Rosół gęstszy i bardziej odżywczy? Wystarczy dodać do niego składnik dobrze znany z przetworów

Na pewno macie swoje ulubione przepisy na domowy rosół, a do jego gotowania używacie świeżych składników. Istnieje jednak jeden składnik, o dodaniu którego zapewne wielu z was by nie pomyślało.

Wydaje wam się, że o rosole wiecie wszystko? Pomyślelibyście więc, że można dodać do niego buraka, by poprawić jego kolor czy goździki dla bardziej intrygującego smaku? Jest jeszcze jeden składnik, na pierwszy rzut oka niewidoczny, lecz znacząco poprawiający smak zupy.

Bardziej wyrazisty smak i gęstsza konsystencja

Według magazynu "The Kitchn" dodanie do rosołu octu wzbogaca smak zupy. Nie musicie się przejmować rodzajem octu (nada się zarówno ten spirytusowy, jak i z białego wina), ponieważ smak dania poprawi się dzięki działaniu kwasu octowego. Kwas ten pomaga rozpuszczać tkankę chrzęstną i inne tkanki łączne znajdujące się w kościach, co przyspiesza powstawanie żelatyny, dzięki której zupa staje się gęstsza i bardziej treściwa (kwas octowy pomaga wydobyć też z kości więcej substancji odżywczych). 

Żeby poprawić smak rosołu, wystarczy dodać do niego łyżkę stołową octu (dwie, jeśli garnek jest naprawdę duży). Ocet dodajemy już w trakcie gotowania - wszystkie składniki muszą znajdować się w garnku, a zupa musi gotować się na wolnym ogniu. Podobnie działa też sok z cytryny, choć z nim trzeba uważać, ponieważ może nadać rosołowi lekko cytrusowego posmaku. Ocet natomiast podkreśli smak, ale w zupie go nie wyczujecie (może cię zainteresować: Jak ugotować rosół? Porady i triki nie tylko dla początkujących).

Zobacz wideo
Więcej o:
Komentarze (6)
Rosół gęstszy i bardziej odżywczy? Wystarczy dodać do niego składnik dobrze znany z przetworów
Zaloguj się
  • oko2009

    0

    Ja tam wolę prawdziwy polski rosół, który pachnie rosołem, a nie octem. Jak bardzo trzeba odlecieć żeby coś takiego proponować.

  • wrexham

    0

    "Kwas ten pomaga rozpuszczać tkankę chrzęstną i inne tkanki łączne znajdujące się w kościach" to jest obrzydliwe

  • vomiting_frog

    0

    Jak robię tymbaliki to dodaje ocet już do zalewy żeby galaretka była nieco ostrzejsza w smaku dzieje się to kosztem przejrzystości bo ocet powoduje zmętnienie wywaru!

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX