10 pomysłów na marynaty - do kurczaka, wieprzowiny i nie tylko [PRZEPISY]

Marynata to coś, bez czego w kuchni ani rusz. Skrupulatnie dobrane składniki wyniosą wasze potrawy na wyższy poziom. Mięso w marynacie jest zresztą doskonałe nie tylko na grilla. Możecie je również po prostu usmażyć na patelni lub upiec w piekarniku. Uwaga: Sposób wykonania każdej z marynat jest taki sam. Należy wszystkie składniki dokładnie wymieszać do połączenia.
Marynata uniwersalna Marynata uniwersalna fot. Shutterstock/ VICUSCHKA

Marynata uniwersalna

Ta marynata pasuje do każdego rodzaju mięsa. Idealnie sprawdzi się dla każdego, kto w ostatniej chwili zadecydował, że właśnie dzisiaj chce zjeść mięso z grilla. Składniki można modyfikować według indywidualnych upodobań.

Marynata uniwersalna - składniki:

  • 7 łyżek oleju
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki wody
  • 2 łyżki miodu
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 2 łyżki oregano
  • 2 łyżki bazylii
  • 3 łyżki papryki słodkiej
  • pierz, sól
Marynata miodowo musztardowa Marynata miodowo musztardowa fot. Shutterstock/ Inna Reznik

Marynata miodowo-musztardowa

Marynata miodowo-musztardowa idealnie sprawdzi się do mięsa z kurczaka lub indyka. Podaj do tego naszą sałatkę colesław, a domownicy nie będą chcieli odejść od stołu.

Marynata miodowo-musztardowa - składniki:

  • 1/4 szklanki oleju
  • 5 łyżek musztardy dijon
  • 5 łyżek miodu
  • 3 łyżki słodkiej papryki
  • pieprz, sól
Marynata azjatycka Marynata azjatycka fot. Shutterstock/ VICUSCHKA

Marynata azjatycka

Marynata azjatycka idealnie komponuje się z wołowiną, wieprzowiną ale także z kurczakiem czy krewetkami. Przygotujesz ją w pół godziny i w mig poczujesz się jak w chińskiej knajpie.

Marynata azjatycka - składniki:

  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 2 łyżki oleju ryżowego
  • 1 łyżki wina białego
  • łyżeczka miodu lub cukru brązowego
  • łyżeczka soli
  • pieprz
Marynata pikantna Marynata pikantna fot. Shutterstock/ casanisa

Marynata pikantna

Miłośnikom mocnych wrażeń proponujemy pikantną marynatę. Sok z cytryny możesz zastąpić sokiem z pomarańczy, która równie dobrze komponuje się z pikantnym chilli.

Marynata pikantna - składniki:

  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 5 łyżek sosu słodkie chilli
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka oliwy
  • 3 łyżki ostrej papryki lub chilli
Marynata dla dzieci Marynata dla dzieci fot. Shutterstock/ Lisa_Bauer

Marynata dla dzieci

Dzieci kręcą nosem na jedzenie? Wypróbuj marynaty skomponowanej dla dzieci, która zasmakuje każdemu niejadkowi. Suszone pomidory możesz zastąpić oliwkami.

Marynata dla dzieci - składniki:

  • 4 łyżki oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 4 posiekane suszone pomidory
  • 3 łyżki bazylii
  • 1 łyżka słodkiej papryki
Marynata gruzińska Marynata gruzińska fot. Shutterstock/ A. Zhuravleva

Marynata gruzińska

Klasyczne marynaty to już przeżytek? Użyj naszej gruzińskiej propozycji. Ostrą paprykę możesz zastąpić pikantnym ajvarem.

Marynata gruzińska - składniki:

  • szklanka gęstego jogurtu (najlepszy jest bałkański)
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki mielonej kolendry
  • łyżeczka ostrej mielonej papryki
  • łyżeczka soli
Marynata do warzyw Marynata do warzyw fot. Shutterstock/ maramorosz

Marynata do warzyw

Warzywa same w sobie są zachwycające, a co jeżeli udoskonalimy je prostą, ziołową marynatą?

Marynata do warzyw - składniki:

  • pęczek pietruszki
  • 1 łyżeczka mielonego czerwonego pieprzu
  • 1 łyżka startej cebuli
  • 1 łyżka soli
  • szklanka oliwy
Marynata do pieczarek Marynata do pieczarek fot. Shutterstock/ koss13

Marynata do pieczarek

Marynata do pieczarek przyda się na każdym grillu. Idealnie sprawdzi się w połączeniu z szaszłykami.

Marynata do pieczarek - składniki:

  • 125 ml oleju lub oliwy
  • 6 ząbków czosnku
  • 1/2 pęczka koperku
  • kilka szczypt soli
  • 2 łyżeczki ziół
Marynata z colą Marynata z colą fot. Shutterstock/ Elena Veselova

Marynata z colą

Cola nadaje się nie tylko do picia. Jest też idealnym dodatkiem do marynaty. Spróbuj połączyć ją z kurczakiem lub żeberkami i delektuj się delikatnym słodkim smakiem mięsa.

Marynata z colą - składniki:

  • 330 ml coli
  • 150 ml soku pomarańczowego
  • ząbek czosnku przeciśniętego przez praskę
  • łyżkę cebuli w proszku
  • łyżeczkę słodkiej papryki
  • pieprz
Marynata słodko - kwaśna Marynata słodko - kwaśna fot. Shutterstock/ 18042011

Marynata słodko-kwaśna

Ta marynata idealnie nada się zarówno na grilla, jak i do pieczenia. Kminek i kolendra nadają jej naprawdę wyjątkowego smaku.

Marynata słodko - kwaśna - składniki:

  • pół szklanki oliwy
  • ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę)
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 6 łyżek mielonej kolendry
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka soku z cytryny:
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki keczupu
  • 2 łyżki musztardy
  • pęczek posiekanej pietruszki
Więcej o:
Copyright © Agora SA