biszkopt
-
Na ciasto z makiem nie czekam do Bożego Narodzenia. To znika, zanim wystygnie
Widzisz mak, myślisz makowiec. Ale to ciasto, które robi się raczej tylko na Boże Narodzenie, a nie na co dzień. Tymczasem mak śmiało można wykorzystać również do innych deserów. Idealnym przykładem jest ciasto piegusek. To biszkopt z masą makową ...
-
Lekkie ciasto z lat 20. Lepsze niż biszkopt, ale ma jeden zakaz: nie smaruj formy
Jeśli wydaje ci się, że biszkopt to szczyt lekkości, ciasto szyfonowe udowodni, że można iść o krok dalej. Łączy w sobie delikatność, wilgotność i sprężystość. Nieco różni się od naszych placków, ale właśnie to wyróżnia je na tle klasyków. Przepis...
-
Włóż warstwami i wstaw do lodówki. Ten tort rozpływa się w ustach jak pianka
Szybki w przygotowaniu, lekki i pełen owocowego aromatu. Taki jest tort biszkoptowy z jabłkami i ananasem. Nie wymaga pieczenia, dlatego idealnie sprawdzi się, gdy nie masz czasu na długie wypieki. Jego smak łączy w sobie słodycz owoców i...
-
Miękkie, lekkie i bez glutenu. Włosi pieką je zamiast babki i biszkoptu
Włoski biszkopt cytrynowy bez glutenu to lekki deser o prostym składzie i wyjątkowym aromacie. Nie zawiera mąki pszennej ani masła, a mimo to zachwyca miękkością i smakiem, który przywodzi na myśl domowe wypieki spod włoskiego słońca.
-
Wygląda jak plansza do gry, smakuje jak marzenie. Zrobiłam i nikt nie mógł się oprzeć
Szachownica to ciasto, które robi wrażenie, przyciąga wzrok i budzi ciekawość jeszcze przed pierwszym kęsem. Jego geometryczny wzór, przypominający planszę do gry, sprawia, że trudno przejść obok niego obojętnie. A to dopiero początek jego zalet.
-
Przetestowałam nowy piekarnik Amiki. Wiem, jak radzi sobie z pizzą i biszkoptem
Trudno wyobrazić sobie funkcjonowanie bez piekarnika. Ja tego urządzenia używam codziennie, więc z chęcią przetestowałam najnowszy sprzęd od firmy Amica. Postawiłam na dwie rzeczy, które robi niemal każdy: pizzę i biszkopt. Jak piekarnik udźwignął...
-
Prędzej świnie zaczną latać, niż ten biszkopt opadnie. To zasługa sprytnego triku
Biszkopt to taki Krzysztof Jarzyna ze Szczecina wśród wszystkich naszych ciast. Sam w sobie jest pyszny, ale stanowi także oczywiście bazę do tortów i najróżniejszych deserów. Kiedyś umiejętności młodej gospodyni oceniało się po tym, jak jej...
-
Ciasto żółw zachwyca, zanim trafi na stół. W środku słodki krem i puszysta niespodzianka
Co można zrobić z dużą ilością kiwi? Ciasto żółw to słodka niespodzianka, która rozbraja wyglądem. Niepozorne owoce zamieniają się w pancerz, a w środku czeka czekoladowy krem i biszkoptowe wnętrze. To deser, obok którego nikt nie przejdzie...
-
Puszysty biszkopt bez proszku do pieczenia. Zrobisz go z 3 składników. To serbski przysmak
Biszkopt, który zawsze wychodzi, może wydawać się kulinarnym mitem, ale patišpanj jest wyjątkiem. Ten klasyczny wypiek z zaledwie trzech składników podbije serce każdego, kto uwielbia cukiernictwo. Delikatny, puszysty i niezawodny, sprawdza się za...
-
W środku delikatny krem, na wierzchu kokosowa pierzynka. Wygląda jak lekka chmurka
Co można zrobić z wiórków kokosowych? Ten składnik potrafi nadać wypiekom zupełnie innego charakteru. Jeśli zalegają ci w szafce od miesięcy, czas je w końcu wykorzystać. Kokos świetnie łączy się z kremami, a w wersji z biszkoptem daje efekt, któr...
-
Nie używam proszku i sody, mam inny sposób. Biszkopt pięknie wyrasta i nie opada
Biszkopt, który zawsze wychodzi, nie wymaga proszku do pieczenia, a mimo to rośnie pięknie i równomiernie. Jego sekret tkwi w technice i kilku prostych składnikach. Dlatego nic dziwnego, że genueńska wersja wypieku zyskuje coraz większą popularność.
-
Przypomina gąbkę i przebija klasyczny biszkopt. To sprężyste ciasto robi furorę w sieci
Kuchnia wschodu zaskakuje i inspiruje, szczególnie wtedy, gdy odkrywamy takie perełki jak wypiek o konsystencji obłoczka. Jakie jest japońskie ciasto gąbka? To prawdziwy hit, który opanował media społecznościowe. Warto zrobić je w domu, by poznać...
-
Warszawski deser, który wiódł prym w PRL-u. Blacha znika szybciej, niż zdążę podać herbatę
Wuzetka to klasyk polskiej kuchni, który nie traci na popularności. Pięknie się prezentuje i zachwyca lekką masą oraz intensywnie kakaowym biszkoptem. Chcesz przygotować ją w domu? Przedstawiamy sprawdzony przepis na ciasto z kremem, które smakuje...
-
Na weekend zrobię najlepsze ciasto cytrynowe. Krem mogę wyjadać łyżeczką
Jeśli szukasz pomysłu na pyszne ciasto na weekend, ale masz już lekki przesyt drożdżowców, szarlotek i ucierańców, mamy coś w sam raz dla ciebie. Ciasto cytrynowe jest pyszne, delikatne i słodkie, ale nie mulące. Nie zrobisz go jednak w pięć minut...
-
Idealne ciasto na lato. Lekkie, owocowe i gotowe w kilka chwil. Znika przed schłodzeniem
Gdy temperatura za oknem nie zachęca do włączania piekarnika, warto sięgnąć po przepisy, które nie wymagają pieczenia. Jakie ciasta na upalne dni sprawdzą się najlepiej? Te z sezonowymi owocami, lekkim kremem i chrupiącym spodem.
-
Czarny las znika ze stołu szybciej niż sernik i karpatka. Łączy czekoladę z kwaskowatą nutą
Wilgotne ciasto z wiśniami to coś, co trudno pomylić z czymkolwiek innym. Charakteryzuje się intensywnym, pełnym smakiem, przełamanym śmietankowym kremem i głęboką czekoladą. Taki deser robi wrażenie i wraca w domowym repertuarze znacznie częściej...
-
Przepis na biszkopt z sześciu jajek. Pięknie się wspina i nie opada
Zrobienie biszkoptu spędza ci sen z powiek? A może już masz dość biszkoptowych porażek i zastanawiasz się, czy da się go zrobić idealnie? Jeśli tak, mamy dla ciebie sprawdzony przepis na biszkopt z sześciu jajek, który rośnie jak na sterydach i ni...
-
Dobry, taki nie za słodki. Mięciutki cytrynowiec z kremem góruje nad szarlotką
Szukasz przepisu na ciasto na Wielkanoc, rodzinne spotkanie lub po prostu do popołudniowej kawki? Mamy przepis doskonały. To ciasto dokładnie takie, jakie powinno być - delikatne, lekkie, słodkie, ale nie mulące i cudownie pachnące cytrynami....
-
Ten biszkopt rośnie jak szalony i nie opada. Dodaj sekretny składnik i podziękuj. Będzie idealny
Biszkopt to absolutna podstawa domowych wypieków, ale niektórym potrafi spędzić sen z powiek. Jest bowiem jak nastolatek - bywa kapryśny, buntuje się i nie słucha naszych poleceń. Nie z tym przepisem. Nasz biszkopt jest idealny, pięknie rośnie i n...
-
Ciocia robi najlepszy biszkopt na Mazowszu. Rośnie jak ego polityków, to przez ten dodatek
Biszkopt to absolutna podstawa, jeżeli chodzi o umiejętności kulinarne i dawniej mówiło się, że panna jest gotowa pójść za mąż, kiedy umie zrobić rosół, bigos i biszkopt. Nie bez powodu wiele osób drży na samą myśl o wykonaniu biszkoptu, bo umówmy...
-
Zamiast rolady z przepisu mamy, zrobiłam coś, co wygląda jak skórka żyrafy. Zniknęła w mgnieniu oka
Rolada biszkoptowa z bananem to pyszne i lekkie ciasto, które idealnie sprawdzi się jako deser na każdą okazję. Dzięki wilgotnemu, aksamitnemu kremowi i delikatnemu biszkoptowi, zyskuje uznanie nawet tych, którzy nie przepadają za wypiekami. Opróc...
-
Biszkopt - przepis, który nie ma prawa nie wyjść. Jeden składnik to klucz do sukcesu
Jak zrobić idealny biszkopt? To nie jest takie trudne, ale watro znać jeden trik. Dzięki niemu biszkopt nie opadnie i wyrośnie jak marzenie. O co chodzi? Ten składnik z pewnością masz w kuchni.
-
Mama zdradziła mi sekretny przepis na biszkopt. Myślałam, że to żart, bo nie ma w nim grama mąki
Podczas pieczenia marzymy, aby wyrósł duży i puszysty. Czy można upiec biszkopt bez mąki? W mojej rodzinie używa się innego składnika. Dzięki temu nigdy nie opada, a jego struktura zawsze wychodzi idealna.
-
Już nie rzucam biszkoptem. Dodaję dwie łyżki tego płynu i wiem, że nie opadnie
Biszkopt to przepis, który powinien znaleźć się w absolutnie każdym zeszycie z przepisami. Niestety bywa kapryśny i czasami opada lub pęka. Dziś podpowiemy, jak temu zaradzić. Wystarczy dodać do ciasta odrobinę płynu, który pewnie trzymasz w szafce.
-
Przepis na biszkopt, który nie opadnie. Będzie rósł jak szalony, a to dzięki temu składnikowi
Biszkopt to zmora wielu adeptów sztuki cukierniczej i nie sposób zliczyć osób, którym opadnięty lub zakalcowaty biszkopt śnił się po nocach. Niech te koszmary się skończą, dziś mamy przepis na biszkopt, który uda się zawsze i nie opadnie, choćby...
-
Biszkopt nie pęknie, nie opadnie ani się nie pokruszy. Babcia zdradziła mi stary trik. Nie uwierzysz
Co zrobić, żeby nie opadł biszkopt po upieczeniu? To może zdarzyć się każdemu z nas. Babcia na szczęście zdradziła mi patent, dzięki któremu zawsze wychodzi nieziemsko puszysty i wyjątkowo równy.
-
Przepis na biszkopt, który zawsze się udaje. Ten trik stosują najlepsi cukiernicy
Jak zrobić biszkopt, który zawsze się udaje, pięknie rośnie i nie opada? Nie musisz szeptać tajemnych zaklęć nad blaszką z ciastem, wystarczy, że zastosujesz pewien trik. Najlepsi cukiernicy i doświadczone panie domu zawsze dodają do biszkoptu...
-
Ten biszkopt zawsze wychodzi i nie opada. Dodałam ten owoc i stał się lepszy niż z cukierni
Lato to czas w roku, kiedy to możemy cieszyć się najsmaczniejszymi owocami. Dobrze jest je wykorzystać na różne sposoby, by wydobyć z nich pełnię smaku. Ostatnio zrobiłam biszkopt i ułożyłam na nim ten owoc. Nie mogłam przestać go jeść, a blacha...
-
Przepis na biszkopt idealny. Dodaję łyżeczkę tego składnika i z dumą patrzę jak rośnie pod sam sufit
Odkąd pamiętam, pieczenie biszkoptu w moim domu było czymś problematycznym. Najpierw problem miała mama, a później ja. Na szczęście udało mi się trafić na idealny przepis i teraz obie jesteśmy w tym mistrzyniami. Okazało się, że wystarczy dodać...
-
Tak miękkich i puszystych naleśników jeszcze nie jadłam. Jeden prosty krok, a efekt powala na kolana
Każdy, kto uwielbia śniadania na słodko, zachwyci się przepisem na puszyste naleśniki w wersji biszkoptowej. Dobrze znany przepis na klasyczne ciasto wystarczy jedynie delikatnie przekształcić, aby uzyskać finezję smaku.
