Babka z białek, czyli hit wielkanocnego stołu. Wychodzi delikatna niczym chmurka

Stół wielkanocny bez pieczonej babki jest niekompletny. Z tego powodu mamy przepis na babkę z białek, która od lat jest hitem wśród wielkanocnych wypieków. Jak ją zrobić? Nic prostszego, z tym przepisem poradzą sobie nawet dzieci.

Więcej przepisów na wielkanocne specjały znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Przepisów na babkę wielkanocną jest mnóstwo, ale dziś mamy dla was przepis na babkę, która nie dość, że jest przepyszna i puszysta, to jeszcze prosta w wykonaniu i pozwala wykorzystać białka jajek, które zostały nam z innych wypieków. Jak zrobić babkę z białek? Kilka prostych kroków i gotowe! Zaproś do pracy dzieci i wspólnie cieszcie się przygotowaniami do Wielkanocy. Oto prosty przepis na puszystą babkę z białek:

Babka z białek - przepis:

Potrzebne składniki:

  • 8 białek
  • 200 g cukru
  • 200 g roztopionego masła
  • 180 ml mleka
  • 400 g mąki pszennej tortowej
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 płaska łyżka proszku do pieczenia
  • 1 cytryna

Babka z białek - jak ją wykonać?

  1. Zacznij od ubicia białek na sztywną pianę ze szczyptą soli za pomocą miksera na większych obrotach. Następnie dodawaj po łyżce cukru, nie przerywając miksowania. Kiedy uzyskasz już zwartą i lśniącą konsystencję, dodaj cukier waniliowy. 
  2. Masło rozpuść w rondelku i kiedy lekko przestygnie, wlej je ostrożnie do ubitych białek. Wymieszaj szpatułką. Następnie ostrożnie wlej letnie mleko i ponownie wymieszaj. 
  3. Do miski z masą z białek przesiej mąkę i proszek do pieczenia. Dodaj sok z połówki cytryny oraz startą skórkę i wymieszaj całość na gładką i jednolitą masę.
  4. Przygotuj formę do babki i posmaruj ją masłem i obsyp mąką, by ciasto nie przywarło. Następnie ostrożnie wlej ciasto na babkę.
  5. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni. Babkę z białek piecz przez ok. 45 minut z funkcją grzania góra-dół. Upieczoną babkę ostudź na kratce i udekoruj cukrem pudrem lub polewą.

Ten przepis na babkę wielkanocną na pewno zachwyci twoją rodzinę i świątecznych gości. Jeśli z mazurków, serników czy innych słodkości zostaną ci białka i nie będziesz mieć pomysłu, jak je wykorzystać, ta babka to najlepsze i najpyszniejsze rozwiązanie. Smacznego!

Zobacz wideo

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomosci.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: