-
Haps
-
Jak przygotować
- Kulinarne odkrycie grzybiarzy. Bez tego przepisu nie zaczynaj sezonu grzybowego
Kulinarne odkrycie grzybiarzy. Bez tego przepisu nie zaczynaj sezonu grzybowego
Za rogiem jesień, deszczowe dni i idealny czas na grzybobranie. Jest to również najwyższy czas, aby zastanowić się jakie przysmaki przygotować z zebranych grzybów. Wybór jest dla nas prosty, a ten przepis zrobi furorę.
Zbieranie grzybów to czasem mozolne i trudne zajęcie, szczególnie gdy szczęście nie dopisuje i nie możemy dostrzec grzybów. Jednak gdy tylko koszyk zaczyna się zapełniać, budzi się w nas radość i zachodzimy w głowę, co możemy przyrządzić z zebranych dorodnych okazów. Pierwsza myśl na pewno jest taka, aby grzyby zamarynować lub wysuszyć, jednak jest inni sprawdzony sposób, co można z nich przygotować. Drożdżowe bułeczki z farszem grzybowym pokocha każdy prawdziwy miłośnik grzybów.
Przepis na drożdżowe bułeczki z grzybami
Składniki
- 70 g drożdży świeżych lub 30 g suchych,
- 3 szklanki mąki,
- 1 szklanka wody,
- 1,5 łyżeczki cukru,
- 1 łyżeczka soli,
- 100 g ulubionych grzybów,
- 1 średnia cebula,
- sól,
- pieprz,
- kostka masła.
Sposób przygotowania
- Przygotowując ciasto z drożdży świeżych, należy rozkruszyć je do miski, zalać ciepłą wodą, dodać cukier, łyżkę mąki i pozostawić na około 15 minut.
- Po tym czasie drożdże powinny się aktywować, więc dodajmy do nich stopniowo resztę mąki, delikatnie mieszając. Taką masę ugniatamy do momentu stworzenia jednolitego i gładkiego ciasta.
- Ciasto pozostawmy w misce, przykryjmy cienką ścierką i pozostawmy do wyrośnięcia na 30 minut.
- Gdy ciasto wyrasta, pokrójmy cebulę, oczyśćmy i pokrójmy grzyby, a następnie podsmażamy wszystko na rozgrzanym maśle i przyprawiamy solą i pieprzem.
- Wyrośnięte ciasto przez chwilę jeszcze ugniatamy, a następnie podzielmy na mniejsze części, z których formować będziemy mniejsze kuleczki.
- Kuleczki delikatnie rozpłaszczamy, dodajemy odrobinę farszu na środek ciasta i zamykamy, formując okrągłą drożdżówkę.
- Tak przygotowane bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez 15 minut w temperaturze 180°C.