Szarlotka sypana - pomysł na szybki i pyszny deser z krótką listą składników

Szarlotka sypana to doskonała propozycja na deser dla wszystkich fanów aromatycznych ciast z jabłkami. Przepis jest niezwykle prosty i z pewnością każdy poradzi sobie z jego wykonaniem. Co istotne, nie jest nawet potrzebny mikser, więc szarlotka sypana świetnie sprawdzi się w przypadku awarii lub braku tego sprzętu.
Zobacz wideo Ciasto metrowiec - wiele warstw i jeszcze więcej kawałków

Szarlotka sypana - przepis na pyszne ciasto

Przepis na szarlotkę sypaną nie jest trudny. Deser ten będzie idealną propozycją na nadchodzące święta, ale nie tylko. Sprawdzi się także doskonale jako dodatek do popołudniowej kawy czy herbaty. Jak zrobić pyszną szarlotkę? Oto sprawdzona receptura: 

Składniki:

  • 1 szklanka (pojemność 250 ml) mąki pszennej
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 3/4 szklanki cukru (drobny do wypieków lub brązowy)
  • 1,5 kg jabłek
  • 160 g lekko zmrożonego masła (może być również roślinne)
  • opakowanie cukru waniliowego (16 g)
  • szczypta soli
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu (można pominąć)

Wykonanie:

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza.
  2. Jabłka obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
  3. Do startych jabłek dodajemy cukier waniliowy i opcjonalnie łyżeczkę cynamonu.
  4. W osobnej misce umieszczamy suche składniki: mąkę, kaszę mannę, proszek do pieczenia, cukier oraz sól. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy przez kilka minut.
  5. Przygotowujemy tortownicę (średnica 23 cm): spód wykładamy papierem do pieczenia, wewnętrzne boki oraz spód smarujemy grubą warstwą masła.
  6. Wymieszane suche składniki dzielimy na trzy równe części (dla ułatwienia można przesypać do trzech szklanek o identycznej pojemności, lub skorzystać z kuchennej wagi).
  7. 1/3 sypkich składników dokładnie posypujemy spód natłuszczonej tortownicy.
  8. Połowę lekko odciśniętych, startych jabłek równo umieszczamy na pierwszej warstwie sypkich składników.
  9. Warstwę jabłek posypujemy kolejną porcją sypkich składników.
  10. Kładziemy drugą połowę jabłek i przysypujemy ją ostatnią warstwą sypkich składników.
  11. Wierzch ciasta dokładnie przykrywamy warstwą masła - startego na tarce o grubych oczkach lub pokrojonego na drobne, cienkie kawałki.
  12. Tortownicę umieszczamy w nagrzanym piekarniku i pieczemy ciasto przez około 55 - 60 minut (grzałka góra - dół lub z termoobiegiem w 170 stopniach Celsjusza).
  13. Po upieczeniu ciasto wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do ostudzenia. Wierzch możemy posypać wg. uznania - cukrem pudrem lub cukrem waniliowym.

Przepis na szarlotkę sypaną - porady

Przepis na szarlotkę sypaną, jak można zauważyć, jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu. Przepis nie wymaga użycia jajek, więc szarlotka sypana może być pysznym deserem dla osób na nie uczulonych. Jeżeli chodzi o jabłka do naszej szarlotki, to najlepiej sprawdzą się odmiany takie jak: szara reneta, antonówka, lobo, champion lub papierówka. 

Zobacz też: Jak przechowywać wypieki, żeby cieszyć się nimi jak najdłużej? Podpowiadamy

Więcej o: