Przepis na faworki, które robiła moja babcia. Sięga aż XIX wieku. Z tym kojarzy mi się tłusty czwartek

Przepis na faworki z pewnością przyda się przed zbliżającym się tłustym czwartkiem. Kruchutkie, posypane cukrem pudrem słodkości w wielu polskich domach są pozycją obowiązkową w dniu łasuchów. Ich przygotowanie nie powinno przysporzyć wam trudności.

Więcej przepisów na tłusty czwartek znajdziesz na stronie Gazeta.pl.

Faworki to, obok pączków, jeden z najpopularniejszych przysmaków na tłusty czwartek. Bywają nazywane również chrustem ze względu na swój kształt, który może przypominać suche gałązki.

Mnie faworki kojarzą się z moją babcią, która robiła je co roku według przepisu Lucyny Ćwierczakiewiczowej z książki "Jedyne praktyczne przepisy konfitur, różnych marynat, wędlin, wódek, likierów, win owocowych, miodów oraz ciast" Wydawnictwa Alfa z 1988 roku, ale według wydania z 1885!

Książka podaje stare miary (funty, łuty, garnce, kwarty i kwaterki), ale na samym początku został podany przelicznik na współczesne. Przepisy na faworki są tam dwa, moja babcia korzystała z tego drugiego. Niżej znajdziecie składniki i opis, który babcia nieco zmodyfikowała, ale faworki absolutnie na tym nie ucierpiały.

Zobacz wideo Faworki, chrust i róże, czyli karnawałowe słodkości

Przepis na faworki mojej babci

Składniki:

  • 4 całe jajka
  • 4 żółtka
  • ok. pół kilograma mąki
  • łyżka cukru
  • łyżka masła
  • smalec do smażenia
  • cukier puder do posypania

W przepisie Ćwierczakiewiczowej jest jeszcze kieliszek araku, babcia jednak z niego nie korzystała. Powiedziała jedynie, że można dodać spirytusu, żeby faworki za bardzo nie chłonęły tłuszczu.

Sposób przygotowania:

Zaczynamy od ubicia jajek. Następnie dodajemy cukier, potem mąkę, masło i zagniatamy. Ciasto cienko rozwałkowujemy i kroimy w paseczki. W środku każdego z nich robimy nożykiem nacięcie. Przez nie trzeba potem przełożyć jeden koniec ciasta, żeby uformować faworki. Smażymy na smalcu z obu stron. Gotowe faworki obficie posypujemy cukrem pudrem.

Więcej o:
Copyright © Agora SA