ciasto
-
Rach-ciach i masz najlepsze ciasto z truskawkami. Wystarczy sprawny mikser
Truskawki to chyba najlepszy dowód na to, że świat jednak nas kocha i daje nam szczęście. Sezon na te pyszne owoce trwa w najlepsze i do woli możemy pałaszować je w najróżniejszych postaciach. Jednak chyba zgodzisz się ze mną, że największą...
-
"Kwaśna mina" wygląda słodko, ale nie daj się zwieść. Spróbuj, a będziesz piec co weekend
Ciasto cytrynowe można zrobić w wielu wersjach. Jedne są puszyste i słodkie, inne lekkie jak chmurka. Ale "kwaśna mina" to zupełnie inna bajka. Deser ma wyrazisty charakter i smak, który potrafi wywołać niegroźny grymas na twarzy.
-
Salceson, ale na słodko. To ciasto z jabłkami wygrywa z szarlotką i jabłecznikiem
Na samym początku musimy sobie coś wyjaśnić. "Salceson" w tytule odnosi się do wyglądu deseru, a nie pysznej i zdrowej wędliny. Czemu tak zwodzimy czytelników? Nie zwodzimy, ponieważ ciasto salceson wyglądem przypomina czarny salceson. Jednak o il...
-
Najbardziej czekoladowe ciasto, jakie kiedykolwiek powstało. Lśni jak najjaśniejsza gwiazda
Czekolada, duuużo czekolady. Tak w skrócie można opisać ciasto Marcello. A skoro jest tak mocno czekoladowe, to raczej nie ma możliwości, by ktoś przeszedł obok niego obojętnie i kręcił nosem. By zrobić ten deser, trzeba jednak uzbroić się w...
-
Niebo w gębie, zero stresu. Ten skyrnik robi się sam. Nie obyło się bez walki o ostatni kawałek
Gdy czasu jak na lekarstwo, a ochota na słodkie nas nie opuszcza, sięgam po skyr. Ile czasu piec sernik w air fryerze? To błyskawiczne, lekkie i obłędnie puszyste ciasto, które zachwyci smakiem każdego domownika.
-
Czarny las znika ze stołu szybciej niż sernik i karpatka. Łączy czekoladę z kwaskowatą nutą
Wilgotne ciasto z wiśniami to coś, co trudno pomylić z czymkolwiek innym. Charakteryzuje się intensywnym, pełnym smakiem, przełamanym śmietankowym kremem i głęboką czekoladą. Taki deser robi wrażenie i wraca w domowym repertuarze znacznie częściej...
-
Puszyste kulki znikają szybciej, niż się je układa. To chlebek, ale nie podawaj go z wędliną
Co robi się z ciasta drożdżowego? Na liście znajdują się bułki i chałki, ale nie tylko. Na jego bazie powstają też efektowne desery, które podbijają serca domowych cukierników. Jednym z nich jest monkey bread. Robi wrażenie smakiem i formą podania...
-
Ten deser był hitem w PRL-u. Uwielbiały go nie tylko dzieci. Zdobyłam przepis od babci
Ten efektowny deser był hitem w PRL. Uwielbiały go szczególnie dzieci, ale dorośli równie chętnie go zajadali. Jak zrobić czekoladowego jeża? Przepis jest bardzo prosty. Dostałam go od babci.
-
Ciasto drożdżowe urośnie prawie pod sufit. Dodaj składnik, który jest w każdej szafce
Ciasto drożdżowe, gdy jest dobrze wyrośnięte i puszyste, to czysta przyjemność. Czasami jednak zdarza się, że uparciuch nie chce rosnąć. Jest jednak sposób na to, by trochę go do tego zachęcić. Trzeba sięgnąć po produkt, który większość z nas ma w...
-
To ciasto robi się błyskawicznie. Weź owoce z blatu, zmiksuj i upiecz. Idealne do kawy i na piknik
Ten przepis z miejsca może stać się twoim ulubionym. To szybkie, łatwe i naprawdę pyszne ciasto, które idealnie sprawdzi się do popołudniowej kawki i na przykład na piknik lub podczas spotkań w większym gronie. Jak zrobić chlebek bananowy? Tutaj n...
