beza
-
Kruchutka beza Pavlova na Dzień Mamy? Zrób wersję mini i nie męcz się z krojeniem
Dziś Dzień Mamy! Dzieci wręczają rodzicielkom własnoręcznie wykonane laurki, w przedszkolach zaczynają się pierwsze przedstawienia, a dorośli szukają właściwych prezentów. Nasz pomysł na minibezę Pavlova to strzał w dziesiątkę. Przygotuj małe...
-
Jak piec bezę, by wyszła idealna? Najważniejsza jest odpowiednia temperatura. Inaczej zamiast bezy wyjdzie karmel
Choć pieczenie bezy wbrew pozorom nie jest trudne, wiele osób obawia się, że ciasto nie wyjdzie i rezygnują z podjęcia próby upieczenia tego kruchego i znakomitego deseru. Oczywiście, trzeba zwrócić uwagę na jeden ważny szczegół, jednak gdy będzie...
-
Przepis na ciasto pleśniak - domowy specjał z banalnym składem. Tylko trzy etapy i gotowe
Przepis na ciasto pleśniak znane jest w wielu domach - ta tradycyjna receptura to przysłowiowa bułka z masłem. Kluczem do sukcesu jest jednak krucha baza, owocowe wnętrze i bezowa pierzynka, która zwieńcza wszystkie smaki. Sprawdzi się idealnie na...
-
Jak upiec bezę? Wystarczy połączyć z białkami kilka kropli tego składnika, a będzie doskonała
Beza to jeden z najtrudniejszych do przygotowania wyrobów cukierniczych. Aby mieć pewność, że się uda, należy dodać do niej kilka kropli soku z cytryny. Do bezy można przyrządzić krem ze śmietanki i mascarpone. Pychota!
-
Przepis na bezę. To obłędnie pyszny deser, który świetnie sprawdzi się na każdą okazję
Przepis na bezę powinien poznać każdy miłośnik słodyczy. To bardzo słodki deser, który wraz z owocami, potrafi rozbudzić kubki smakowe. Jak ją przygotować, by smakowała obłędnie? Podobno nie jest to takie proste, ale bez obaw - ten przepis zapewni...
-
Beza pavlova - słodki rarytas idealny na każdą okazję. Dodaj te owoce, a efekt będzie spektakularny
Domowe wypieki to niejednokrotnie prawdziwe dzieła sztuki, jednak tradycyjny przysmak jest w tej kwestii bezkonkurencyjny. Mowa tu o bezie pavlova, podanej z lekkim kremem i świeżymi owocami. To nie tylko spektakularne arcydzieło, ale także...
-
Świąteczna beza - zjawiskowy, słodki wieniec z dodatkiem mascarpone i owoców. Efekt wow dadzą suszki
Jeśli szukasz oryginalnego przepisu na bożonarodzeniowe desery, beza świąteczna sprawdzi się idealnie. Słodki rarytas w kształcie wieńca nie tylko pysznie smakuje, ale i spektakularnie wygląda. Dodaj mascarpone, owoce i ozdobne suszki. Efekt...
-
Jaki cukier jest najlepszy do bezy? Dzięki niemu wyjdzie krucha i nie będzie "gumiasta"
Kiedy po raz pierwszy przyrządzamy domowy wypiek, często szukamy najlepszego przepisu. Okazuje się, że to jaki cukier do bezy użyjemy, będzie miało wpływ na jej konsystencję i smak. Wybranie niewłaściwego produktu może sprawić, że zamiast kruchej ...
-
Ciasto zemsta teściowej to prawdziwe arcydzieło smaku. Trójwarstwowy placek na kruchym cieście z bezą
Ciasto zemsta teściowej to przepis na spektakularny i smaczny deser. Placek ma trzy apetyczne warstwy, które idealnie łączą smaki. Deser bazuje na kruchym cieście z dodatkiem wiśni w galaretce. Wierzch pokrywa słodka chmurka, czyli chrupiąca beza....
