Co zrobić z niedogotowanym ryżem? Są na to sposoby. Mamy cztery wskazówki

Niedogotowany ryż? Jedzenie go to żadna przyjemność, a co gorsza: ból brzucha gwarantowany. Mamy dziś dla was cztery sposoby na to, jak uratować niedogotowany ryż. Nawet gdy już odlaliście wodę.

Więcej kuchennych porad znajdziesz na naszej stronie głównej

Chcecie już wykładać danie na talerze, a tu okazuje się, że ryż jest niedogotowany? To się zdarza nawet jeśli dobrze pilnujemy czasu. Mamy dziś dla was cztery wskazówki, co zrobić w tej sytuacji. Ryż będzie pyszny!

Gdy w garnku wciąż jest woda

Ryż podczas gotowania wchłania wodę i pęcznieje. Jeśli wlejemy jej więcej, nawet pod koniec gotowania, zostanie ona w garnku. Taka sytuacja jest najprostsza - ryż wystarczy ponownie postawić na palnik i gotować jeszcze przez kilka minut. Po kilkunastu minutach, gdy wchłonie wodę, można odstawić go jeszcze na chwilę na bok, by para wodna zrobiła swoje.

Gdy ryż wchłonie całą wodę

Jeśli ryż wypije całą wodę, ale nadal będzie niedogotowany, konieczne jest wlanie jej trochę więcej. Lepiej nie podgrzewać ryżu bez kolejnej porcji wody, bo przypalimy go na dnie i będzie po prostu do wyrzucenia. Najlepiej wlać do garnka około 1/4-1/2 szklanki wody (w zależności od tego, jak duża jest porcja ryżu) i pogotować jeszcze dziesięć minut. Gdy ta woda także zostanie wchłonięta, odstawiamy ryż na bok i czekamy kolejne pięć minut, dopiero wtedy podajemy.

Gdy ryż wchłonie wodę, ale jest al dente

Nie każdy lubi ryż, który jest al dente, czyli ugotowany, ale nadal trochę twardawy. Jeśli wyłączyliśmy go jakiś czas temu, para wodna i temperatura nie sprawią, że będzie bardziej miękki. Nie wymaga on też już gotowania - szkoda na to czasu. Lepiej przełożyć ryż do miseczki, przykryć pokrywką lub talerzem i wstawić do mikrofalówki. Po dwóch minutach na najwyższej mocy można go wyjąć i odstawić, by postał jeszcze chwilę pod przykryciem. Wtedy powinien być idealny.

Zobacz wideo Tort sushi

Gdy ryż jest już prawie-prawie

Taki ryż można "dogotować" w mikrofalówce, ale można także wstawić go do piekarnika. Należy go rozłożyć równomiernie, dość cienką warstwą w naczyniu żaroodpornym (bez dociskania!) i podpiec w temperaturze 180 st. C przez 10 minut. Ta metoda sprawdzi się zwłaszcza wtedy, gdy chcemy podać ryż na sypko.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.