Więcej sprawdzonych przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl.
Pączki z serka homogenizowanego to świetna alternatywa dla tradycyjnych pączków. Są niezwykle puszyste i delikatne, a ich przygotowanie zajmie nam tyle czasu, co wyjście do cukierni. Jeśli szukasz sprawdzonego pomysłu na tłusty czwartek - ten przepis będzie idealny. Pamiętaj, że wszystkie składniki na minipączki powinny być w temperaturze pokojowej. Przynajmniej dwie godziny przed gotowaniem wyjmij z lodówki serki oraz jajka.
1. Do dużej miski przesiej mąkę. Następnie dodaj sól i proszek do pieczenia i dokładnie wymieszaj,
2. Dodaj jajka i serki waniliowe. Wymieszaj (ciasto powinno być gęste i klejące),
3. Na dużej, głębokiej patelni rozgrzej olej lub smalec. Kluczem jest jego odpowiednia temperatura. Tłuszcz powinien mieć ok. 175-180 st. C. Jeśli będzie zimniejszy - nasze pączki wchłoną za dużo tłuszczu. Niekorzystna będzie też wyższa temperatura. Istnieje wtedy ryzyko, że pączki będą spalone na zewnątrz, a surowe w środku,
4. Dłonie natłuść olejem. Dzięki temu łatwiej będzie ci uformować kulki z ciasta. Nabieraj masę objętości orzecha włoskiego i postaraj się uformować mini kulę. Kładź na rozgrzany olej. Staraj się wykonywać tę czynność sprawnie, aby pączki smażyły się równomiernie,
5. Pączki powinny same obracać się w oleju, ale jeśli tak się nie dzieje - pomóż im,
6. Wyjmuj na wyłożony papierem talerz po około 6-7 min. Posyp cukrem pudrem.