Zupa buraczkowa - przepis idealny dla dzieci i dorosłych. Najlepsza jest ze szczypiorkiem

Zupa buraczkowa jest szczerze kochana przez dzieci i dorosłych nie tylko za wspaniały smak, ale także za piękny kolor oraz zastrzyk energii, który zapewnia. Przepis na zupę buraczkową jest bardzo prosty, a dodatek posiekanego szczypiorku sprawi, że w twojej kuchni pojawi się pierwsze tchnienie wiosny.

Więcej przepisów na pyszne zupy znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zupa buraczkowa to świetny pomysł, kiedy chcesz wprowadzić do swojego menu obiadowego nieco koloru. To pyszny i pożywny posiłek, który zapewnia potężny zastrzyk energii i każdy po zjedzeniu tej pysznej zupy znajduje w sobie nowe pokłady chęci do działania lub zabawy. Jak zrobić pyszną zupę buraczkową? Oprócz dobrego mięsa warto jeszcze kupić pęczek szczypiorku, by nadać zupie nieco wiosennego wymiaru.

Zupa buraczkowa - przepis:

Składniki:

  • 2 ćwiartki z kurczaka
  • szyja i golonka z indyka (lub porcja rosołowa)
  • ok. 200-300 g mięsa wołowego z kością
  • włoszczyzna: 2 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera, por
  • 6 buraków
  • pęczek szczypiorku
  • sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe
  • 1 łyżka octu
  • opcjonalnie: 3 łyżki kwaśnej śmietany

Zupa buraczkowa - jak ją zrobić?

  1. Zacznij od przygotowania mięsnego wywaru. Mięso opłucz pod bieżącą wodą i przełóż do większego garnka. Zalej je wodą (ok. 3-3,5 l) i wstaw na niewielki ogień. Kiedy mięso się zagotuje, zdejmij powstałe szumowiny, dodaj kilka kulek ziela angielskiego oraz kilka listków laurowych i płaską łyżeczkę soli. Gotuj na niewielkim ogniu.
  2. Przygotuj warzywa. Obierz je, marchewkę pokrój w kostkę i dodaj do zupy. Pora możesz związać nitką, by nie rozpadł się podczas gotowania. Całość gotuj na wolnym ogniu przez ok. godzinę.
  3. Buraki obierz i pokrój w kostkę (możesz także zetrzeć je na tace o grubych oczkach). Dodaj je do zupy i wlej 1 łyżkę octu, by zupa zachowała kolor. Na wolnym ogniu gotuj zupę, aż buraki będą miękkie. 
  4. Na koniec dopraw do smaku zupę solą i pieprzem. Jeśli lubisz zabielane zupy, dodaj zahartowaną śmietankę. 
  5. Zupę buraczkową podawaj z posiekanym szczypiorkiem.

Tak przygotowana zupa buraczkowa od razu jest pyszna i gotowa do jedzenia, jednak polecam odstawić ją na noc w zimne miejsce, by smaki się "przegryzły". Zupa buraczkowa bowiem lubi czas i najlepsza jest na drugi dzień od ugotowania. Jeśli natomiast jesteś fanem zup krem, nic prostszego - wyjmij mięso i zmiksuj swoją buraczkową, taka wersja jest równie pyszna, co tradycyjna. Podawaj ją wówczas z grzankami i oczywiście ze szczypiorkiem. Smacznego!

Zobacz wideo

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina

Więcej o: