• Link został skopiowany

Zupa buraczkowa - przepis idealny dla dzieci i dorosłych. Najlepsza jest ze szczypiorkiem

Zupa buraczkowa jest szczerze kochana przez dzieci i dorosłych nie tylko za wspaniały smak, ale także za piękny kolor oraz zastrzyk energii, który zapewnia. Przepis na zupę buraczkową jest bardzo prosty, a dodatek posiekanego szczypiorku sprawi, że w twojej kuchni pojawi się pierwsze tchnienie wiosny.
Buraczkowa
Tatiana Volgutova /Shutterstock

Więcej przepisów na pyszne zupy znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zupa buraczkowa to świetny pomysł, kiedy chcesz wprowadzić do swojego menu obiadowego nieco koloru. To pyszny i pożywny posiłek, który zapewnia potężny zastrzyk energii i każdy po zjedzeniu tej pysznej zupy znajduje w sobie nowe pokłady chęci do działania lub zabawy. Jak zrobić pyszną zupę buraczkową? Oprócz dobrego mięsa warto jeszcze kupić pęczek szczypiorku, by nadać zupie nieco wiosennego wymiaru.

Zupa buraczkowa - przepis:

Składniki:

  • 2 ćwiartki z kurczaka
  • szyja i golonka z indyka (lub porcja rosołowa)
  • ok. 200-300 g mięsa wołowego z kością
  • włoszczyzna: 2 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera, por
  • 6 buraków
  • pęczek szczypiorku
  • sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe
  • 1 łyżka octu
  • opcjonalnie: 3 łyżki kwaśnej śmietany

Zupa buraczkowa - jak ją zrobić?

  1. Zacznij od przygotowania mięsnego wywaru. Mięso opłucz pod bieżącą wodą i przełóż do większego garnka. Zalej je wodą (ok. 3-3,5 l) i wstaw na niewielki ogień. Kiedy mięso się zagotuje, zdejmij powstałe szumowiny, dodaj kilka kulek ziela angielskiego oraz kilka listków laurowych i płaską łyżeczkę soli. Gotuj na niewielkim ogniu.
  2. Przygotuj warzywa. Obierz je, marchewkę pokrój w kostkę i dodaj do zupy. Pora możesz związać nitką, by nie rozpadł się podczas gotowania. Całość gotuj na wolnym ogniu przez ok. godzinę.
  3. Buraki obierz i pokrój w kostkę (możesz także zetrzeć je na tace o grubych oczkach). Dodaj je do zupy i wlej 1 łyżkę octu, by zupa zachowała kolor. Na wolnym ogniu gotuj zupę, aż buraki będą miękkie. 
  4. Na koniec dopraw do smaku zupę solą i pieprzem. Jeśli lubisz zabielane zupy, dodaj zahartowaną śmietankę. 
  5. Zupę buraczkową podawaj z posiekanym szczypiorkiem.

Tak przygotowana zupa buraczkowa od razu jest pyszna i gotowa do jedzenia, jednak polecam odstawić ją na noc w zimne miejsce, by smaki się "przegryzły". Zupa buraczkowa bowiem lubi czas i najlepsza jest na drugi dzień od ugotowania. Jeśli natomiast jesteś fanem zup krem, nic prostszego - wyjmij mięso i zmiksuj swoją buraczkową, taka wersja jest równie pyszna, co tradycyjna. Podawaj ją wówczas z grzankami i oczywiście ze szczypiorkiem. Smacznego!

Zobacz wideo

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina

Więcej o: