Pasztet z mięsa z rosołu, który wychodzi wilgotny i delikatny. Idealny na Wielkanoc i nie tylko

Jednym z kulinarnych klasyków wielkanocnych, jest oczywiście pasztet. Jego przygotowanie jest bardzo łatwe, a dzięki odpowiednim dodatkom wychodzi wilgotny i przepyszny. Jak zrobić idealny pasztet na Wielkanoc? Jeśli z wczorajszego rosołu zostało ci mięso, możesz zrobić najlepszy pasztet na świecie.

Więcej przepisów idealnych na wielkanocny stół znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Pasztet z mięsa z rosołu to świetny pomysł na smaczne danie oraz niemarnowanie jedzenia. Zbliża się Wielkanoc, czyli kulinarny czas szynek, jajek, żurków i pasztetów, rzecz jasna. Nasz przepis na pasztet z mięsa rosołowego jest bardzo prosty, jednak by nie wyszedł suchy, pamiętaj o dodatkach - ugotowane w rosole warzywa nie tylko dodadzą smaku potrawie, ale także sprawią, że po upieczeniu pasztet nie będzie suchy.  Tylko jakiego mięsa użyć? Najlepiej sprawdzi się mięso mieszane - trochę kurczaka, odrobina indyka, kaczki czy wołowiny - w tej kwestii masz pełną dowolność, chociaż szczególnie polecam użyć do pasztetu trzech mięs: kurczaka, kaczki i wołowiny. Na tak przygotowany pasztet czekają wszyscy goście.

Pasztet z mięsa z rosołu - przepis idealny na Wielkanoc:

Potrzebne składniki:

  • ok. 1,5 kg ugotowanego w rosole mięsa bez kości (kurczak, wołowina, kaczka lub indyk)
  • 5 średnich marchewek ugotowanych w rosole
  • kawałek ugotowanego selera
  • 5 średnich jaj
  • 3 cebule
  • 2 czerstwe bułki namoczone w mleku
  • 2-3 ząbki czosnku
  • przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, odrobina suszonego oregano lub majeranku
  • smalec lub olej

Pasztet z mięsa z rosołu - jak go zrobić?

  1. Zacznij od namoczenia czerstwych bułek w mleku. Cebule obierz i posiekaj. Na patelni rozgrzej 2 łyżki tłuszczu i podsmaż cebulkę na złoty kolor.
  2. Mięso z rosołu dokładnie oczyść z chrząstek i małych kostek. Następnie zmiel je 2 razy w maszynce o drobnych oczkach. Tak samo zmiel warzywa oraz podsmażoną cebulkę. Na koniec dodaj bułki odciśnięte z mleka i także je zmiel w maszynce.
  3. Wszystkie składniki umieść w misce. Dodaj przeciśnięty czosnek oraz wbij jajka. Całość dokładnie wymieszaj rękoma i dopraw do smaku przyprawami. Na koniec dodaj odrobinę rozpuszczonego smalcu, by pasztet po upieczeniu nie był suchy (polecam szczególnie smalec gęsi, nadaje boski smak). 
  4. Przygotuj podłużną formę do pieczenia (może być keksówka) i natrzyj ją tłuszczem. Środek obsyp delikatnie bułką tarta lub kaszą manną i przełóż masę na pasztet. Delikatnie uklep i wierzch posmaruj wodą. Pasztet z mięsa z rosołu piecz przez godzinę i 10 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni.

Taki pasztet to nie tylko świetna propozycja na Wielkanoc, ale także na co dzień, kiedy zostało ci dużo mięsa z rosołu i nie masz pomysłu, co z nim zrobić. Jeśli jesteś fanem typowo polskich smakołyków, wykonanie takiego pasztetu sprawi ci dużo przyjemności. Smacznego!

Zobacz wideo

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.