Ryż z kurczakiem - prosto i smacznie

Ryż z kurczakiem kojarzy ci się z nudną i monotonną dietą? Czas to zmienić! Te dwa podstawowe składniki rzeczywiście bardzo łatwo przyrządzić i wyczarować z nich coś pysznego. Przedstawiamy pomysły na ryż z kurczakiem, które bez wątpienia przypadną do gustu wszystkim, którzy lubią to połączenie.

Jakie warzywa do kurczaka z ryżem?

Do kurczaka z ryżem będzie tak naprawdę pasowała większość warzyw. Od naszej fantazji oraz upodobań kulinarnych zależy, które z nich wybierzemy. Wielbiciele tradycyjnych smaków mogą sięgnąć po klasyk – marchewkę, por, zielony groszek i natkę pietruszki. Ten zestaw możemy poszerzyć na przykład o brokuły, kalafior, kukurydzę, paprykę, fasolkę szparagową, seler naciowy, dynię, czerwoną cebulę, czosnek… W wersji orientalnej dodajemy suszone grzyby shiitake. Oczywiście do dania dopasujmy odpowiedni sos i kombinację przypraw!

Kurczak z ryżem w sosie curry – przepis

- 100 g ryżu (białego, brązowego lub innego)

- 200 g piersi z kurczaka

- mały batat

- ¼ kalafiora

- garść grzybów shiitake

- ½ puszki zielonego groszku

- 2 ząbki czosnku

- 100 ml mleka kokosowego

- szklanka bulionu drobiowego

- olej do smażenia

- kilka gałązek świeżej kolendry

- 4 łyżki przyprawy curry (lub mieszanka: po łyżeczce cynamonu, mielonego imbiru, kardamonu, pół łyżeczki pieprzu, szczypta chilli oraz soli i dwie łyżeczki kurkumy)

Ryż ugotuj al dente według przepisu na opakowaniu.

Pierś z kurczaka pokrój w kostkę. Zamarynuj w ½ przygotowanej przyprawy curry i odstaw na 15 minut. Suszone grzyby shiitake połam na mniejsze części i zalej ciepłą wodą. Batat obierz i pokrój w drobną kostkę. Kalafior podziel na różyczki.

Na rozgrzanej patelni podsmaż kurczaka z dodatkiem wyciśniętego w wyciskarce czosnku. Mięso powinno się lekko przyrumienić. Następnie wrzuć pokrojone bataty, kalafior, groszek i grzyby. Dodaj resztę przypraw, wlej bulion i dobrze rozmieszaj. Gdy trochę odparuje, dolej mleczko kokosowe. Połącz wszystkie składniki, zmniejsz ogień, przykryj pokrywką i duś tak długo, aż batat i kalafior będą miękkie.

Podawaj z ryżem, każdą porcję przyozdób liśćmi kolendry.

Smażony ryż z kurczakiem i warzywami

- 100 g suchego białego ryżu

- 100 g piersi z kurczaka

- średnia marchewka

- ¼ brokuła

- połowa papryki

- pędy bambusa (marynowane w słoiczku, 3 łyżki)

- dwie łyżki sezamu

- sos sojowy

- łyżeczka mielonego imbiru oraz słodkiej papryki

- woda

- oliwa lub olej do smażenia

- szczypta soli

Jak zrobić ryż z kurczakiem smażony z warzywami?

Na niedużej patelni rozgrzej tłuszcz. Wysyp na nią suchy ryż oraz imbir, sól i słodką paprykę. Smaż ryż przez chwilę, cały czas mieszając, by się zeszklił. Następnie ostrożnie wlej wodę, powinno być jej ok. 1 cm ponad warstwę ryżu. Przykryj patelnię przykrywką i gotuj do czasu, aż ryż będzie al dente.

Kurczaka pokrój w kostkę, marchewkę w słupki, a paprykę w paski. W woku rozgrzej oliwę, wrzuć mięso i obsmaż z obu stron. Następnie dodaj marchewkę, brokuł, paprykę, pędy bambusa. Składniki skrop sosem sojowym i duś, aż warzywa będą miękkie. Wtedy dodaj do nich ryż i wymieszaj, by wszystko się dobrze połączyło. Dopraw sosem sojowym, podawaj obsypane sezamem.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.