-
Ciasto Włoski Narzeczony podbije serce nawet teściowej. Lepsze niż sernik i szarlotka razem wzięte
Nazwa jest zabawna, ale efektowne ciasto potrafi zaskoczyć nawet sceptyków. Włoski Narzeczony to deser rozpływający się w ustach. Wychodzi tak pyszny, że domownicy będą błagać o dokładkę.
-
Ciasto z rabarbarem? Poezja. Wilgotne, puszyste i znika szybciej niż zdążysz zaparzyć herbatę
Co upiec z rabarbarem? Jeśli nie masz pomysłu, śpieszymy z odpowiedzią. Co roku przygotowuję ciasto, którego zapach i smak przyciąga każdego domownika. Lepiej od razu zrób dwie blaszki.
-
Najlepsze ciasto bez pieczenia. Trzy słodkie warstwy są tym, czego potrzebujesz w weekend
Planujesz zrobić coś słodkiego na weekend, a pomysły ci się kończą? A może wciąż robisz sernik na zmianę z szarlotką i te ciasta już wychodzą ci bokiem? Jeśli tak, przybywamy z odsieczą. Dziś mamy przepis na ciasto bez pieczenia, które po prostu...
-
Nie opada, nie pęka, nie przypala się. Ugotuj i wstaw do lodówki. Sernik wyjdzie aksamitny
Co zrobić z białego sera na deser? Tradycyjny sernik z piekarnika nie jest jedyną opcją, która wchodzi w grę. Mam sposób, by z kilku prostych składników stworzyć aksamitne, słodkie ciasto bez pieczenia. Jeden garnek, chwila gotowania i można...
-
Przepis na ciasto z jabłkami, które uda się każdemu. Jest idealne od A do Z
Dom pachnący ciastem to nasze najcudowniejsze wspomnienie, a dla niektórych niemal obowiązek. Przepisów na ciasta jest mnóstwo, a nawet jeszcze więcej, ale jeśli chcesz zrobić coś pysznego szybko, łatwo i bez ryzyka porażki, ten przepis cię...
-
Przygotowałam raz. Słodka Patrycja posmakowała tak bardzo, że teraz robię ją co spotkanie
Jakim ciastem zaskoczyć gości? Zapomnij o tradycyjnym wypieku i przygotuj... słodką Patrycję. Mimo niecodziennej nazwy jest naprawdę pyszna i pełna smaku. Nietypowe połączenie składników sprawia, iż rozpływa się w ustach.
-
Po tym quizie pobiegniesz do cukierni. Pytamy o ciasta i desery z PRL-u!
Dobra rada na początek - nie rozwiązuj tego quizu na głodniaka! Pytamy o przepyszne ciasta i desery, które w PRL-u robiły furorę. Pamiętasz jeszcze te smaki? Na zdobycie czeka 10 słodkich punktów - zgarnij wszystkie!
-
Szybki weekendowy deser, który zawsze się udaje. Lepiej zrób podwójną porcję
Lubisz sobie czasami skosztować czegoś słodkiego? Nie ma sprawy. Nie musisz wcale biec do cukierni lub babci z nadzieją na kawałek ciasta. Ten przepis musi poznać każdy łasuch. Oprócz smaku ma także inną zaletę - nie może się nie udać
-
Szarlotka leniwej synowej. Jest pyszniejsza i obejdzie się bez zagniatania ciasta
Szarlotka to zdecydowanie jedno z najpyszniejszych polskich ciast i jestem w stanie założyć się, że w kraju nad Wisłą nie znajdzie się nikt, kto zwyczajnie jej nie lubi. Szarlotka to ciasto łatwe w przygotowaniu, nie jest jednak szybkie, bo...
-
Czerstwe bułki zamieniłam w krem i wysmarowałam biszkopty. Nikt nie mógł uwierzyć
Co zrobić z czerstwą bułką? Większość z nas po prostu wyrzuca ją do kosza. A tymczasem wystarczy odrobina mleka, trochę masła i słodkich produktów, by przemienić ją w dodatek do ciast. Nawet się nie spodziewasz, co może wyjść z tej mieszanki.
-
Wymieszaj, ostudź, dopiero wbij jajka. To uratuje całą blachę. Efekt będzie jak z cukierni
Ciasto na karpatkę lub ptysie to jeden z tych klasyków, który wymaga poznania kilku zasad i działania zgodnie z przepisem. Efekt? Niezwykle uniwersalny wypiek, który można jeść nawet bez żadnych dodatków. Jak zrobić ciasto parzone, krok po kroku?...
-
Deser na weekend. Jak zrobić ciasto na oleju? Wystarczy zmiksować, smakuje jak u babci
Ciasto na weekend to w większości polskich domów niemal świętość. Nie ma się co dziwić - dom pachnący ciastem to coś wspaniałego i jeśli jeszcze uda nam się zrobić naprawdę pyszny wypiek, to hormony szczęścia szaleją. Dziś mamy przepis na ciasto,...
-
To najlepsze polskie ciasto według AI. Pachnie domem i wakacjami. Sernik bije na głowę
Jakie jest najlepsze polskie ciasto? Nasz kraj słynie z doskonałych słodkości, ale sztuczna inteligencja wskazała jednego zwycięzcę. Ten wypiek pachnie domem, późnym latem i kuchnią babci.
-
To ciasto to hit komunijnych przyjęć. Nie do wiary, jakie jest pyszne i puszyste
Nazwa może i jest trochę zabawna, a nawet przaśna, ale przecież nie o to w ciastach chodzi, by ładnie się nazywały. Chodzi o smak i wygląd, a tego temu deserowi nie brakuje. Możesz zrobić go na komunię i oczarować gości, możesz upiec na urodziny, ...
-
Miało być puszyste, a wyszedł smętny sucharek? To najczęstszy błąd podczas robienia ciasta
Nie ma nic gorszego niż biszkopt suchy jak papier - zwłaszcza gdy miał być bazą do wyjątkowego tortu na rocznicę czy urodziny. Choć trudno go odratować, nie wszystko stracone. Sprawdź, od czego zależy wilgotność ciasta, by następnym razem uniknąć...
-
To ciasto zrobi furorę na komuniach. Wygląda jak z okładki, smakuje jeszcze lepiej
Czym zaskoczyć gości na komunii? Przygotuj niezwykle efektowne, a przy tym rozpływające się w ustach ciasto z ulubionymi owocami. Bez pieczenia i długiego stania w kuchni. Wystarczy kilka składników. Rodzina będzie zachwycona.
-
Ciasto na komunię bez pieczenia. Kilka chwil i masz blachę deseru o smaku pralin
Sezon komunijny właśnie się rozpoczął i wiele osób zachodzi w głowę, czym podjąć gości przybyłych na to wydarzenie. Dziś mamy dla was przepis na ciasto na komunię, które jest tak proste i szybkie, że ani się obejrzysz, a już będzie chłodziło się w...
-
Jesteś kuchenną gapą? To ciasto wyjdzie ci perfekcyjnie. Zakalec? Nigdy w życiu
Lubisz od czasu do czasu przyswoić dobre ciasto do kawki lub po prostu poprawić sobie humor czymś słodkim? My też. Najlepsze ciasta to, wiadomo, domowe i tutaj niektórzy myślą, że mają problem. Uważasz się za kuchenną gapę i masz dwie lewe ręce do...
-
Dla tego ciasta porzucisz jabłecznik. Proste, owocowe, a kruszonka będzie śnić ci się po nocach
Lato kojarzy mi się z lekkimi i prostymi w przygotowaniu deserami. Moja babcia zawsze takie robiła, a ja kontynuuję ten zwyczaj. Jeśli jabłecznik już ci się znudził, sprawdź przepis na szybkie ciasto z owocami i kruszonką. Przepadniesz już po...
-
Spytałam AI o przepis na brownie. Nie potrzebowałam nawet proszku do pieczenia i mąki
Jak zrobić brownie? Zapytałam o to sztuczną inteligencję i nie ukrywam, że odpowiedź mnie nieco zaskoczyła. Przepis, jaki dostałam od AI, zawierał jedynie trzy składniki. Postanowiłam go wypróbować.
-
Robimy je z wiśniami, babcia dodała coś innego. Blacha Fal Dunaju zniknęła w 5 minut
Stare przepisy naszych babć skrywają sekrety, które od lat budzą zachwyt w domowych kuchniach. Jedno ciasto szczególnie wyróżnia się spośród zapomnianych receptur. Fale Dunaju świetnie smakują i równie dobrze wyglądają. Zamiast wiśni skrywają coś...
-
Wiosną zawsze robię to ciasto. Pierwsza blacha znika jeszcze tego samego dnia
Ciasto z truskawkami i galaretką to wiosenny i letni klasyk, na który wiele osób czeka z utęsknieniem. Najlepiej smakuje oczywiście ze świeżymi, polskimi truskawkami, które pojawiają się w czerwcu, ale jeśli tak jak ja nie możesz już doczekać się...
-
Ciasto Usta Romana przemówi nawet do serca teściowej. Lepsze niż sernik, prostsze od szarlotki
Co słodkiego na weekend? Jeśli znudził ci się sernik, szarlotka i drożdżowiec, postaw na ten przepis. Ciasto wychodzi puszyste i wilgotne, ale na gościach z pewnością zrobi wrażenie nie tylko ze względu na smak.
-
Najszybsze ciasto świata. Weź owoce z blatu, kilka dodatków i zmiksuj. Resztę zrobi piekarnik
Marzy ci się coś słodkiego na deser, ale do cukierni daleko? A może masz ochotę na domowe ciasto, ale nie chce ci się ślęczeć w kuchni? Mamy patent na obie bolączki. Ten przepis jest szybki, łatwy i przyjemny, ale przede wszystkim smaczny. Jak...
-
Czekaliśmy na nie cały rok. Jak zrobić ciasto z rabarbarem? Nie potrzebujesz nawet miksera
Po wielu dłużących się i nieszczęśliwych miesiącach, na straganach i w warzywniakach w końcu pojawił się on - król wiosennych wypieków i orzeźwiających koktajli, czyli rabarbar. W końcu do woli możemy rozkoszować się wyjątkowym smakiem tego warzyw...
-
Wystarczy już tych babek i mazurków. To ciasto zaskoczy wszystkich. Główny składnik jak na zupę
Wszyscy znamy ciasto marchewkowe i szpinakowe, ale ci, którzy nie dotarli jeszcze do głębin krainy wypieków mogą nie wiedzieć, że do tej dwójki trzeba dołożyć jeszcze jeden pyszny, warzywny deser. Ciasto pomidorowe to idealne połączenie dla...
-
Po świętach zawsze robię słodycze z resztek. Dodaję do suchego ciasta i mam pyszny deserek
Święta, święta i po świętach. A co z zalegającym w lodówce jedzeniem? Możesz je wykorzystać do zrobienia oryginalnego deseru. Jeśli zostały ci resztki ciasta, przygotuj dziś pyszne cake pops. Bez mascarpone ani specjalnej masy. Mały wysiłek,...
-
Wyciągnęłam z piwnicy ubiegłoroczne przetwory i zrobiłam włoskie ciasto. Przebija szarlotkę
Klasyczne włoskie desery podbijają podniebienia miłośników słodkości na całym świecie. Jedną z moich ulubionych propozycji jest rustykalna tarta, pełna owocowego nadzienia. Po postawieniu jej na stole warto się jednak spieszyć, bo jest tak dobra, ...
-
Ciasto kruche czy kruche nerwy? To dlatego za każdym razem pęka. Zdradzamy, jak temu zapobiec
Pieczenie to sztuka, a każdy chce, by wypiek był smaczny i wyglądał idealnie. Dlaczego ciasto kruche pęka? To sytuacja, która może zdarzyć się nawet doświadczonemu cukiernikowi. Warto więc poznać przyczyny i rozwiązania.
-
Tak odratujesz gorzką masę makową. Zastosuj zasadę "3 razy", a nikt się nie zorientuje
Jak uratować zbyt gorzki makowiec? Święta wielkanocne nie mogą obejść się bez tego ciasta, jednak czasem może się zdarzyć, że masa makowa wyjdzie gorzka i niesmaczna. Na szczęście można temu zapobiec.