Składniki:
Sposób przygotowania:
Taka salsa świetnie sprawdzi się jako dip do nachosów, chipsów albo pokrojonych w słupki surowych warzyw. Można ją też dodać do taco, tortilli albo kebabów.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Taki dżem świetnie sprawdzi się na kanapce z osolonym twarożkiem albo krakersach z camembertem. Można go też użyć jako salsy do namaczania nachosów albo w tartach bądź pieczonych mięsach.
Proporcje dżemu pomidorowego można dowolnie modyfikować. Jeśli wolicie słodszy, dodajcie więcej cukru, jeżeli preferujecie łagodniejsze lub bardziej pikantne smaki, dostosujcie ilość papryczki lub wcale jej nie używajcie. Ciekawie też smakuje wersja na słodko, z cynamonem i goździkami.
Nadmiar dżemu można zawekować albo zamrozić w woreczkach strunowych.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Podajemy ją bez dodatków albo z grzankami, ryżem czy makaronem. Można też udekorować wierzch kleksem ze śmietany.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Gotowy, jeszcze gorący sos podajemy z ugotowanym makaronem, posypujemy tartym serem i świeżymi ziołami. Jeśli chcemy przygotować pizzę, warto sos lekko ostudzić. Świetnie sprawdzi się też na grzankach lub z gołąbkami.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Gotowe muffiny świetnie smakować będą z dżemem pomidorowym lub kleksem z jogurtu greckiego. Można je dodatkowo posypać garścią ulubionych świeżych ziół lub szczypiorku.
Zobacz również: