beza
-
Chrupiąca na zewnątrz i mięciutka w środku. Dodaj płaską łyżeczkę do bezy. Wyjdzie biała jak śnieg
Jak zrobić bezę idealną? Wbrew pozorom to nie takie proste, bo wystarczy niewielki błąd, aby masa opadła, zrobiła się mokra i brązowa. Dlatego w trakcie przyrządzania koniecznie pamiętaj o kilku zasadach.
-
Każdy robi karpatkę, a ja postawiłam na norweskie ciasto. Jest 100 razy lepsze. Blacha znika w minutę
Zastanawiasz się, jakie jest najpyszniejsze ciasto na świecie? Dla wielu ten przepis przebija wszystkie inne. To połączenie delikatnego ciasta, kremu budyniowego i bezowej pierzynki, które rozpływa się w ustach. Jeśli chcesz zaskoczyć bliskich czy...
-
Co zrobić z żółtek po bezie? Kogel-mogel to niejedyna opcja. Ciasto z resztek w sam raz do kawy
Beza to jeden z najbardziej lubianych deserów. Przygotowuje się ją z głównie z białek jajek i cukru. W kuchni zostają wtedy żółtka, z którymi nie ma co zrobić, a przynajmniej tak ci się tylko wydaje. Podpowiadamy, co można zrobić z samych żółtek.
-
Jak zrobić bezę, żeby była śnieżnobiała, a nie brązowa jak piach? Przypilnuj jednej rzeczy
"Dlaczego beza nie jest biała?", "Co zrobić, żeby beza była biała?", "Dlaczego beza wychodzi brązowa?". To jedne z najczęstszych pytań, które padają w internecie w kontekście nieudanej bezy. Choć ten wypiek robi się dość prosto, bo to po prostu...
-
Dlaczego beza opada? Popełniamy wiele błędów, a jednym z nich może być... użyty cukier
Beza to przepyszny i lubiany przez wiele osób smakołyk. Niestety, wiele osób rezygnuje z jego przygotowania, kiedy pierwsza próba kończy się niepowodzeniem. Jak tego uniknąć? I dlaczego beza opada? Spieszymy z odpowiedzią.
-
Ta beza detronizuje wszystkie słodkości i wypieki. Dekoruję ją kremem i wychodzi bezbłędnie
Masz dość klasycznych ciast? Postaw na lekką, wakacyjną bezę udekorowaną obłędnym kremem i sezonowymi owocami, a nie pożałujesz. Jej sekretem jest chrupkość, biały kolor i hojnie wypełnione wnętrze. Takie połączenie to prawdziwa rozkosz dla...
-
Nie wylewaj tej zalewy z puszki. Zrób bezę, a nawet niejadki będą zachwycone. Nie potrzebujesz jajek
Beza to pyszny smakołyk, którym zajadamy się w letnie dni. Z dodatkiem kremu i świeżych owoców dosłownie rozpływa się w ustach. Problem polega na tym, że potrafi być ona bardzo kapryśna i nie zawsze się udaje. Jak zrobić bezę w domu? Najprościej,...
-
Co roku robię ją na urodziny mamy i szybko znika z talerzy. Każdy nie może się doczekać
Ten deser kojarzy mi się z majem, bo robię je zawsze na urodziny mamy. Chrupiące i wypełnione po brzegi słodkim kremem, a także owocami. Niektórzy mówią, że trudno je zrobić, ale dzięki temu przepisowi będzie to znacznie łatwiejsze.
-
Zawsze dodaję 1 łyżeczkę na 4 jajka. Beza wychodzi krucha, a środek ciągnący jak krówka
Twoja beza nigdy nie wychodzi doskonała? Traci swój kształt i jest zbyt miękka? Zdradzamy prosty przepis, dzięki któremu beza będzie krucha, a środek ciągnący jak krówka. Od teraz każdy poradzi sobie z tym zadaniem.
-
Co zrobić, żeby beza nie opadała po wyjęciu z piekarnika? Dzięki francuskiej metodzie wyjdzie idealna
Wiele osób aspiruje do upieczenia idealnej bezy choć raz w życiu. Na drodze do sukcesu stoi jednak kilka przeszkód. Poniżej wyjaśniamy, jak uniknąć opadania bezy zaraz po upieczeniu. Kluczowe jest zastosowanie pewnej francuskiej metody.
