Więcej smacznych przepisów zajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Wielu z nas chętnie powraca do smaków dzieciństwa - nie bez powodu mawia się, że to właśnie babcine potrawy i wypieki są wyznacznikiem perfekcyjnego smaku. Jednym z popularniejszych i lubianych ciast jest oczywiście drożdżowy placek, który gości na wielu okazjach, ale także na co dzień jako słodycz do kawy.
Ciasto drożdżowe - domowa receptura na perfekcyjny placek
Ciasto drożdżowe to klasyczny wypiek, który znajdziemy w niemal każdym babcinym zeszycie z przepisami. Przygotowanie jest banalnie proste, jednak by osiągnąć perfekcyjny efekt, warto zastosować kilka złotych zasad, które pozwolą uniknąć cukierniczej katastrofy. Mowa tu o odpowiednich proporcjach, wyborze właściwej mąki czy zasadzie, dotyczącej...dłoni!
Prawdą jest, że do ciasta drożdżowego trzeba mieć kulinarne umiejętności, ale także włożyć w przygotowanie serce. Jak radzi wiele babć - przed zabraniem się za drożdżowy placek trzeba zadbać o odpowiednią temperaturę dłoni. Powinny być ciepłe, dzięki czemu wyjdzie puszyste, miękkie i perfekcyjne w smaku. Ważne są także same składniki - najlepiej bazować na mące typu 650 lub 750. Z kolei pozostałe produkty jak masło, jaja czy mleko powinny mieć temperaturę pokojową.
Zobacz wideo Rolada drożdżowa z konfiturą i kruszonką
Przepis na ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką
Składniki na ciasto:
- 500 g mąki pszennej,
- 50 g świeżych drożdży,
- 100 g masła,
- 5 łyżek cukru,
- 2 żółtka,
- 250 ml mleka,
- owoce - maliny, truskawki lub śliwki.
- Kruszonka:
- 200 g mąki pszennej,
- 100 g cukru,
- 100 g masła.
Sposób przygotowania:
- Zaczynamy od kruszonki - wszystkie składniki łączymy ze sobą, ugniatając je w dłoniach. Formujemy kulę, zawijamy w folię i przekładamy do lodówki.
- Przygotowujemy ciasto drożdżowe. Masło przekładamy do rondelka, rozpuszczamy i pozostawiamy do przestygnięcia. Następnie lekko podgrzewamy mleko - nie powinno przekroczyć 40 stopni.
- W ciepłej misce (podgrzanej np. w piekarniku) kruszymy drożdże i łączymy z cukrem. Dodajemy cztery łyżki mąki i mleko. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 20 minut.
- Po tym czasie do zaczynu przesiewamy mąkę i wbijamy żółtka. Ciasto wyrabiamy ciepłymi dłońmi, stopniowo dolewając masło. Drożdżowy placek wyrabiamy bez pośpiechu - proces może trwać nawet 20 minut. Tak przygotowaną kule przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę.
- Wyrośnięte ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia - na wierzchu układamy pokrojone śliwki lub inne owoce oraz wcześniej przygotowaną kruszonkę. Ciasto zapiekamy 45 minut w 170 stopniach.