Przepis na lubelskie cebularze z kminkiem. Sprawdzą się jako dodatek do zupy albo słona przekąska

Cebularze to placki pochodzące z kuchni żydowskiej nadziewane farszem. Są popularne na Lubelszczyźnie. Można je używać jako dodatek do zup, ale mogą też stanowić pyszną przekąskę, która sprawdzi się na różnych imprezach.

Jeśli szukacie przepisu na słoną przekąskę, cebularze będą świetnym wyborem. Placki z cebulowym farszem przygotowuje się w prosty sposób, jednak ich wykonanie może zająć sporo czasu. Są bardzo oryginalną przekąską, po którą można sięgać w różnych okolicznościach.

Zobacz wideo

Przepis na cebularze z kminkiem - będą znakomitą przekąską na domówce

Składniki:

  • pół szklanki mąki chlebowej typ 720,
  • pół szklanki wody,
  • szczypta suszonych drożdży.

Na ciasto właściwe:

  • zaczyn,
  • pół szklanki mąki chlebowej typ 720,
  • 2 g suszonych drożdży,
  • trzy łyżki wody,
  • szczypta soli.

Farsz na cebularze:

  • cztery cebule
  • dwa ząbki czosnku,
  • 30 g szynki,
  • dwie łyżki oleju,
  • jabłko,
  • rozmaryn,
  • tymianek,
  • kminek,
  • szczypta soli,
  • jajko,
  • łyżka wody,
  • czarnuszka.

Wykonanie cebularzy jest dość pracochłonne, ale naprawdę warto spróbować ich smaku

Przygotowanie:

  1. Wymieszaj w misce składniki na zaczyn aż powstanie gładka, jednolita masa. Przykryj naczynie i odstaw je na dwanaście godzin. Ważne, aby przebywało w temperaturze pokojowej.
  2. W oddzielnym naczyniu połącz składniki na ciasto. Przesiej mąkę, dodaj do niej wodę, sól i drożdże. Następnie dodaj wyrośnięty zaczyn. Wymieszaj składniki aż powstanie jednolite, elastyczne ciasto. Odstaw je na dwie i pół godziny. Co 50 minut składaj ciasto jak na chleb.
  3. Po tym czasie podziel ciasto na dziewięć części, odczekaj 10 minut, a po tym czasie z kawałków formuj kule. Ponownie odstaw ciasto do fermentacji na półtorej godziny.
  4. Przygotuj farsz. Pokrój cebulę, czosnek, jabłko i szynkę.
  5. Rozgrzej olej na patelni. Wrzuć na patelnię cebulę, dodaj czosnek i szynkę. Dopraw wszystko rozmarynem, kminkiem i tymiankiem. Przesmaż wszystko do momentu, kiedy cebula będzie rumiana. Dopraw całość solą i na koniec dodaj drobno pokrojone jabłko.
  6. Z ciasta chlebowego formuj spody z niewielkim wgłębieniem. Smaruj wierzch rozkłóconym jajkiem z łyżką wody. Do każdej części nakładaj farsz.
  7. Piecz cebularze w 200 st. C przez około osiem minut.

Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Agora SA