Tort bezowy z mascarpone - idealna baza do masy
Serek mascarpone nie tylko pasuje do każdego smaku, ale też w szybki sposób podwaja ilość masy. Mamy dla was przepis na tort bezowy z mascarpone o smaku kawy z dodatkiem wiśni. Poziom trudności receptury można określić jako średni, a czas przygotowania to dwie godziny.
Tort bezowy kawowy - lista składników
Zanim wybierzemy się na zakupy, warto przejrzeć dokładnie całą listę składników. Być może części produktów w ogóle nie trzeba będzie kupować. Zgodnie z filozofią zero waste powinniśmy kupować to, co jest nam niezbędne, bez robienia zapasów. Oto lista składników potrzebnych do przygotowania tortu bezowego o smaku kawy:
Lista składników na spód bezy:
- białka jajek - 6 sztuk,
- sól - 1 szczypta,
- drobny cukier - 300 g,
- sok z cytryny - 1 mała łyżeczka,
- mąka ziemniaczana - 1 łyżeczka
Lista składników na krem o smaku kawy:
- śmietanka kremówka - 250 ml,
- serek mascarpone - 250 g,
- espresso - 3 łyżki stołowe,
Tort bezowy kawowy wymaga też kilku dodatków:
- daktyle - 1 garść,
- orzechy włoskie - 1 garść,
- kakao do oprószenia
- wiśnie drylowane - 1 garść
Zobacz wideo Makowiec nowojorski. Jego przygotowanie jest łatwiejsze, niż myślisz
Tort bezowy z wiśniami i kawą krok po kroku
Oto przepis na tort bezowy z wiśniami i kawą:
- Na początek orzechy i daktyle drobno siekamy, następnie przekładamy je do miski i mieszamy tak, aby uzyskać w miarę sypkie i nieposklejane części.
- Teraz należy przygotować papier do pieczenia, dwa kawałki wycięte w kształcie spodu tortu o średnicy dużego płaskiego talerza. To właśnie tego typu talerz można użyć w formie wzoru.
- W suchej misce ubijamy białka.
- Białka ubijamy, dodajemy szczyptę soli oraz cukru. Po kolejnej serii ubijania dodajemy kolejną porcję cukru.
- Ubijamy do momentu, aż piana stanie się sztywna i błyszcząca.
- Teraz czas na dodanie mąki ziemniaczanej oraz odrobiny octu. Następnie delikatnie mieszamy całość.
- Otrzymaną w ten sposób pianę dzielimy na pół, będzie potrzebna na dwie części tortu.
- Pianę rozsmarowujemy na kołach z papieru do pieczenia i pieczemy w temperaturze 150 stopni przez 90 minut, zmieniając blachy z górnej na dolną i odwrotnie.
- Czas przejść do masy, do miski wkładamy ser mascarpone, dodajemy zimną śmietanę oraz kawę i delikatnie miksujemy, aż do uzyskania sztywnej masy.
- Następnie do masy dodajemy daktyle i orzechy i delikatnie mieszamy.
- Pierwszy spód bezowy kładziemy na talerzu i smarujemy masą.
- Drugim spodem przykrywamy górę, oprószamy kakao i układamy na wierzchu wiśnie.
Tort bezowy - kcal. Sprawdzamy kaloryczność tortu
Warto wiedzieć, że tort bezowy w 100 g ma ok. 300 kcal. Jedna porcja tortu to ok. 150 g, czyli ok. 450 kcal.
Zobacz też: Śniadanie wielkanocne. Jakie potrawy, zwyczaje i obrzędy powinny zagościć przy świątecznym stole?