Tort bezowy na kawową nutę. Pyszny deser na Wielkanoc i nie tylko

Tort bezowy to puszysta propozycja na większą okoliczność, ale też leniwe popołudnie. Przepis wymaga odrobiny czasu i zaangażowania, ale efekt końcowy jest tego wart. O szczegółach piszemy poniżej.

Tort bezowy z mascarpone - idealna baza do masy 

Serek mascarpone nie tylko pasuje do każdego smaku, ale też w szybki sposób podwaja ilość masy. Mamy dla was przepis na tort bezowy z mascarpone o smaku kawy z dodatkiem wiśni. Poziom trudności receptury można określić jako średni, a czas przygotowania to dwie godziny. 

Tort bezowy kawowy - lista składników 

Zanim wybierzemy się na zakupy, warto przejrzeć dokładnie całą listę składników. Być może części produktów w ogóle nie trzeba będzie kupować. Zgodnie z filozofią zero waste powinniśmy kupować to, co jest nam niezbędne, bez robienia zapasów. Oto lista składników potrzebnych do przygotowania tortu bezowego o smaku kawy:

Lista składników na spód bezy: 

  • białka jajek - 6 sztuk, 
  • sól - 1 szczypta, 
  • drobny cukier - 300 g, 
  • sok z cytryny - 1 mała łyżeczka, 
  • mąka ziemniaczana - 1 łyżeczka

Lista składników na krem o smaku kawy: 

  • śmietanka kremówka - 250 ml, 
  • serek mascarpone - 250 g, 
  • espresso - 3 łyżki stołowe, 

Tort bezowy kawowy wymaga też kilku dodatków: 

  • daktyle - 1 garść, 
  • orzechy włoskie - 1 garść, 
  • kakao do oprószenia 
  • wiśnie drylowane - 1 garść 
Zobacz wideo Makowiec nowojorski. Jego przygotowanie jest łatwiejsze, niż myślisz

Tort bezowy z wiśniami i kawą krok po kroku 

Oto przepis na tort bezowy z wiśniami i kawą:

  • Na początek orzechy i daktyle drobno siekamy, następnie przekładamy je do miski i mieszamy tak, aby uzyskać w miarę sypkie i nieposklejane części. 
  • Teraz należy przygotować papier do pieczenia, dwa kawałki wycięte w kształcie spodu tortu o średnicy dużego płaskiego talerza. To właśnie tego typu talerz można użyć w formie wzoru.  
  • W suchej misce ubijamy białka. 
  • Białka ubijamy, dodajemy szczyptę soli oraz cukru. Po kolejnej serii ubijania dodajemy kolejną porcję cukru. 
  • Ubijamy do momentu, aż piana stanie się sztywna i błyszcząca. 
  • Teraz czas na dodanie mąki ziemniaczanej oraz odrobiny octu. Następnie delikatnie mieszamy całość. 
  • Otrzymaną w ten sposób pianę dzielimy na pół, będzie potrzebna na dwie części tortu. 
  • Pianę rozsmarowujemy na kołach z papieru do pieczenia i pieczemy w temperaturze 150 stopni przez 90 minut, zmieniając blachy z górnej na dolną i odwrotnie. 
  • Czas przejść do masy, do miski wkładamy ser mascarpone, dodajemy zimną śmietanę oraz kawę i delikatnie miksujemy, aż do uzyskania sztywnej masy. 
  • Następnie do masy dodajemy daktyle i orzechy i delikatnie mieszamy. 
  • Pierwszy spód bezowy kładziemy na talerzu i smarujemy masą. 
  • Drugim spodem przykrywamy górę, oprószamy kakao i układamy na wierzchu wiśnie.

Tort bezowy - kcal. Sprawdzamy kaloryczność tortu 

Warto wiedzieć, że tort bezowy w 100 g ma ok. 300 kcal. Jedna porcja tortu to ok. 150 g, czyli ok. 450 kcal. 

Zobacz też: Śniadanie wielkanocne. Jakie potrawy, zwyczaje i obrzędy powinny zagościć przy świątecznym stole?

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.