Do kurczaka z ryżem będzie tak naprawdę pasowała większość warzyw. Od naszej fantazji oraz upodobań kulinarnych zależy, które z nich wybierzemy. Wielbiciele tradycyjnych smaków mogą sięgnąć po klasyk – marchewkę, por, zielony groszek i natkę pietruszki. Ten zestaw możemy poszerzyć na przykład o brokuły, kalafior, kukurydzę, paprykę, fasolkę szparagową, seler naciowy, dynię, czerwoną cebulę, czosnek… W wersji orientalnej dodajemy suszone grzyby shiitake. Oczywiście do dania dopasujmy odpowiedni sos i kombinację przypraw!
- 100 g ryżu (białego, brązowego lub innego)
- 200 g piersi z kurczaka
- mały batat
- ¼ kalafiora
- garść grzybów shiitake
- ½ puszki zielonego groszku
- 2 ząbki czosnku
- 100 ml mleka kokosowego
- szklanka bulionu drobiowego
- olej do smażenia
- kilka gałązek świeżej kolendry
- 4 łyżki przyprawy curry (lub mieszanka: po łyżeczce cynamonu, mielonego imbiru, kardamonu, pół łyżeczki pieprzu, szczypta chilli oraz soli i dwie łyżeczki kurkumy)
Ryż ugotuj al dente według przepisu na opakowaniu.
Pierś z kurczaka pokrój w kostkę. Zamarynuj w ½ przygotowanej przyprawy curry i odstaw na 15 minut. Suszone grzyby shiitake połam na mniejsze części i zalej ciepłą wodą. Batat obierz i pokrój w drobną kostkę. Kalafior podziel na różyczki.
Na rozgrzanej patelni podsmaż kurczaka z dodatkiem wyciśniętego w wyciskarce czosnku. Mięso powinno się lekko przyrumienić. Następnie wrzuć pokrojone bataty, kalafior, groszek i grzyby. Dodaj resztę przypraw, wlej bulion i dobrze rozmieszaj. Gdy trochę odparuje, dolej mleczko kokosowe. Połącz wszystkie składniki, zmniejsz ogień, przykryj pokrywką i duś tak długo, aż batat i kalafior będą miękkie.
Podawaj z ryżem, każdą porcję przyozdób liśćmi kolendry.
Smażony ryż z kurczakiem i warzywami
- 100 g suchego białego ryżu
- 100 g piersi z kurczaka
- średnia marchewka
- ¼ brokuła
- połowa papryki
- pędy bambusa (marynowane w słoiczku, 3 łyżki)
- dwie łyżki sezamu
- sos sojowy
- łyżeczka mielonego imbiru oraz słodkiej papryki
- woda
- oliwa lub olej do smażenia
- szczypta soli
Na niedużej patelni rozgrzej tłuszcz. Wysyp na nią suchy ryż oraz imbir, sól i słodką paprykę. Smaż ryż przez chwilę, cały czas mieszając, by się zeszklił. Następnie ostrożnie wlej wodę, powinno być jej ok. 1 cm ponad warstwę ryżu. Przykryj patelnię przykrywką i gotuj do czasu, aż ryż będzie al dente.
Kurczaka pokrój w kostkę, marchewkę w słupki, a paprykę w paski. W woku rozgrzej oliwę, wrzuć mięso i obsmaż z obu stron. Następnie dodaj marchewkę, brokuł, paprykę, pędy bambusa. Składniki skrop sosem sojowym i duś, aż warzywa będą miękkie. Wtedy dodaj do nich ryż i wymieszaj, by wszystko się dobrze połączyło. Dopraw sosem sojowym, podawaj obsypane sezamem.