• Link został skopiowany

Świąteczna beza - zjawiskowy, słodki wieniec z dodatkiem mascarpone i owoców. Efekt wow dadzą suszki

Jeśli szukasz oryginalnego przepisu na bożonarodzeniowe desery, beza świąteczna sprawdzi się idealnie. Słodki rarytas w kształcie wieńca nie tylko pysznie smakuje, ale i spektakularnie wygląda. Dodaj mascarpone, owoce i ozdobne suszki. Efekt gwarantuje podziw i zadowolenie zarówno domowników, jak i gości.
Świąteczna beza
iStock - Lilechka75

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Pierniki, keks, babeczki ze słodkim nadzieniem, makowiec czy szarlotka to typowe słodkie wypieki, które przygotowujemy na święta. Warto nieco urozmaicić tegoroczne menu i zaprezentować gościom spektakularną bezę w kształcie wieńca. To prawdziwa uczta dla zmysłów!

Beza świąteczna w oryginalnym kształcie wieńca

Beza. Klasyka w cukiernictwie, ukochany, słodki deser, ale i obiekt wielu prób i przygotowań. Idealnie krucha, słodka i delikatna wyjdzie jedynie, gdy ustawimy odpowiednią temperaturę i uzbroimy się w cierpliwość - bowiem kluczowe jest suszenie. Ale bez obaw, nasz przepis jest sprawdzony, a do tego smaczny i spektakularny!

Świąteczny wieniec bezowy nie wymaga wielu przygotowań. Ważne jest pieczenie i późniejsze ozdobienie deseru. Składnikiem, którego nie może zabraknąć, jest serek mascarpone, który tworzy z bezą idealny duet. Jeśli chodzi o owoce, można dowolnie je mieszać i podawać. Szczególną uwagę warto poświęcić truskawkom, pomarańczom, borówkom, czerwonej porzeczce, listkom mięty lub gałązką rozmarynu. Efekt wow zapewni dodatek lasi cynamony, cukier puder czy gwiazdki anyżu. 

Zobacz wideo Przepis na idealny tort bezowy. Poprawia humor!

Przepis na świąteczną bezę z owocami

Składniki: 

  • 5 dużych białek,
  • 250 g drobnego cukru do wypieków,
  • łyżeczka skrobi ziemniaczanej,
  • szczypta soli.

Dodatki: 

  • serek mascarpone,
  • maliny,
  • truskawki, 
  • borówki,
  • świeży rozmaryn. 

Sposób przygotowania: 

  1. Do dużej miski wbijamy pięć białek. Ubijamy na dużych obrotach, stopniowo dodając cukier i sól. Pod koniec ubijania, gdy piana będzie sztywna i błyszcząca dodajemy skrobię. 
  2. Tak ubite białka przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. 
  3. Wylewamy okrąg, przypominający wieniec. Pomagamy sobie łyżką lub stosujemy rękaw cukierniczy. 
  4. Bezę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i szybko zmniejszamy na 120. Pieczemy/suszymy przez godzinę i 45 minut. Gdy czas minie, uchylamy drzwi piekarnika, a nasz deser pozostawiamy do ostygnięcia. 
  5. Ubity serek mascarpone wykładamy na zimną bezę. Wierzch dekorujemy owocami i gałązkami rozmarynu. 
Więcej o: