Jak zrobić krupnik? Tradycyjna polska zupa z jarzynami i kaszą w sam raz na sycący obiad
Krupnik tradycyjny
Krupnik to tradycyjna zupa przyrządzana na bazie wywaru z jarzyn lub bulionu mięsnego. Najczęściej podawana jest z ziemniakami i kaszą jęczmienną. Rzadziej możemy ją serwować z ryżem. Często można w niej również zauważyć kawałki selera, marchewki lub plasterki kiszonego ogórka. Czasami podaje się ją również z mięsem z wywaru, podobnie jak w przypadku rosołu. Do rosołu możemy dodać również suszone grzyby.
Krupnik to doskonała zupa. Wspaniale rozgrzewa i jest niesamowicie treściwa i sycąca. Kasza w połączeniu z miękkimi ziemniakami tworzy wyjątkową konsystencję. Wraz z nimi wyjątkowych doznań smakowych dostarczy nam aromatyczny bulion. Jaką kaszę dodawać do krupniku? W tradycyjnym przepisie widnieje kasza jęczmienne, ale możemy dodawać również inne rodzaje, np. kaszę gryczaną, pęczak lub białą komosę, Dużo osób serwuje również krupnik po prostu z ryżem. Ile kaszy dodawać do krupniku? W zupełności wystarczy ok. jednej szklanki wybranej kaszy na ok. 3-4 litry płynu (w zależności od tego, jak gęstą zupę chcemy uzyskać).
Przepis na krupnik - składniki:
- włoszczyzna na bulion
- ok. 3,5 l czystej wody
- ok. 200 g kaszy jęczmiennej
- 2 cebule
- ok. 1/2 kg ziemniaków
- olej
- sól, pieprz
- liście laurowe
Jak zrobić krupnik - krok po kroku:
- Zaczynamy od włoszczyzny, którą dokładnie myjemy i obieramy. Następnie kroimy marchewkę w plastry o szerokości kilku milimetrów, pietruszkę kroimy w drobną kostkę, a selera możemy zetrzeć na tarce z dużymi oczkami.
- Obraną i pokrojoną w drobną kostkę cebulę dodajemy na patelnię. Wcześniej rozgrzewamy patelnię z kilkoma kroplami oleju. Podsmażamy całość, aż do zeszklenia.
- Przygotowujemy sobie wysoki garnek. Wkładamy do niego warzywa i całość zalewamy 3,5 litra wody.
- Wodę zagotowujemy. W międzyczasie możemy posolić oraz dodać pieprzu dla smaku, wedle naszego uznania. Dodajemy również 2 liście laurowe.
- Po zagotowaniu wywaru dodajemy kaszę jęczmienną.
- Całość gotujemy ok. 45-50 minut.
- Przygotowujemy ziemniaki. Oczyszczamy je i starannie obieramy. Kroimy je w sporą kostkę.
- Ziemniaki dodajemy do zupy po ok. 35-40 minutach. Muszą gotować się z całością ok. 10-15 minut.
- Krupnik jest gotowy, gdy warzywa są miękkie i delikatnie rozpływają się w ustach.
- Krupnik jest gotowy do podania. Możemy podać go z posiekanym szczypiorkiem lub świeżo posiekaną natką pietruszki.
Przepis na krupnik
Dla fanów zup przygotowywanych na mięsie mamy również kilka rad. Jest kilka rodzajów mięsna, z których możemy przygotować bulion na krupnik. Możemy użyć wieprzowiny, np. golonki. Drób również się nadaje, świetne będą udka drobiowe lub skrzydełka z kurczaka albo indycze. Sprawdzi się również wołowina - możemy gotować zupę na mięsie z kośćmi lub ugotować wywar na samych kościach wołowych.
Zachęcamy was do zastosowania naszego przepisu na tradycyjny krupnik. Mamy nadzieję, że dzięki niemu przygotujecie wyśmienitą zupę dla waszych bliskich na rodzinny obiad. Smacznego!
-
Toruńska knajpa nie obsługuje policjantów. Komentujący podzieleni. Właściciele: Plakat nie zniknie, zdania nie zmienimy
-
Sposób Makłowicza na wykorzystanie czerstwego chleba? Zapomnijcie o bułce tartej
-
Naleśniki i racuchy budyniowe to hit. Tym razem na budyniach zróbcie murzynka
-
Pierogi robi się nie tylko w Polsce. Jak wyglądają te z innych krajów? Sprawdź, czy znasz wszystkie
-
Jemy zdrowiej, a może przeciwnie? Co z gotowaniem i zakupami? Pandemia to masa zmian, ale... przywykliśmy
- Jemy zdrowiej, a może przeciwnie? Co z gotowaniem i zakupami? Pandemia to masa zmian, ale... przywykliśmy
- Kampania promocyjna serków homogenizowanych OSM Piątnica
- Pizza z ananasem to profanacja? Jamie Oliver do swojej dodał winogrona. Fani w szoku
- Rusza wiosenny konkurs Salatino. Część nagród zaprojektowali fani marki
- Myjesz jajka przed włożeniem do lodówki? Mogą się szybciej zepsuć