Fasolka po bretońsku - przepis babci Grażynki. Jakie fasoli użyć?

Fasolka po bretońsku to danie, które uwielbiamy wszyscy. Oczywiście można przygotować ją w wersji wegetariańskiej, ale my polecamy klasyczną fasolką po bretońsku. Przepis babci Grażynki, babci naszej redakcyjnej koleżanki, jest po prostu obłędny. Jak zrobić fasolkę po bretońsku, by była najlepsza? Podpowiadamy.

Fasolka po bretońsku przepis

Fasolka po bretońsku przepis babci

Fasolka po bretońsku przepis babci. Składniki:

  • 50 dag fasoli - najlepiej fasoli Piękny Jaś,
  • 25 dag wędzonego boczku,
  • 30 dag kiełbasy,
  • 1 cebula,
  • 200 ml passaty lub puszka krojonych pomidorów wraz z zalewą,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 liść laurowy,
  • kilka ziarenek ziela angielskiego,
  • 10 ziarenek pieprzu,
  • sól i pieprz,
  • 1-2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżeczki suszonego majeranku,
  • 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki,
  • pół łyżeczki wędzonej papryki,
  • 25 dag pieczarek (opcjonalnie),
  • tłuszcz do smażenia pieczarek (ewentualnie).
Zobacz wideo Przepis na fasolkę po bretońsku z chorizo [PROSTY SPOSÓB NA]

Fasolka po bretońsku przepis babci. Przygotowanie:

Fasolkę po bretońsku najlepszą przygotują oczywiście nasze babcie. Przepis, który my zdradzamy, także jest recepturą pewnej babci. Kluczowe, zdaniem doświadczonej gospodyni, jest moczenie fasoli w wodzie. Powinniśmy moczyć ją całą noc. Na drugi dzień odlewamy wodę, zalewamy kolejny raz świeżą wodą i gotujemy ją do miękkości. Co ważne, dodajemy do wody liść laurowy, ziele angielskie, łyżeczkę soli.

W międzyczasie kroimy boczek w kostkę. Najlepiej w kawałki 1-2 cm. Kiełbasę kroimy natomiast w plasterki. Następnie bierzemy się za cebulę, kroimy ją w pióra. Jeśli decydujemy się na dodatek pieczarek, kroimy je w półplasterki.

Na patelni rozgrzewamy odrobinę tłuszczu. Podsmażamy boczek, cebulę i kiełbasę. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Te składniki przekładamy na talerz, a na patelni podsmażamy pieczarki.

Dopiero gdy fasola będzie zupełnie miękka, dodajemy do niej mięso z cebulą i czosnkiem. Następnie wrzucamy do garnka pieczarki, passatę i doprawiamy przyprawami. Gdy fasolka po bretońsku będzie zbyt gęsta, dodajemy wodę. Zagotowujemy i gotowe!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.