-
Jak powinno się smażyć pieczarki? Sekret szefów kuchni. Wyjdą idealnie
-
Co zrobić, żeby rosół nie skwaśniał? Nie możesz pominąć jednej czynności
-
Gdzie wyrzucić filtr do wody? Możesz postąpić na kilka sposobów
-
"Brzydkie kaczątko" kuchni. Po spróbowaniu zamienia się w łabędzia smaku
-
Smaruję, faszeruję i owijam. Tak dobre, że nie starczyło nawet na 2 dni
- Kurczak z suszonymi pomidorami i szpinakiem. Kremowy sos to cudeńko
- Zupa ziemniaczana z chrzanem i niespodzianką. Tak pyszna, że chyba zrobię ją na Wielkanoc zamiast żurku
- Polskie ślimaki królują we Francji. Można na nich sporo zarobić
- Bez udziwnień i sekretnych dodatków. To najlepsza i najłatwiejsza pasta z makreli - kremowa, aż miło
- To warzywny quiz wiedzy. Co druga osoba zgarnie więcej niż 50% punktów!
-
Czy da się uratować bezę? Jeśli wychodzi gumowata lub żółta, pewnie popełniasz te błędy
Przygotowanie idealnej bezy to niełatwa sztuka. Zawsze istnieje obawa, że deser wyjdzie gumowaty albo szybko zżółknie. Czasem nawet białka nie chcą się ubić jak należy. Co zrobić, żeby wyszła idealna i jak uratować niesmaczną bezę? Wystarczy...
-
Oto przepis na uroczysty deser na Święto Trzech Króli. Zaskocz bliskich nowymi smakami
Poszukujesz dobrego deseru na jutrzejsze święto? Prezentujemy coś specjalnego. Prosty przepis, który znajdziesz w tym artykule, sprawi, że otrzymasz same komplementy od bliskich. Ten niepowtarzalny smak twoi goście zapamiętają na długo.
-
"Makowa Panienka". To ciasto zachwyci podniebienie każdego. Przygotuj, a nie zostanie nawet okruszek
"Makowa Panienka" to wyjątkowe ciasto, które może okazać się hitem tegorocznych świąt Bożego Narodzenia. Poza wdzięczną nazwą, pięknie prezentuje się na stole, więc idealnie sprawdzi się na szczególne okazje.
-
Spektakularna beza bożonarodzeniowa. Wystarczą cztery składniki, by nadać świętom słodkiej magii
Jeśli szukasz oryginalnego przepisu na bożonarodzeniowe desery, beza świąteczna sprawdzi się idealnie. Nie obejdzie się jednak bez formowania idealnego kształtu gwiazdy - zabawa szprycą da piękny efekt, który nie tylko przyozdobi wigilijny stół, a...
-
Bajecznie kruche ciasto z jesiennymi owocami. Kluczem boskiego smaku jest słodka pierzynka na wierzchu
Jesień to czas, w którym większość z nas przyrządza śliwki na najróżniejsze sposoby. Jedni smażą znakomite powidła, inni zaś dodają te jesienne owoce do domowych deserów. Polecamy zrobić to samo, jednak w nowej odsłonie. Kruche ciasto z tym...
-
Nic nie zastąpi obłędnego przepisu na bezy. Cukierniczka radzi jak przygotować wersję idealną
Zastanawiasz się, dlaczego twoje bezy wychodzą przesuszone i nie kuszą lśniącym połyskiem jak te z cukierni? Sprawdź nasz niezawodny przepis, a delikatne, kruche łakocie wyjdą perfekcyjne. Kluczem do sukcesu jest przestrzeganie z pozoru banalnych,...
-
Moja rodzina wyrywa sobie ten przepis z rąk. Każdy chce, by jego ciasto było tak samo smaczne i słodkie
Ciasto kocha każdy, kto lubi po pożywnym obiedzie schrupać coś słodkiego. Do wyboru mamy wiele możliwości, ale to po klasyki zazwyczaj sięgamy. Dziś przedstawiamy jeden z nich, a przepis warto zapisać w swoim zeszycie. Łączy w sobie aromatyczne...
-
Bezy to uroczy, słodki dodatek do ciast i deserów. Wyjdą idealne, jeśli zastosujesz cukierniczy trik
Przepis na bezy to łatwizna, jednak samo przygotowanie wymaga skupienia i odpowiedniego przygotowania. Jeśli chcesz, by wyszły kruche i idealne, zastosuj trik rodem z cukierni. Potrzebujesz jedynie trzech składników i szczypty cierpliwości. Reszta...
-
Kruchutka beza Pavlova na Dzień Mamy? Zrób wersję mini i nie męcz się z krojeniem
Dziś Dzień Mamy! Dzieci wręczają rodzicielkom własnoręcznie wykonane laurki, w przedszkolach zaczynają się pierwsze przedstawienia, a dorośli szukają właściwych prezentów. Nasz pomysł na minibezę Pavlova to strzał w dziesiątkę. Przygotuj małe...
-
Jak piec bezę, by wyszła idealna? Najważniejsza jest odpowiednia temperatura. Inaczej zamiast bezy wyjdzie karmel
Choć pieczenie bezy wbrew pozorom nie jest trudne, wiele osób obawia się, że ciasto nie wyjdzie i rezygnują z podjęcia próby upieczenia tego kruchego i znakomitego deseru. Oczywiście, trzeba zwrócić uwagę na jeden ważny szczegół, jednak gdy będzie...
-
Przepis na ciasto pleśniak - domowy specjał z banalnym składem. Tylko trzy etapy i gotowe
Przepis na ciasto pleśniak znane jest w wielu domach - ta tradycyjna receptura to przysłowiowa bułka z masłem. Kluczem do sukcesu jest jednak krucha baza, owocowe wnętrze i bezowa pierzynka, która zwieńcza wszystkie smaki. Sprawdzi się idealnie na...
-
Jak upiec bezę? Wystarczy połączyć z białkami kilka kropli tego składnika, a będzie doskonała
Beza to jeden z najtrudniejszych do przygotowania wyrobów cukierniczych. Aby mieć pewność, że się uda, należy dodać do niej kilka kropli soku z cytryny. Do bezy można przyrządzić krem ze śmietanki i mascarpone. Pychota!
-
Przepis na bezę. To obłędnie pyszny deser, który świetnie sprawdzi się na każdą okazję
Przepis na bezę powinien poznać każdy miłośnik słodyczy. To bardzo słodki deser, który wraz z owocami, potrafi rozbudzić kubki smakowe. Jak ją przygotować, by smakowała obłędnie? Podobno nie jest to takie proste, ale bez obaw - ten przepis zapewni...
-
Beza pavlova - słodki rarytas idealny na każdą okazję. Dodaj te owoce, a efekt będzie spektakularny
Domowe wypieki to niejednokrotnie prawdziwe dzieła sztuki, jednak tradycyjny przysmak jest w tej kwestii bezkonkurencyjny. Mowa tu o bezie pavlova, podanej z lekkim kremem i świeżymi owocami. To nie tylko spektakularne arcydzieło, ale także...
-
Świąteczna beza - zjawiskowy, słodki wieniec z dodatkiem mascarpone i owoców. Efekt wow dadzą suszki
Jeśli szukasz oryginalnego przepisu na bożonarodzeniowe desery, beza świąteczna sprawdzi się idealnie. Słodki rarytas w kształcie wieńca nie tylko pysznie smakuje, ale i spektakularnie wygląda. Dodaj mascarpone, owoce i ozdobne suszki. Efekt...
-
Jaki cukier jest najlepszy do bezy? Dzięki niemu wyjdzie krucha i nie będzie "gumiasta"
Kiedy po raz pierwszy przyrządzamy domowy wypiek, często szukamy najlepszego przepisu. Okazuje się, że to jaki cukier do bezy użyjemy, będzie miało wpływ na jej konsystencję i smak. Wybranie niewłaściwego produktu może sprawić, że zamiast kruchej ...
-
Ciasto zemsta teściowej to prawdziwe arcydzieło smaku. Trójwarstwowy placek na kruchym cieście z bezą
Ciasto zemsta teściowej to przepis na spektakularny i smaczny deser. Placek ma trzy apetyczne warstwy, które idealnie łączą smaki. Deser bazuje na kruchym cieście z dodatkiem wiśni w galaretce. Wierzch pokrywa słodka chmurka, czyli chrupiąca beza....
-
Przepis na idealną bezę. Jeden nieoczywisty składnik uratuje wypiek
Przez jednych uznawana za banalny wypiek, a przez innych za ciasto, które nigdy nie wychodzi. Jak się okazuje, beza nie musi być taka straszna, jak się o niej mówi. Aby wyszła jak najlepiej, wystarczy zastosować się do prostych wskazówek.
-
Ciasto ze śliwkami i bezą. Przepis na wypiek w iście królewskim stylu. Połączenie słodko-kwaśne
Ciasto ze śliwkami i bezą to połączenie słodyczy z lekką nutą kwaśnych owoców. Ten deser nie tylko podbija serca smakoszy, ale także wyjątkowo wciąga i wręcz nie można poprzestać na jednym kawałku. Jak go przyrządzić? Zdradzamy sprawdzony przepis.
