Jak ugotować ryż? Potrzebne będą 4 składniki

Jak ugotować ryż na sypko bez torebki? Przywykliśmy do gotowych rozwiązań, więc klasyczne działania wydają nam się być niezbyt praktycznymi. Być może gotowanie ryżu nie jest wielką sztuką, ale i na tym elemencie czasem warto się skupić.

Ile gotować ryż, by nadać mu odpowiednią konsystencję? Właściwości ryżu

Ile gotować ryż? Trudno o jednoznaczną odpowiedź, bo wiele zależy od zamierzonego efektu. To zboże z rodziny wiechlinowatych występuje bowiem w 25 gatunkach i ma rozmaite zastosowania kulinarne. Może być gotowane na sypko, ale nie jest to reguła. Warto przy tym wspomnieć, że mamy do czynienia z nie byle jakim produktem żywieniowym - to właśnie różne odmiany ryżu pomagają w wykarmieniu 1/3 światowej populacji. 

W różnych kuchniach świata ryż stanowi:

  • bazę do potraw jednodaniowych;
  • dodatek do codziennych posiłków;
  • składnik sałatek lub nawet deserów.

Od starożytności docenia się rolę ryżu w zaspokajaniu głodu i dostarczaniu energii. Do Europy sprowadzony został z Indii dzięki Aleksandrowi Wielkiemu. W szczególności ceni się go również za:

  • obfitość białka, błonnika i tłuszczów wielonienasyconych;
  • obfitość cynku, fosforu, magnezu, selenu, miedzi i żelaza;
  • zawartość witamin z grupy B;
  • lekkostrawność;
  • właściwości przeciwbiegunkowe;
  • zdolność do regulacji ciśnienia krwi;
  • zdolność do obniżania cholesterolu.

Co do zasady wyróżnia się:

  • ryż krótkoziarnisty o długości ok. 5 mm (skleja się);
  • ryż średnioziarnisty o długości ziarna 6 mm (skleja się);
  • ryż długoziarnisty z ziarnem długim na ok. 7 mm (nie skleja się).

Występuje przy tym wiele gatunków ryżu różniących się od siebie kolorami i właściwościami.

Zobacz wideo Stir-fry z ryżem i warzywami

Jak ugotować ryż na sypko bez torebki?

Jak ugotować ryż na sypko bez torebki? Przede wszystkim warto wiedzieć o tym, że poszczególne odmiany ryżu mają zróżnicowany czas gotowania. Najdłużej trzeba poddawać obróbce termicznej ryż brązowy (50 min), krócej długoziarnisty (30 min), najmniej czasu poświęcimy zaś krótkoziarnistemu (do 20 min).

Do gotowania białego ryżu krótkoziarnistego na sypko potrzebne będą:

  • 150 g białego ryżu;
  • 0,5 l wody;
  • 3 łyżki oleju;
  • łyżeczka soli.

Jak ugotować ryż, żeby był puszysty?

Jak ugotować ryż, żeby był puszysty, ziarenka zaś nie były posklejane? Pierwszym etapem będzie dokładne wypłukanie ryżu. Posługujemy się do tego sitkiem o drobnych oczkach i zimną wodą.

Po wstępnym przygotowaniu ziaren należy do głębokiego garnka wlać wodę z olejem i solą. Całość powinna się zagotować - dopiero wówczas wrzucamy do niej ryż. 

Garnek przykrywamy pokrywką i czekamy do ponownego zagotowania. Potem zmniejszamy gaz i całość gotujemy od 15 do 20 min na wolnym ogniu pod przykryciem. W tym czasie gotującego się ryżu nie należy mieszać. 

Po ugotowaniu odsączamy wodę, ryż zaś pod przykryciem pozostawiamy na 10 min. Ugotowany produkt można przechowywać w lodówce przez 2 do 3 dni. 

Zobacz też: Ryż z kurczakiem - prosto i smacznie

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.