-
Przepis na idealną bezę. Jeden nieoczywisty składnik uratuje wypiek
Przez jednych uznawana za banalny wypiek, a przez innych za ciasto, które nigdy nie wychodzi. Jak się okazuje, beza nie musi być taka straszna, jak się o niej mówi. Aby wyszła jak najlepiej, wystarczy zastosować się do prostych wskazówek.
-
Zalewa do ogórków małosolnych Karola Okrasy. Kucharz dodaje sekretny składnik
-
Jak zwalczyć mszyce? Przygotuj preparat z dwóch składników
-
Dzień dziecka powinien być każdego dnia. Jak okazywać wsparcie dzieciom na co dzień, nie tylko od święta?MATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Chcesz zebrać obfite plony? Podlej pomidory taka mieszanką
-
Przepis na ciasto z 80-letnią tradycją. Ten wypiek to rodzinny hit
- Tylko z nim naleśniki wychodzą wyśmienite. To nie dżem ani twaróg
- Po nim nie zostanie ślad. Mięso tak soczyste, że każdy się na nie rzuci
- Tego nie rób szykując ogórki kiszone. Pozbawisz je wartości odżywczych
- Poznań stawia na zdrowie i wybór. Na szkolnych stołówkach "roślinne posiłki"
- Dżem truskawkowy z przepisu babci. Smakuje latem i dzieciństwem na wsi
-
Ciasto ze śliwkami i bezą. Przepis na wypiek w iście królewskim stylu. Połączenie słodko-kwaśne
Ciasto ze śliwkami i bezą to połączenie słodyczy z lekką nutą kwaśnych owoców. Ten deser nie tylko podbija serca smakoszy, ale także wyjątkowo wciąga i wręcz nie można poprzestać na jednym kawałku. Jak go przyrządzić? Zdradzamy sprawdzony przepis.
-
Cukiernicza królowa na lato, czyli beza Pavlova z przepisu brytyjskiego kucharza Jamiego Olivera
Beza Pavlova jest królową wśród słodkich wypieków, zwłaszcza latem. Podana z truskawkami i puszystym kremem zdobędzie serce chyba każdego łasucha. Zobaczcie jak łatwo ją przygotować z przepisu Jamiego Olivera. Tylko zarezerwujcie sobie trochę czasu.
-
Dakłas (dacquoise) - tort bezowy z daktylami. Jak zrobić go samemu? Przepis jest prostszy niż myślisz
Dakłas to spolszczona wersja nazwy dacquoise. Chodzi o popularny francuski deser, który jest nie tylko smaczny, ale i efektowny. W jaki sposób przygotować go we własnej kuchni? Podpowiadamy.
-
Szarlotka z bezą to iście wakacyjny duet. Przepis Ewy Wachowicz na ciasto z jabłkami i lekką pianką
Szarlotka z bezą to ciasto jabłkowe i pianka z białek w jednym. Brzmi pysznie, prawda? Tak też jest - to naprawdę smaczny wypiek, idealny na lato. Przekonajcie się sami.
-
Beza - przepis na spektakularny deser. Potrzebne są tylko trzy składniki, a kluczowe jest ubijanie
Beza to przepis na lekki, letni deser, który świetnie smakuje podany z różnego rodzaju kremami i owocami. Z pozoru prosty a potrafi się nie udać nawet doświadczonym kucharzom. Do przygotowania potrzebne są tylko trzy składniki, jednak kluczowe jes...
-
Przepis na bezę z kremem kokosowym i malinami. Delikatny i lekki smakołyk od Ewy Wachowicz
Beza to przepis idealny do zużycia białek jaj, które zostały po przygotowaniu innych potraw. Do tego to smaczna i bardzo lekka przekąska, którą nietrudno zrobić. Sprawdźcie sami.
-
Szarlotka z bezą - ciasto, które zachwyca swoim smakiem. Nie napracujesz się przy nim
Szarlotka z bezą świetnie sprawdzi się jako deser serwowany po uroczystym, świątecznym obiedzie, jak i słodki dodatek do codziennej, popołudniowej kawy. Przedstawiamy przepis na przepyszną szarlotkę z bezą na kruchym cieście.
-
Beza pavlova - przepis na królową deserów. Krucha, słodka, lepsza niż z cukierni
To jeden z najpopularniejszych deserów. Nie sposób mu się oprzeć. Jest słodka, krucha, a w połączeniu z owocami i mascarpone tworzy zgrany duet. Wiele osób twierdzi, że jest bardzo trudna do zrobienia w domu. Dziś obalamy ten mit, mamy bardzo pros...
-
Eton Mess - przepis na tradycyjny deser angielski. Użyj truskawek i dodatków i stwórz pyszny "bałagan"
Eton Mess to tradycyjny angielski deser znany od XIX wieku. Jest bardzo prosty w przygotowaniu i genialny w smaku. Ta zaskakująca nazwa oznacza połączenie truskawek, bitej śmietany i chrupiącej bezy. Ten pyszny i lekki przepis sprawdzi się idealni...
-
Malinowa chmurka - przepis na domowe ciasto. Kruche z kremem mascarpone i bezą, nie sposób mu się oprzeć
Domowe ciasto to, coś przed czym ciężko jest się oprzeć. Smakuje zarówno tym małym jak i dużym. Połączenie owoców, bezy i serka mascarpone to przepis na najlepsze ciasto. Smakuje wybitnie, a sam proces przygotowania wcale nie jest tak skomplikowany.
-
Beza wyjdzie idealna, jeśli zapamiętasz te trzy wskazówki. Nie tylko proporcje są ważne
Beza to świetny pomysł na słodką przekąskę w postaci małych i chrupiących ciasteczek, ale także jest podstawą smaku wielu ciast i tortów. Przygotowanie bezy nie jest skomplikowane, ale ten wypiek ma tendencję do opadania, kruszenia się lub...
-
Szarlotka z bezą. Przepis na bajecznie pyszne ciasto. Wystarczy kilka składników, aby je wyczarować
Szarlotka to jedno z najpopularniejszych ciast w Polsce. Dostępne w każdej cukierni, kojarzy mi się ze smakiem dzieciństwa u babci. Puszyste, delikatne, słodko kwaśne od jabłek. Wersja z bezą jest jeszcze słodsza niż klasyk znany nam wszystkim....
-
Przepis na bezy klasyczne - piękne i pyszne. Sprawdzą się jako słodki dodatek do kawy i dekoracji
Przepis na bezy jest niesamowicie prosty - wymagają tylko dwóch składników i nieco czasu. To również dobry sposób na zużycie białek, które zostały po przygotowywaniu innych potraw i ciast.
-
Bezy - przepis, który przygotujesz z trzech składników. Podpowiadamy, jak zrobić, żeby nie opadły
Bezy są często dodawane do różnych ciast i deserów. Słodkie, puszyste i chrupiące na zewnątrz. To prawdziwie królewski deser, który zrobisz z zaledwie dwóch składników. Jednak przygotowanie wcale nie jest takie proste. Sprawdź nasz przepis, by nie...
-
Tort bezowy na kawową nutę. Pyszny deser na Wielkanoc i nie tylko
Tort bezowy to puszysta propozycja na większą okoliczność, ale też leniwe popołudnie. Przepis wymaga odrobiny czasu i zaangażowania, ale efekt końcowy jest tego wart. O szczegółach piszemy poniżej.
-
Beza Pavlova - przepis idealny na tłusty czwartek. Jak przygotować ten deser i kiedy wypada tłusty czwartek 2022?
Beza Pavlova to prawdziwa królowa słodkości. Jej przygotowanie jest bardzo proste a każdy, kto spróbuje tego deseru, zakochuje się od pierwszego kęsa, zatem to idealny przepis na tłusty czwartek 2022. No właśnie, tylko kiedy w tym roku wypada to...
-
Beza - przepis, który powinien znać każdy. Bez jakiego składnika się nie uda?
Beza to ważny składnik wielu ciast oraz świetny pomysł na samodzielny deser. Przepis na bezę jest naprawdę bardzo prosty, my jednak wiemy, co zrobić, by zawsze się udawała. Chcesz zrobić bezę idealną? Nie możesz zapomnieć o soku z cytryny i...