-
Przepis na biszkopt zawsze robiłam źle. Teraz robię tę czynność i wychodzi idealny
Jak zrobić dobry biszkopt? To wcale nie jest trudne, trzeba tylko znać sprytny sposób, które doskonale znają doświadczone kucharki. Żeby biszkopt pięknie wyrósł, nie opadł i nie okazał się zakalcem, wystarczy dodać do ciasta odrobinę ważnego...
-
Jak zrobić dobry biszkopt? Łyżeczka tego składnika sprawi, że pięknie urośnie i nie opadnie
Jak zrobić dobry biszkopt? To wcale nie jest trudne, trzeba tylko znać sprytny sposób, które doskonale znają doświadczone kucharki. Żeby biszkopt pięknie wyrósł, nie opadł i nie okazał się zakalcem, wystarczy dodać do ciasta odrobinę ważnego...
-
Jeśli masz jajka, mąkę, cukier i masło, zrobisz przepyszny deser. Jest puszysty i miękki
Zrobienie deserów nie zawsze jest czymś łatwym, jednak ten przepis pokazuje, że istnieją banalnie proste przepisy, które warto znać. Z poniższej receptury zrobisz ciastko, które może być bazą innych deserów. Jest obłędnie delikatne, puszyste i...
-
Weź białka, mąkę i cukier i zrób ciasto. Takiej delikatności nigdzie indziej nie znajdziesz
Może się wydawać, że przygotowanie wypieku jest czymś skomplikowanym. Jednak jeśli tak myślisz, to jesteś w dużym błędzie. Ten smakołyk nie dość, że ma krótką listę składników, to do tego robi się go ekspresowo. Wymieszaj produkty i sam się...
-
Dodaję do ciasta na biszkopt. Wyrasta ponad blachę bez grama proszku. Smakuje jak z najlepszej cukierni
Wiesz, że możesz wykonać biszkopt bez proszku do pieczenia? Ten przepis to gwarancja wyrośnięcia i niepowtarzalnego smaku. Będzie idealną bazą do tortów i ciast. Lepiej zapisz go w notesie.
-
Przepis na biszkopt, który nie opada i pięknie wspina się po tortownicy. Babcia dodawała składnik z barku
Jak zrobić biszkopt, żeby nie opadał i pięknie wspinał się po ściankach tortownicy? To nie żadna magia, a naprawdę łatwa rzecz. Przepis na biszkopt powinien znać każdy miłośnik domowych wypieków i tortów, a moja babcia miała świetny patent, by...
-
To ciasto bije na głowę wszystkie torty z cukierni. Delikatne jak chmurka i do tego zawsze się udaje
Weekend bez deseru dla wielu nie istnieje. Słodkie wypieki szybko znikają nawet bez szczególnych okazji, ale gdy mają zjawić się goście, zwykle sięgamy po sprawdzone przepisy. Jeśli chcesz zrobić coś nietypowego, wypróbuj to ciasto z kremem. Choć...
-
Takiego ciasta wielkanocnego nie kupisz w żadnej cukierni. Łącze warstwy i dzieje się słodka magia
Wielkanocne ciasto to nie tylko nudna babka, tradycyjne mazurki i serniki. Połącz zielony biszkopty z kremową masą i krystaliczną galaretką, a powstanie cukiernicze dzieło sztuki. To jeszcze nie koniec niespodzianek - wisienką na torcie będzie...
-
Zawsze dodaj do ciast ten kremowy składnik. Dzięki niemu sernik jest puszysty i kremowy jak z cukierni
Sekretem udanych ciast są czasami dość nietypowe składniki. Tak też jest w przypadku mleka skondensowanego, które nie tylko nadaje wypiekom słodyczy, ale i lekkości oraz charakterystycznego posmaku. To mistrzowski patent na idealny sernik czy...
-
Biszkopt robię bez proszku do pieczenia. Inny składnik sprawia, że jest lekki jak chmurka i nie opada
Biszkopt to niezastąpiona baza wielu ciast i deserów. Aby osiągnąć idealną teksturę - miękki, ale nie zbyt suchy oraz puszysty jak chmurka, warto sięgnąć po sprawdzoną metodę przekazywaną z pokolenia na pokolenie przez nasze babcie. W tym przepisi...