Szarlotka z budyniem, to warstwowe, niesamowicie aromatyczne ciasto, które z pewnością znajdzie swoich wielbicieli. Doskonale pasuje jako deser - zarówno na co dzień, jak i na bardziej uroczyste okazje. Przedstawiamy sprawdzone przepisy na przepyszną szarlotkę z budyniem.
istock
REKLAMA
REKLAMA
Zobacz wideo Szarlotka z kawą, czyli pyszny (i nietypowy) przepis
Szarlotka z budyniem - przepis na domowe ciasto
Przepis na szarlotkę z budyniem jest banalnie prosty. Kremowa konsystencja budyniu idealnie pasuje do kwaskowatych jabłek i słodkiego ciasta. Przedstawiamy recepturę krok po kroku na pyszne ciasto z jabłkami:
REKLAMA
Składniki
400 g mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
200 g zimnego masła
60 g cukru pudru lub drobnego cukru do wypieków
opakowanie cukru waniliowego
1 jajko
szczypta soli
1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego
500 ml mleka
Dodatkowo:
1,5 kg jabłek (szara reneta, antonówka, papierówka)
2 łyżeczki cynamonu
1 cukier do smaku
Wykonanie:
Mąkę oraz proszek do pieczenia przesiewamy do naczynia. Dodajemy cukier i cukier waniliowy. Mieszamy.
Do sypkich składników dodajemy pokrojone lub starte na tarce o grubych oczkach zimne masło i palcami łączymy ze sobą aż powstanie kruszonka.
Dokładamy jajko i dość szybko zagniatamy kruche ciasto. Jeżeli wydaje nam się ono za suche, to możemy dodać 1 łyżkę kwaśnej śmietany 18%.
Uformowane w kulę ciasto dzielimy na dwie części, które osobno zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki.
Przygotowujemy budyń wg. przepisu podanego na opakowaniu. Można także przygotować budyń samodzielnie, prosty przepis znajdziesz tutaj.
Jabłka obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na drobne kawałki. Tak przygotowane wkładamy do garnka, dodajemy cynamon i podduszamy przez około 15 - 20 minut. Jeżeli owoce są bardzo kwaśne, dodajemy nieco cukru do smaku.
Po upływie godziny wyjmujemy jedną połówkę ciasta z lodówki i układamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę (wymiary 21 x 28 cm). Ciasto nakłuwamy widelcem w kilku miejscach.
Drugą część ciasta wyjmujemy z lodówki i tarkujemy na tarce o grubych oczkach. Tak przygotowaną kruszonkę sypiemy na warstwę budyniu.
Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na około 45 minut (grzałka góra - dół, środkowa półka).
Po upieczeniu ciasto wyjmujemy do ostudzenia. Możemy dodatkowo posypać wierzch cukrem pudrem.
Przepis na szarlotkę z budyniem - pianką. Receptura krok po kroku
Przepis na szarlotkę z budyniem można urozmaicić w bardzo prosty sposób. Nietypowa konsystencja pianki budyniowej oczaruje gości. Oto nasza propozycja:
Składniki:
Ciasto:
400 g mąki pszennej
200 g zimnego masła
4 żółtka jaj średniej wielkości
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
opakowanie cukru waniliowego
60 g cukru pudru lub drobnego cukru do wypieków
szczypta soli
Pianka:
2 opakowania (w sumie 80 g) budyniu śmietankowego lub waniliowego
4 białka jaj
170 g cukru
75 ml oleju
Dodatkowo:
1,5 kg jabłek (szara reneta, papierówka, antonówka)
2 łyżeczki cynamonu
Cukier do smaku
Wykonanie:
Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy do miski. Dodajemy cukier, cukier waniliowy, szczyptę soli i mieszamy.
Oddzielamy żółtka od białek (białka zachowujemy)
Do sypkich składników dodajemy pokrojone lub starte masło i łączymy w kruszonkę. Dokładamy żółtka jaj i zagniatamy kruche ciasto.
Uformowane w kulę ciasto dzielimy na dwie części (jedna nieco mniejsza), które następnie zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na godzinę do lodówki.
Jabłka obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i tarkujemy na tarce o grubych oczkach, lub kroimy na drobne plasterki. Owoce wkładamy do garnka, doprawiamy cynamonem oraz cukrem do smaku i podduszamy przez około 15 minut.
Po upływie godziny wyjmujemy większą część ciasta z lodówki i wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę (wymiary 20 x 30 cm). Ciasto nakłuwamy widelcem.
Przygotowujemy piankę budyniową: białka wlewamy do naczynia, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno. Następnie stopniowo dodajemy cukier i kontynuujemy ubijanie, aż piana będzie lśniąca. Nie przerywając ubijania, dodajemy proszek budyniowy, a następnie (ciągle ubijając) powoli wlewamy olej. Jeszcze chwilę ubijamy.
Na ciasto wykładamy masę jabłkową, a na nią pianę z białek i budyniu.
Mniejszą część ciasta wyjmujemy z lodówki i tarkujemy na tarce o grubych oczkach. Taką kruszonką posypujemy piankę budyniową.
Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza (grzałka góra - dół, bez termoobiegu) i pieczemy przez około 45 minut.
Po upieczeniu ciasto wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia. Wierzch możemy udekorować cukrem pudrem.