Fasolka po bretońsku. Rozgrzewający hit zimy

Sezon zimowy to czas, w którym najczęściej sięgamy po treściwe, sycące dania. Jednym ze sprawdzonych przepisów jest ten na fasolkę po bretońsku. Serwowana ze świeżym pieczywem smakuje obłędnie.

Więcej sprawdzonych przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Aby przygotować idealną fasolkę po bretońsku, musimy zacząć myśleć o tym trochę wcześniej. Kluczowe jest namoczenie fasoli na noc. Najlepiej będzie wybrać sprawdzoną odmianę Piękny Jaś. Jej nasiona są duże i doskonale pasują do tego dania. Jeśli jednak wolisz fasolę czerwoną lub czarną - nie bój się eksperymentować. Wszystkie chwyty dozwolone! 

Sernik na herbatnikach - hit na każdą okazję. Rozpływa się w ustach!Sernik na herbatnikach - hit na każdą okazję. Ciasto, które rozpływa się w ustach!

Fasolka po bretońsku. Składniki

  • 400 g fasoli,
  • 150 g wędzonego boczku,
  • 200 g kiełbasy,
  • 2 cebule,
  • majeranek,
  • koncentrat pomidorowy,
  • pół puszki włoskich pomidorów,
  • 3 liście laurowe,
  • 5 ziarenek ziela angielskiego,
  • świeży pieprz, sól,
  • 2 łyżeczki wędzonej papryki,
  • olej do smażenia. 
Zobacz wideo

Sposób przygotowania

1. Namocz fasolę na noc w dużej misce,

2. Rano wypłucz dokładnie fasolę i wstaw do garnka. Zalej wodą kilka cm nad nasionami,

3. Gotuj fasolę przez 1,5 h na małym ogniu. Podczas gotowania dodaj liście laurowe, ziele angielskie i kilka ziarenek pieprzu,

4. Na patelni rozgrzej olej. Dodaj cebulę i poczekaj aż się zeszkli. Następnie dodaj pokrojony w kostkę boczek i kiełbasę. Usmaż aż się zarumienią,

5. Mięso i cebulę razem z tłuszczem dodaj do gotującej się fasoli. Gotuj razem przez 10-15 min. Wsyp 2 łyżeczki papryki,

6. Do garnka dodaj pół puszki pomidorów i 4 łyżki koncentratu pomidorowego. Zagotuj,

7. Pod koniec gotowania dodaj majeranek i sól do smaku,

8. Serwuj ze świeżym pieczywem.

Pączki z serem najlepiej przygotować albo w formie małych kuleczek, albo jako oponkiBłyskawiczne pączki z serka homogenizowanego. Pamiętaj o jednej zasadzie

Więcej o: