Więcej sprawdzonych przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl.
Aby przygotować idealną fasolkę po bretońsku, musimy zacząć myśleć o tym trochę wcześniej. Kluczowe jest namoczenie fasoli na noc. Najlepiej będzie wybrać sprawdzoną odmianę Piękny Jaś. Jej nasiona są duże i doskonale pasują do tego dania. Jeśli jednak wolisz fasolę czerwoną lub czarną - nie bój się eksperymentować. Wszystkie chwyty dozwolone!
1. Namocz fasolę na noc w dużej misce,
2. Rano wypłucz dokładnie fasolę i wstaw do garnka. Zalej wodą kilka cm nad nasionami,
3. Gotuj fasolę przez 1,5 h na małym ogniu. Podczas gotowania dodaj liście laurowe, ziele angielskie i kilka ziarenek pieprzu,
4. Na patelni rozgrzej olej. Dodaj cebulę i poczekaj aż się zeszkli. Następnie dodaj pokrojony w kostkę boczek i kiełbasę. Usmaż aż się zarumienią,
5. Mięso i cebulę razem z tłuszczem dodaj do gotującej się fasoli. Gotuj razem przez 10-15 min. Wsyp 2 łyżeczki papryki,
6. Do garnka dodaj pół puszki pomidorów i 4 łyżki koncentratu pomidorowego. Zagotuj,
7. Pod koniec gotowania dodaj majeranek i sól do smaku,
8. Serwuj ze świeżym pieczywem.