Ryż zapiekany z jabłkami większości z nas kojarzy się z dzieciństwem. To pyszne, aromatyczne danie, które często serwowano nam na śniadanie i kolację. Choć przepis ten kojarzy się z jesienią, to gwarantujemy, że ryż jabłkami smakuje wyśmienicie o każdej porze roku.
Składniki:
Jabłka, które świetnie nadają się do zapiekanego ryżu, to antonówka, reneta lub papierówka. Te odmiany są lekko kwaśne i miękkie, więc będą świetnie pasować do słodkiego ryżu. Kilogram jabłek należy obrać i pokroić w małe kawałki lub zetrzeć na tarce. W garnku rozpuszczamy masło, wsypujemy jabłka i dodajemy cukru oraz miód i cynamon. Gotujemy przez kilka minut pod przykryciem.
Więcej przepisów na słodkie dania znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
1. Wsyp ryż do garnka i zalej go mlekiem.
2. Następnie dodaj cukier i cukier wanilinowy oraz miód (opcjonalnie), jeśli używasz jabłek ze słoika.
3. Gotuj ryż przez kwadrans na małym ogniu, pilnując jednocześnie, by się nie przypalił.
4. Rozgrzej piekarnik do 150 stopni. Naczynie żaroodporne, w którym chcesz upiec ryż z jabłkami, wysmaruj margaryną i układaj warstwowo ryż, przekładając go jabłkami ze słoika lub wcześniej uduszonymi na patelni jabłkami z cynamonem.
5. Podawaj na ciepło.