Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Domowe wypieki można podzielić na klasyczne słodkie takie jak babki, tarty, torty i ciasteczka, ale i słone - wytrawne placki, focaccię, quiche czy mini pizze. Warto wspomnieć także o tradycyjnych cebularzach, które niegdyś były w każdej piekarni, a teraz wracają do łaski po długiej przerwie.
Cebularze - wytrawne kąski w oryginalnej wersji
Wiele przepisów bazuje na tradycji, prostocie i swojskich składnikach co w efekcie daje perfekcyjny, smaczny i zjawiskowy efekt. Chociaż kuchnia żydowska często kojarzy się z barwnymi, skomplikowanymi i pełnymi przypraw daniami, niektóre przepisy to przysłowiowa bułka z masłem. Tak jest właśnie z cebularzami.
Cebularze to nic innego jak drożdżowe buły hojnie wypełnione farszem, który bazuje na cebuli i ziarnach maku. Kluczem do sukcesu jest idealnie wyrośnięte i puszyste ciasto drożdżowe oraz duża ilość dodatków. Warto wspomnieć, że przepis jest także wyjątkowo tani - składniki jak cebula, drożdże czy mak to koszt zaledwie kilku złotych. Natomiast efekt jest nie tylko spektakularny, ale i wyjątkowo smaczny!
Zobacz wideo Domowy cebularz
Przepis na domowe cebularze - rarytas prosto z kuchni żydowskiej
Składniki:
- 500 g mąki,
- 15 g suchych drożdży,
- łyżka cukru,
- 200 ml ciepłego mleka,
- jajko,
- 60 g masła,
- 2 łyżeczki soli,
- 2 duże cebule,
- 3 łyżki maku.
Sposób przygotowania:
- W dużej misce łączymy mąkę, drożdże, cukier, ciepłe, ale nie gorące mleko. Wszystkie składniki zagniatamy do uzyskania jednolitego ciasta. Formujemy kulę i odstawiamy w ciepłe miejsce, by ładnie wyrosło.
- Po 30 minutach możemy przejść do porcjowania ciasta na mniejsze kawałki. Formujemy duże placuszki lub mniejsze, przypominające drożdżówki porcje. Tak przygotowane bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia.
- W tym czasie przygotowujemy farsz. Pokrojoną w pióra lub drobną kostkę cebulę podsmażamy na maśle z dodatkiem maku i soli. Gdy warzywo nabierze kolorów, przekładamy je na wcześniej przygotowane bułeczki. Nie żałujemy cebuli - farsz powinien hojnie przykryć drożdżowe ciasto.
- Cebularze pieczemy w 180 stopniach przez około 20 minut. Po tym czasie rarytas jest gotowy do podania!