Cebularze - przepis na wytrawne bułeczki drożdżowe z aromatycznym farszem i makiem

Kuchnia żydowska pełna jest smacznych rarytasów, jednak przepis na cebularze zasługuje na szczególne uznanie. Drożdżowe ciasto wypełnione po brzegi aromatycznym farszem bazującym na cebuli i maku to uczta dla wszystkich zmysłów. Receptura jest banalna, a zjawiskowy efekt wow - gwarantowany!

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Domowe wypieki można podzielić na klasyczne słodkie takie jak babki, tarty, torty i ciasteczka, ale i słone - wytrawne placki, focaccię, quiche czy mini pizze. Warto wspomnieć także o tradycyjnych cebularzach, które niegdyś były w każdej piekarni, a teraz wracają do łaski po długiej przerwie. 

Cebularze - wytrawne kąski w oryginalnej wersji 

Wiele przepisów bazuje na tradycji, prostocie i swojskich składnikach co w efekcie daje perfekcyjny, smaczny i zjawiskowy efekt. Chociaż kuchnia żydowska często kojarzy się z barwnymi, skomplikowanymi i pełnymi przypraw daniami, niektóre przepisy to przysłowiowa bułka z masłem. Tak jest właśnie z cebularzami. 

Cebularze to nic innego jak drożdżowe buły hojnie wypełnione farszem, który bazuje na cebuli i ziarnach maku. Kluczem do sukcesu jest idealnie wyrośnięte i puszyste ciasto drożdżowe oraz duża ilość dodatków. Warto wspomnieć, że przepis jest także wyjątkowo tani - składniki jak cebula, drożdże czy mak to koszt zaledwie kilku złotych. Natomiast efekt jest nie tylko spektakularny, ale i wyjątkowo smaczny!

Zobacz wideo Domowy cebularz

Przepis na domowe cebularze - rarytas prosto z kuchni żydowskiej 

Składniki: 

  • 500 g mąki,
  • 15 g suchych drożdży,
  • łyżka cukru,
  • 200 ml ciepłego mleka,
  • jajko,
  • 60 g masła,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 2 duże cebule,
  • 3 łyżki maku. 

Sposób przygotowania: 

  1. W dużej misce łączymy mąkę, drożdże, cukier, ciepłe, ale nie gorące mleko. Wszystkie składniki zagniatamy do uzyskania jednolitego ciasta. Formujemy kulę i odstawiamy w ciepłe miejsce, by ładnie wyrosło. 
  2. Po 30 minutach możemy przejść do porcjowania ciasta na mniejsze kawałki. Formujemy duże placuszki lub mniejsze, przypominające drożdżówki porcje. Tak przygotowane bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia. 
  3. W tym czasie przygotowujemy farsz. Pokrojoną w pióra lub drobną kostkę cebulę podsmażamy na maśle z dodatkiem maku i soli. Gdy warzywo nabierze kolorów, przekładamy je na wcześniej przygotowane bułeczki. Nie żałujemy cebuli - farsz powinien hojnie przykryć drożdżowe ciasto. 
  4. Cebularze pieczemy w 180 stopniach przez około 20 minut. Po tym czasie rarytas jest gotowy do podania! 
Więcej o:
Copyright © Agora SA