Kulinarne odkrycie grzybiarzy. Bez tego przepisu nie zaczynaj sezonu grzybowego

Za rogiem jesień, deszczowe dni i idealny czas na grzybobranie. Jest to również najwyższy czas, aby zastanowić się jakie przysmaki przygotować z zebranych grzybów. Wybór jest dla nas prosty, a ten przepis zrobi furorę.

Zbieranie grzybów to czasem mozolne i trudne zajęcie, szczególnie gdy szczęście nie dopisuje i nie możemy dostrzec grzybów. Jednak gdy tylko koszyk zaczyna się zapełniać, budzi się w nas radość i zachodzimy w głowę, co możemy przyrządzić z zebranych dorodnych okazów. Pierwsza myśl na pewno jest taka, aby grzyby zamarynować lub wysuszyć, jednak jest inni sprawdzony sposób, co można z nich przygotować. Drożdżowe bułeczki z farszem grzybowym pokocha każdy prawdziwy miłośnik grzybów.

Przepis na drożdżowe bułeczki z grzybami

Składniki

  • 70 g drożdży świeżych lub 30 g suchych,
  • 3 szklanki mąki,
  • 1 szklanka wody,
  • 1,5 łyżeczki cukru,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 100 g ulubionych grzybów,
  • 1 średnia cebula,
  • sól,
  • pieprz,
  • kostka masła.
Zobacz wideo

Sposób przygotowania

  1. Przygotowując ciasto z drożdży świeżych, należy rozkruszyć je do miski, zalać ciepłą wodą, dodać cukier, łyżkę mąki i pozostawić na około 15 minut.
  2. Po tym czasie drożdże powinny się aktywować, więc dodajmy do nich stopniowo resztę mąki, delikatnie mieszając. Taką masę ugniatamy do momentu stworzenia jednolitego i gładkiego ciasta.
  3. Ciasto pozostawmy w misce, przykryjmy cienką ścierką i pozostawmy do wyrośnięcia na 30 minut.
  4. Gdy ciasto wyrasta, pokrójmy cebulę, oczyśćmy i pokrójmy grzyby, a następnie podsmażamy wszystko na rozgrzanym maśle i przyprawiamy solą i pieprzem.
  5. Wyrośnięte ciasto przez chwilę jeszcze ugniatamy, a następnie podzielmy na mniejsze części, z których formować będziemy mniejsze kuleczki.
  6. Kuleczki delikatnie rozpłaszczamy, dodajemy odrobinę farszu na środek ciasta i zamykamy, formując okrągłą drożdżówkę.
  7. Tak przygotowane bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez 15 minut w temperaturze 180°C.
Więcej o: