Przepis na ryż zapiekany z jabłkami. Pomysł na zdrowy i smaczny deser

Ryż zapiekany z jabłkami to doskonała propozycja dla osób, które lubią słodkie śniadania na ciepło. Świetnie sprawdzi się również jako deser, a nawet obiad! Jak go przygotować? Wypróbuj przepis na ryż zapiekany z jabłkami.

Ryż zapiekany z jabłkami większości z nas kojarzy się z dzieciństwem. To pyszne, aromatyczne danie, które często serwowano nam na śniadanie i kolację. Choć przepis ten kojarzy się z jesienią, to gwarantujemy, że ryż jabłkami smakuje wyśmienicie o każdej porze roku.  

Zobacz wideo Lasagne jabłkowa

Ryż zapiekany z jabłkami - przepis. Poczuj smak dzieciństwa

Składniki:

  • 2 torebki ryżu,
  • 500 ml mleka krowiego lub roślinnego,
  • 500 g prażonych jabłek,
  • 3 łyżeczki cynamonu,
  • Masło lub margaryna,
  • 4 łyżki cukru lub ksylitolu,
  • Cukier wanilinowy,
  • Łyżeczka miodu (opcjonalnie).

Jak zrobić jabłka do zapiekanego ryżu?

Jabłka, które świetnie nadają się do zapiekanego ryżu, to antonówka, reneta lub papierówka. Te odmiany są lekko kwaśne i miękkie, więc będą świetnie pasować do słodkiego ryżu. Kilogram jabłek należy obrać i pokroić w małe kawałki lub zetrzeć na tarce. W garnku rozpuszczamy masło, wsypujemy jabłka i dodajemy cukru oraz miód i cynamon. Gotujemy przez kilka minut pod przykryciem.

 Więcej przepisów na słodkie dania znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Ryż zapiekany z jabłkami z cynamonem - przepis na przepyszną słodką przekąskę

1. Wsyp ryż do garnka i zalej go mlekiem.

2. Następnie dodaj cukier i cukier wanilinowy oraz miód (opcjonalnie), jeśli używasz jabłek ze słoika.

3. Gotuj ryż przez kwadrans na małym ogniu, pilnując jednocześnie, by się nie przypalił.

4. Rozgrzej piekarnik do 150 stopni. Naczynie żaroodporne, w którym chcesz upiec ryż z jabłkami, wysmaruj margaryną i układaj warstwowo ryż, przekładając go jabłkami ze słoika lub wcześniej uduszonymi na patelni jabłkami z cynamonem.

5. Podawaj na ciepło.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.