Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Pierniki, keks, babeczki ze słodkim nadzieniem, makowiec czy szarlotka to typowe słodkie wypieki, które przygotowujemy na święta. Warto nieco urozmaicić tegoroczne menu i zaprezentować gościom spektakularną bezę w kształcie wieńca. To prawdziwa uczta dla zmysłów!
Beza. Klasyka w cukiernictwie, ukochany, słodki deser, ale i obiekt wielu prób i przygotowań. Idealnie krucha, słodka i delikatna wyjdzie jedynie, gdy ustawimy odpowiednią temperaturę i uzbroimy się w cierpliwość - bowiem kluczowe jest suszenie. Ale bez obaw, nasz przepis jest sprawdzony, a do tego smaczny i spektakularny!
Świąteczny wieniec bezowy nie wymaga wielu przygotowań. Ważne jest pieczenie i późniejsze ozdobienie deseru. Składnikiem, którego nie może zabraknąć, jest serek mascarpone, który tworzy z bezą idealny duet. Jeśli chodzi o owoce, można dowolnie je mieszać i podawać. Szczególną uwagę warto poświęcić truskawkom, pomarańczom, borówkom, czerwonej porzeczce, listkom mięty lub gałązką rozmarynu. Efekt wow zapewni dodatek lasi cynamony, cukier puder czy gwiazdki anyżu.
Składniki:
Dodatki:
Sposób przygotowania: