Szarlotka z budyniem lub pianką budyniową - ciasto, któremu nie sposób się oprzeć

Szarlotka z budyniem, to warstwowe, niesamowicie aromatyczne ciasto, które z pewnością znajdzie swoich wielbicieli. Doskonale pasuje jako deser - zarówno na co dzień, jak i na bardziej uroczyste okazje. Przedstawiamy sprawdzone przepisy na przepyszną szarlotkę z budyniem.
Zobacz wideo Szarlotka z kawą, czyli pyszny (i nietypowy) przepis

Szarlotka z budyniem - przepis na domowe ciasto

Przepis na szarlotkę z budyniem jest banalnie prosty. Kremowa konsystencja budyniu idealnie pasuje do kwaskowatych jabłek i słodkiego ciasta. Przedstawiamy recepturę krok po kroku na pyszne ciasto z jabłkami:

Składniki

  • 400 g mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g zimnego masła
  • 60 g cukru pudru lub drobnego cukru do wypieków
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego
  • 500 ml mleka

Dodatkowo:

  • 1,5 kg jabłek (szara reneta, antonówka, papierówka)
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 cukier do smaku

Wykonanie:

  1. Mąkę oraz proszek do pieczenia  przesiewamy do naczynia. Dodajemy cukier i cukier waniliowy. Mieszamy.
  2. Do sypkich składników dodajemy pokrojone lub starte na tarce o grubych oczkach zimne masło i palcami łączymy ze sobą aż powstanie kruszonka.
  3. Dokładamy jajko i dość szybko zagniatamy kruche ciasto. Jeżeli wydaje nam się ono za suche, to możemy dodać 1 łyżkę kwaśnej śmietany 18%.
  4. Uformowane w kulę ciasto dzielimy na dwie części, które osobno zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki.
  5. Przygotowujemy budyń wg. przepisu podanego na opakowaniu. Można także przygotować budyń samodzielnie, prosty przepis znajdziesz tutaj.
  6. Jabłka obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na drobne kawałki. Tak przygotowane wkładamy do garnka, dodajemy cynamon i podduszamy przez około 15 - 20 minut. Jeżeli owoce są bardzo kwaśne, dodajemy nieco cukru do smaku.
  7. Po upływie godziny wyjmujemy jedną połówkę ciasta z lodówki i układamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę (wymiary 21 x 28 cm). Ciasto nakłuwamy widelcem w kilku miejscach.
  8. Na ciasto wykładamy jabłka a na nie budyń.
  9. Drugą część ciasta wyjmujemy z lodówki i tarkujemy na tarce o grubych oczkach. Tak przygotowaną kruszonkę sypiemy na warstwę budyniu.
  10. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na około 45 minut (grzałka góra - dół, środkowa półka).
  11. Po upieczeniu ciasto wyjmujemy do ostudzenia. Możemy dodatkowo posypać wierzch cukrem pudrem.

Przepis na szarlotkę z budyniem - pianką. Receptura krok po kroku

Przepis na szarlotkę z budyniem można urozmaicić w bardzo prosty sposób. Nietypowa konsystencja pianki budyniowej oczaruje gości. Oto nasza propozycja:

Składniki:

Ciasto:

  • 400 g mąki pszennej
  • 200 g zimnego masła
  • 4 żółtka jaj średniej wielkości
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 60 g cukru pudru lub drobnego cukru do wypieków
  • szczypta soli

Pianka:

  • 2 opakowania (w sumie 80 g) budyniu śmietankowego lub waniliowego
  • 4 białka jaj
  • 170 g cukru
  • 75 ml oleju

Dodatkowo:

  • 1,5 kg jabłek (szara reneta, papierówka, antonówka)
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • Cukier do smaku

Wykonanie:

  1. Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy do miski. Dodajemy cukier, cukier waniliowy, szczyptę soli i mieszamy.
  2. Oddzielamy żółtka od białek (białka zachowujemy)
  3. Do sypkich składników dodajemy pokrojone lub starte masło i łączymy w kruszonkę. Dokładamy żółtka jaj i zagniatamy kruche ciasto.
  4. Uformowane w kulę ciasto dzielimy na dwie części (jedna nieco mniejsza), które następnie zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na godzinę do lodówki.
  5. Jabłka obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i tarkujemy na tarce o grubych oczkach, lub kroimy na drobne plasterki. Owoce wkładamy do garnka, doprawiamy cynamonem oraz cukrem do smaku i podduszamy przez około 15 minut.
  6. Po upływie godziny wyjmujemy większą część ciasta z lodówki i wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę (wymiary 20 x 30 cm). Ciasto nakłuwamy widelcem.
  7. Przygotowujemy piankę budyniową: białka wlewamy do naczynia, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno. Następnie stopniowo dodajemy cukier i kontynuujemy ubijanie, aż piana będzie lśniąca. Nie przerywając ubijania, dodajemy proszek budyniowy, a następnie (ciągle ubijając) powoli wlewamy olej. Jeszcze chwilę ubijamy.
  8. Na ciasto wykładamy masę jabłkową, a na nią pianę z białek i budyniu.
  9. Mniejszą część ciasta wyjmujemy z lodówki i tarkujemy na tarce o grubych oczkach. Taką kruszonką posypujemy piankę budyniową.
  10. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza (grzałka góra - dół, bez termoobiegu) i pieczemy przez około 45 minut.
  11. Po upieczeniu ciasto wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia. Wierzch możemy udekorować cukrem pudrem.

Zobacz też: Ciasto z truskawkami - trzy proste przepisy idealne na każdą okazję

Więcej o:
Copyright © Agora SA