotowując je do rytualnych śpiewów. Obecnie kogel - mogel nie jest już tak popularny ze względu na...
-
Przepis na ogórki po żydowsku - pokochasz je od pierwszego kęsa. Tajemnica tkwi w odpowiedniej zalewie
Masz w kuchni ogórki, ale znudziły ci się klasyczne korniszony i kiszone? Nasza kolejna propozycja będzie doskonałym rozwiązaniem. Delikatne i aromatyczne. Poznajcie ogórki po żydowsku!
-
Czulent - przepis na żydowski gulasz. Im dłużej gotujesz, tym lepszy będzie
Czulent to tradycyjna potrawa kuchni żydowskiej. To rodzaj gulaszu z wołowiny z dodatkiem fasoli, kaszy i warzyw duszonych w żeliwnym naczyniu. Kuchnia żydowska nie należy do najprostszych, ale przepis na czulent jest wyjątkowo łatwy. Jak zrobić t...
-
Ogień w kuchni. Czyli jak Robert Makłowicz rujnuje wszystko, co wiemy o polskim jedzeniu. Uwaga - może zaboleć
Żeby usłyszeć, co Robert Makłowicz ma do powiedzenia o kuchni żydowskiej, grupa śmiałków zgodziła się wyjechać w środek lasu. A tam - w ramach kulinarnego eksperymentu, opowiadającego o różnorodności świata - zjeść przyrządzoną na ogniu kiełbasę z...
- Stara jak świat sałatka z jajkami. Na Wielkanoc robię jej pół wiadra
- Biszkopt bez proszku do pieczenia puszysty i lekki? Wykorzystaj trik
- Ten głos zna wiele pokoleń - rozmowa z Anną Apostolakis, która od kilku dekad dubbinguje filmy i kreskówkiMATERIAŁ PROMOCYJNY
- Idealna pieczeń na Wielkanoc. Dodaj marynatę, a mięso będzie soczyste
- Obiad, który zrobi się sam. Wystarczy włożyć go do piekarnika i gotowe
- Jak mrozić pieczarki? Pamiętaj o tej metodzie, a nie bedą gumowe
- Najlepszy żurek Wielkanocny? Zrobisz z przepisu Roberta Makłowicza
- Ekspert wskazał najlepsze pieczywo. Wymienił trzy rodzaje
- Czy ryż jest zdrowy? Jednego rodzaju unikaj jak ognia
- Wilgotna i delikatna babka wielkanocna. To dzięki lubianemu napojowi