-
Przepis na bezę. Dzięki temu trikowi nie opadnie
Beza to niezwykle słodki deser z białkowej masy i cukru pudru. Stanowi fantastyczny dodatek do wielu wypieków. I choć receptura brzmi banalnie - wykonanie idealnej bezy nie jest już takie proste. Tłumaczymy, co zrobić, by wyszła perfekcyjnie.
-
Kasztanowa beza Pavlova Nigelli Lawson. Obłędny deser idealny na święta
Beza Pavlova to bez dwóch zdań królewski deser. Jej wybitny smak zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia. Można przygotować ją na wiele sposobów, a jedną z propozycji jest kasztanowa beza Pavlova według przepisu słynnej Nigelli Lawson....
-
Tort bezowy Pavlova - pyszny przepis na domowy tort urodzinowy (i nie tylko)
Tort bezowy Pavlova nie jest trudny w przygotowaniu. Szukasz alternatywy dla ciężkich i gotowych tortów? Sprawdź lekką wersję Pavlova i ciesz się wyjątkowym smakiem w towarzystwie ulubionych owoców.
-
Pani Walewska to ulubiony przysmak dzieciństwa. Jak przygotować babcine ciasto?
Pani Walewska, czyli połączenie delikatnej bezy, masy budyniowej, kruchego ciasta i domowej konfitury. Jak przygotować ulubione ciasto z dzieciństwa? Podpowiadamy.
-
Co zrobić z porzeczkami? Szwagierka Kasi Tusk zachwyca przepisem. Ślinianki pracują!
Korzystajmy z sezonowych owoców, póki możemy! Dziś na tapet bierzemy czerwone porzeczki. Nie wiecie, co z nich zrobić? Zosia Cudny ma przepis na pyszny deser, który podbije wasze serca.
-
Co zrobić z białek? Trzy sposoby na wykorzystanie nadmiaru białek. Przepisy krok po kroku
Co zrobić z białek, które zostają nam z innych przepisów? Jest na to co najmniej kilka pomysłów. Dowiedz się, jak możesz wykorzystać nadmiar białek i żyć według zasad zero waste. Sprawdź kilka naszych przepisów.
-
Ciasto z jagodami i bezą - genialny deser dla prawdziwych słodziaków [PRZEPIS]
Ciasto z jagodami i bezą to obowiązkowy deser do przygotowania latem. Można zrobić je na wzór pleśniaka, gdzie dżem zastępujemy jagodami, a można zabrać się za nie w naszym stylu - barrrdzo słodkim.
-
Desery z malinami. Efektowne, smaczne i łatwe w przygotowaniu
Desery z malinami najlepiej smakują nie tylko w trakcie sezonu na te owoce, który trwa aż do jesieni. Mrożone maliny również można wykorzystać do przygotowania słodkich smakołyków.
-
Malinowa chmurka, czyli smakowity deser, który możesz przygotować w domu [PRZEPIS]
Malinowa chmurka to wypiek, który łączy w sobie ciasto kruche, bezę, puszysty krem oraz owocową galaretkę. Choć brzmi to skomplikowanie, to bez problemu poradzisz sobie z jego przygotowaniem.
-
Ciasto z białek. Do czego wykorzystać pozostałe białka jaj?
Ciasto z białek, czyli popularna beza to świetny pomysł na letni deser. W połączeniu z owocami wygląda obłędnie i smakuje wyśmienicie.
-
Ciasto z rabarbarem i bezą obowiązkowe w sezonie. Jak się za nie zabrać? [PRZEPIS]
Gdy na stoiskach w sklepach i na bazarkach pięrzy się rabarbar, oznacza to jedno: czas na ciasto z rabarbarem. Jest przepyszne i kruchutkie, a całości dopełnia rumiana beza. Jak zrobić ciasto z rabarbarem i bezą? Zapraszamy po przepis.
-
Minibezy to genialna propozycja, gdy przychodzą goście. Podpowiadamy, jak je zrobić
Mini bezy doskonale nadają się jako słodka przekąska do kawy lub piękna ozdoba na tort. Przygotowane własnoręcznie są nie tylko pyszne i urocze, ale także napawają prawdziwą dumą. W końcu bezy uchodzą za wypiek, który wcale nie jest tak łatwy do...