Jak dobrze wykorzystać mięso, które zostało z rosołu? Mamy kilka prostych i pysznych patentów!

Często podczas robienia rosołu zostaje nam mięso, z którym nie wiadomo co zrobić. Zjeść do obiadu? Można, ale nie każdemu smakuje w takiej formie. Na szczęście jest sporo sposobów na to, jak to mięso wykorzystać. Oto nasze propozycje.
Burgery z szarpanym mięsem Burgery z szarpanym mięsem Fot. Shutterstock/juefraphoto

Burgery z szarpanym mięsem

Choć pomysł z przygotowywaniem dań z szarpanym mięsem opiera się na wykorzystaniu wieprzowiny, można je zrobić także z innych rodzajów mięs. To z rosołu nie będzie smakowało tak samo, w końcu nie piekło się przez kilka godzin. Jednak zapewniamy was, że burger z takim mięsem będzie smakował zachwycająco.

Burgery z szarpanym mięsem

Składniki na dwa burgery:

Sposób przygotowania:

  1. Mięso oddzielamy od kości i rozszarpujemy za pomocą dwóch widelców.
  2. Cebulę i czosnek drobno siekamy, a następnie podsmażamy na patelni rozgrzanej z masłem - najpierw cebula, a gdy się zeszkli dodajemy czosnek.
  3. Zawartość patelni mieszamy z mięsem, dodajemy sos barbecue. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  4. Bułki przekrawamy na pół i przyrumieniamy na tłuszczu, który pozostał na patelni. 
  5. Na dolnej części bułki układamy mięso, na wierzchu układamy po łyżce sałatki warzywnej, a na niej po kilka plasterków ogórka.
  6. Wierzchnią część bułki smarujemy aioli i przykrywamy całość.

Burgery z szarpaną wołowiną można przygotować także z innymi dodatkami. Oto nasza inna propozycja.

Pierogi z mięsem Pierogi z mięsem Fot. Shutterstock/freeskyline

Pierogi z mięsem

Doskonałym pomysłem są również pierogi z mięsem z rosołu. Nie trzeba specjalnie kupować i obrabiać elementów kurczaka czy wołowiny, bo połowa roboty została już zrobiona. Teraz wystarczy oddzielić mięso, doprawić je i nadziać nim pyszne ciasto na pierogi. Jak się za to zabrać? Oto prosty przepis:

Pierogi z mięsem z rosołu

Składniki:

Ciasto:

  • 1/2 kg mąki pszennej (typ 450) + mąka do podsypania
  • łyżeczka soli
  • dwie łyżki oleju roślinnego
  • 300 ml ciepłej wody o temperaturze około 60 stopni Celsjusza

Farsz:

  • 1/2 kg mięsa z rosołu
  • jajko
  • 3 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Zaczynamy od przygotowania farszu. Mięso z rosołu oddzielamy od kości, usuwamy chrząstki. Rozszarpujemy je widelcem lub kroimy w kostkę, w zależności od tego, czy jest twarde.
  2. Cebule kroimy drobno, czosnek przeciskamy przez praskę, następne rozgrzewamy olej na patelni i podsmażamy pokrojone warzywa.
  3. Zmniejszamy ogień, dodajemy mięso, przyprawiamy je solą i pieprzem, a następnie odstawiamy, by przestygło.
  4. Teraz kolej na ciasto. Mąkę przesiewamy do dużej miski. Wsypujemy sól, dodajemy olej i powoli wlewamy ciepłą wodę, jednocześnie wyrabiając ciasto.
  5. Zagniatamy je i sprawdzamy konsystencję - powinno być elastyczne, sprężyste i gładkie. Jeśli jest zbyt rzadkie, dosypujemy trochę mąki, jeśli zbyt zbite - dodajemy jeszcze trochę wody. Rozwałkowujemy je na stolnicy lub na blacie i wykrawamy kółka szklanką lub foremką.
  6. Na kółka wycięte z ciasta wykładamy po dużej łyżce nadzienia. Sklejamy brzegi ciasta palcami, widelcem lub formą do pierogów.
  7. W garnku zagotowujemy wodę, dodajemy do niej odrobinę soli.
  8. Pierogi wrzucamy partiami do gorącej wody. Wyjmujemy je po kilku minutach, gdy wypłyną na powierzchnię - robimy to za pomocą łyżki cedzakowej, by nadmiar wody obciekł. Pierogi z mięsem z rosołu podajemy gorące.
Jak wykorzystać mięso z rosołu? Zrób domowe paszteciki z mięsem! [PRZEPIS] Jak wykorzystać mięso z rosołu? Zrób domowe paszteciki z mięsem! [PRZEPIS] fot. Redakcja

Mięsne paszteciki z barszczem

Wytrawne paszteciki, które można złapać w biegu czy podjadać podczas przyjęcia, to zawsze świetny pomysł. Przygotowuje się je niezwykle łatwo, a jeść można i na obiad, i jako przekąskę. Mięso z rosołu pomaga przyspieszyć i tak szybki już proces robienia tych pysznych poduszeczek. Sprawdźcie nasz przepis.