-
Cukiernicza królowa na lato, czyli beza Pavlova z przepisu brytyjskiego kucharza Jamiego Olivera
Beza Pavlova jest królową wśród słodkich wypieków, zwłaszcza latem. Podana z truskawkami i puszystym kremem zdobędzie serce chyba każdego łasucha. Zobaczcie jak łatwo ją przygotować z przepisu Jamiego Olivera. Tylko zarezerwujcie sobie trochę czasu.
-
Dakłas (dacquoise) - tort bezowy z daktylami. Jak zrobić go samemu? Przepis jest prostszy niż myślisz
Dakłas to spolszczona wersja nazwy dacquoise. Chodzi o popularny francuski deser, który jest nie tylko smaczny, ale i efektowny. W jaki sposób przygotować go we własnej kuchni? Podpowiadamy.
-
Szarlotka z bezą to iście wakacyjny duet. Przepis Ewy Wachowicz na ciasto z jabłkami i lekką pianką
Szarlotka z bezą to ciasto jabłkowe i pianka z białek w jednym. Brzmi pysznie, prawda? Tak też jest - to naprawdę smaczny wypiek, idealny na lato. Przekonajcie się sami.
-
Beza - przepis na spektakularny deser. Potrzebne są tylko trzy składniki, a kluczowe jest ubijanie
Beza to przepis na lekki, letni deser, który świetnie smakuje podany z różnego rodzaju kremami i owocami. Z pozoru prosty a potrafi się nie udać nawet doświadczonym kucharzom. Do przygotowania potrzebne są tylko trzy składniki, jednak kluczowe jes...
-
Przepis na bezę z kremem kokosowym i malinami. Delikatny i lekki smakołyk od Ewy Wachowicz
Beza to przepis idealny do zużycia białek jaj, które zostały po przygotowaniu innych potraw. Do tego to smaczna i bardzo lekka przekąska, którą nietrudno zrobić. Sprawdźcie sami.
-
Szarlotka z bezą - ciasto, które zachwyca swoim smakiem. Nie napracujesz się przy nim
Szarlotka z bezą świetnie sprawdzi się jako deser serwowany po uroczystym, świątecznym obiedzie, jak i słodki dodatek do codziennej, popołudniowej kawy. Przedstawiamy przepis na przepyszną szarlotkę z bezą na kruchym cieście.
-
Beza pavlova - przepis na królową deserów. Krucha, słodka, lepsza niż z cukierni
To jeden z najpopularniejszych deserów. Nie sposób mu się oprzeć. Jest słodka, krucha, a w połączeniu z owocami i mascarpone tworzy zgrany duet. Wiele osób twierdzi, że jest bardzo trudna do zrobienia w domu. Dziś obalamy ten mit, mamy bardzo pros...
-
Eton Mess - przepis na tradycyjny deser angielski. Użyj truskawek i dodatków i stwórz pyszny "bałagan"
Eton Mess to tradycyjny angielski deser znany od XIX wieku. Jest bardzo prosty w przygotowaniu i genialny w smaku. Ta zaskakująca nazwa oznacza połączenie truskawek, bitej śmietany i chrupiącej bezy. Ten pyszny i lekki przepis sprawdzi się idealni...
-
Malinowa chmurka - przepis na domowe ciasto. Kruche z kremem mascarpone i bezą, nie sposób mu się oprzeć
Domowe ciasto to, coś przed czym ciężko jest się oprzeć. Smakuje zarówno tym małym jak i dużym. Połączenie owoców, bezy i serka mascarpone to przepis na najlepsze ciasto. Smakuje wybitnie, a sam proces przygotowania wcale nie jest tak skomplikowany.
-
Beza wyjdzie idealna, jeśli zapamiętasz te trzy wskazówki. Nie tylko proporcje są ważne
Beza to świetny pomysł na słodką przekąskę w postaci małych i chrupiących ciasteczek, ale także jest podstawą smaku wielu ciast i tortów. Przygotowanie bezy nie jest skomplikowane, ale ten wypiek ma tendencję do opadania, kruszenia się lub...
-
Szarlotka z bezą. Przepis na bajecznie pyszne ciasto. Wystarczy kilka składników, aby je wyczarować
Szarlotka to jedno z najpopularniejszych ciast w Polsce. Dostępne w każdej cukierni, kojarzy mi się ze smakiem dzieciństwa u babci. Puszyste, delikatne, słodko kwaśne od jabłek. Wersja z bezą jest jeszcze słodsza niż klasyk znany nam wszystkim....