Jabłecznik - przepis na kruche ciasto z jabłkami, które rozpływa się w ustach. Przetestujcie je sami

Ciasto z jabłkami zna niemalże każdy z nas. Często króluje na naszych stołach. Deser ten jest bardzo delikatny i przypomina nam smaki dzieciństwa. Teraz możecie wykonać go sami. Jak zrobić jabłecznik? Przepis podajemy niżej.
Zobacz wideo Monkey bread

Zapach i smak szarlotki pozwala nam się przenieść do czasów, gdy byliśmy jeszcze dziećmi. Łączy w sobie słodycz jabłek i słodkość kruchego ciasta. Deser rozpływa się w ustach i szybko znika ze stołu. Bardzo dobrze pasuje do popołudniowych spotkań rodzinnych, a dodatkowo świetnie komponuje się z bitą śmietaną lub kapką sosu czekoladowego. Przedstawiamy wam jabłeczni - przepis prosty i szybki.  

Skąd się wziął jabłecznik?

Pewien francuski szef kuchni miał stworzyć oryginalne ciasto dla cara Aleksandra I. Nazwał je charlotte russe na cześć księżnej Charlotte, szwagierki władcy. Deser składał się owoców i kruchego ciasta. Bardzo szybko zdobył popularność na świecie. W naszym kraju jest on znany jako jabłecznik lub szarlotka.

Jabłecznik - potrzebne składniki

Do wykonania szarlotki potrzebujecie:

  • 1,5 kg jabłek,
  • 1/2 łyżeczki cynamonu,
  • 5 łyżek cukru,
  • 1,5 szklanki mąki,
  • kostkę masła,
  • jajko,
  • 5 łyżek cukru,
  • 1 łyżka cukru wanilinowy,
  • cukier puder do posypania.

Jabłecznik - przepis na ciasto

  1. Jabłka obierzcie i pokrójcie na małe kawałki. Od razu wrzućcie do garnka. Dodajcie cynamon z cukrem i smażcie przez 20 minut. Mieszajcie co kilka minut. 
  2. Przesiejcie mąkę do miski i dodajcie zimne masło. Możecie je wcześniej pokroić, ułatwi to wyrabianie ciasta. Dołóżcie pozostałe składniki (proszek do pieczenia, cukier, cukier wanilinowy) i wyróbcie. 
  3. Do masy dodajcie jajko.
  4. Wyrobione ciasto podzielcie na dwie części i chłódźcie je przez 15 minut.
  5. Formę wysmarujcie masłem.
  6. Jeden kawałek masy pokrójcie na kawałki i wyklejcie nim spód blaszki. Na górę połóżcie owoce.
  7. Resztę ciasta zetrzyjcie na tarce.
  8. Formę włóżcie do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 50 minut.
  9. Odłóżcie jabłecznik do wystudzenia i posypcie cukrem pudrem. 

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej podobnych informacji znajdziecie na stronie głównej Gazeta.pl.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.