Domowe paszteciki z mięsem z rosołu

Składniki:

Ciasto:

  • 350 g mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 100 g gęstego jogurtu naturalnego lub śmietany
  • 1 duże jajko
  • 1/2 łyżeczki soli

Farsz:

  • 400 g mięsa drobiowego z rosołu razem ze skórą (może też być mięso mieszane drobiowo-wołowe)
  • 200 g warzyw z rosołu (kapusta, por, cebula, marchewka)
  • 1/3-1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz do smaku

Dodatkowo:

  • jajko do posmarowania wierzchu pasztecików
  • ulubione nasiona lub ziarna do posypania wierzchu pasztecików

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza.
  2. Składniki farszu miksujemy (na przykład za pomocą blendera lub malaksera) - nie może być za luźny, ale też lepiej, żeby nie był zbyt twardy, bo nieco stwardnieje w piekarniku.
  3. Ciasto zagniatamy, a następnie rozwałkowujemy na prostokąt o grubości ok. 3-5 milimetrów, podsypując delikatnie mąką, żeby nie kleiło się do stolnicy. Kroimy na długie 3 pasy.
  4. Wzdłuż dłuższego brzegu każdego z pasków układamy wałeczek z nadzienia o średnicy ok 2 cm. Następnie zawijamy je w ciasto tak, aby powstał rulon. Każdy z rulonów kroimy na ok. 12-14 pasztecików.
  5. Paszteciki układamy na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia, w niewielkich odstępach od siebie. Następnie smarujemy roztrzepanym jajkiem i ewentualnie posypujemy ulubionymi dodatkami.
  6. Pieczemy przez około 35 minut. Najlepsze są na gorąco, podane wraz z barszczem do picia.

Więcej porad na temat przygotowywania pasztecików znajdziecie tu: Domowe paszteciki z mięsem z rosołu w kruchym cieście - smakowity kulinarny recykling [PRZEPIS]

Ryż smażony z szarpanym mięsem z rosołu Ryż smażony z szarpanym mięsem z rosołu Fot. Shutterstock/Shebeko

Ryż smażony z szarpanym mięsem z rosołu

Smażony ryż to potrawa znana szczególnie w kuchni azjatyckiej. Można go także przygotować we własnym domu i wcale nie potrzeba do tego specjalnych regionalnych przypraw. Wystarczy mięso z rosołu oraz trochę warzyw i sos sojowy. Zresztą sami zobaczcie.

Ryż smażony z szarpanym mięsem z rosołu

Składniki:

  • 200 g mięsa z rosołu
  • 100 g ugotowanego al dente ryżu
  • jajko
  • 1/2 puszki groszku
  • 1/3 puszki ananasa
  • 2 łyżki prażonej cebulki
  • 1 liść kapusty (może to być kapusta z rosołu, jeśli jej używaliśmy)
  • olej
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • Sól i pieprz do smaku

Opcjonalnie:

  • Garść prażonych orzechów nerkowca

Sposób przygotowania:

  1. Mięso oddzielamy od kości i rozrywamy za pomocą dwóch widelców.
  2. Ananasa kroimy na kawałki.
  3. Na głębokiej patelni rozgrzewamy dwie łyżki oleju, po czym dodajemy mięso, ryż, groszek, pokrojonego w kostkę ananasa i kapustę. Całość smażymy na dość mocnym ogniu, co chwila mieszając.
  4. W osobnej miseczce rozbijamy jajko, dodajemy do niego sos sojowy. Łączymy składniki i przelewamy na patelnię.
  5. Wszystkie składniki mieszamy, a gdy jajko je dokładnie oblepi, zdejmujemy z ognia i podajemy w miskach. Każdą porcję posypujemy prażoną cebulką i orzechami nerkowca, jeśli ich używamy.

Zobacz również: