Fasolka po bretońsku - przepis tradycyjny. Pomysł na łatwy w przygotowaniu obiad

Fasolka po bretońsku według przepisu tradycyjnego jest wspaniałym pomysłem na obiad - doskonale rozgrzewa i dobrze syci. I do tego jest pyszna. Przygotujesz ją w mniej niż 30 minut.

Więcej ciekawych artykułów o gotowaniu znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Fasolka po bretońsku jest jednym z bardziej lubianych dań obiadowych, a już zwłaszcza w oryginalnej wersji. Jest sycąca, zdrowa i pyszna, a do tego całkiem prosta w przygotowaniu, choć wymaga nieco więcej czasu. Przejdźmy do przepisu.

Zobacz wideo Fasolka po bretońsku z Polski

Fasolka po bretońsku - przepis tradycyjny. Jakie składniki potrzebujesz do przygotowania dania?

Lista składników potrzebnych do przygotowania tej potrawy jest następująca (liczba składników jest podana orientacyjnie, każdy musi dobrać ilość pod siebie):

  • fasola (sucha lub w zalewie) - ok. 500 g lub dwie puszki,
  • boczek - ok. 250 g,
  • kiełbasa - ok. 250 g,
  • cebula - jedna sztuka,
  • czosnek - ok. dwóch ząbków,
  • pomidory (surowe lub z puszki) - ok. 1,5 kg świeżych warzyw lub jedna puszka; jeśli używasz fasoli w zalewie, możesz pominąć ten składnik podczas przygotowywania potrawy,
  • przyprawy - ziele angielskie, liść laurowy etc.

Fasolka po bretońskuFasolka po bretońsku - szybki przepis na pyszny obiad. Nie musisz moczyć fasoli

Fasolka po bretońsku - przepis tradycyjny. Przygotowanie obiadu krok po kroku

Uwaga! Jeśli używasz fasoli z puszki pomiń punkt 1 i przejdź od razu do punktu 2.

  1. Namocz fasolę w wodzie (zrób to dzień wcześniej, nasiona muszą się moczyć co najmniej10 godzin), po czym odcedź, przepłucz w bieżącej wodzie i ugotuj. 
  2. Przygotuj mięso - pokrój kiełbasę i boczek w kostkę (z boczku dodatkowo zdejmij skórkę) i przyrumień na patelni. 
  3. Do mięsa na patelni dołóż pokrojoną w kostkę cebulę, smaż jeszcze kilka minut, a pod koniec dołóż starty lub pokrojony w plastry czosnek.
  4. Zawartość patelni przełóż do garnka z fasolką i gotuj na większym ogniu, bez przykrycia, przez ok. 5 do 10 minut.
  5. Teraz czas na pomidory (jeśli używasz fasoli z puszki - pomiń ten etap). Obierz je ze skórki i wyjmij gniazda nasienne oraz szypułki). Pokrój w kostkę i dodaj do fasolki. 
  6. Przypraw i wymieszaj wszystko, po czym gotuj jeszcze ok. 10 - 15 minut.
  7. Jeśli chcesz, możesz zagęścić fasolkę po bretońsku odrobiną mąki pszennej.  

Gotowe! Twoja fasolka po bretońsku według przepisu tradycyjnego jest już gotowa. Smacznego!

Fasolka po bretońsku - prosty sposób na sycący obiadFasolka po bretońsku - przepis babci Grażynki. Jakie fasoli użyć?

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: