Zapach i smak szarlotki pozwala nam się przenieść do czasów, gdy byliśmy jeszcze dziećmi. Łączy w sobie słodycz jabłek i słodkość kruchego ciasta. Deser rozpływa się w ustach i szybko znika ze stołu. Bardzo dobrze pasuje do popołudniowych spotkań rodzinnych, a dodatkowo świetnie komponuje się z bitą śmietaną lub kapką sosu czekoladowego. Przedstawiamy wam jabłeczni - przepis prosty i szybki.
Pewien francuski szef kuchni miał stworzyć oryginalne ciasto dla cara Aleksandra I. Nazwał je charlotte russe na cześć księżnej Charlotte, szwagierki władcy. Deser składał się owoców i kruchego ciasta. Bardzo szybko zdobył popularność na świecie. W naszym kraju jest on znany jako jabłecznik lub szarlotka.
Do wykonania szarlotki potrzebujecie:
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.
Więcej podobnych informacji znajdziecie na stronie głównej Gazeta.pl.