A może kasza jęczmienna z batatami? Sprawdźcie nasz przepis!
Zupa krupnik może stać się ulubioną zupą w waszym domu. Świetnie sprawdzi się podczas chłodów jesiennych czy zimowych. Doskonale rozgrzewa i jest bardzo pożywna. Co ważne, do krupniku lepiej nie wykorzystywać gotowego bulionu. Zupa krupnik będzie najsmaczniejsza i najbardziej aromatyczna, jeśli bulion będzie gotował się od zera.
Co robimy na początku? Na tarce o grubych oczkach ścieramy obrane i oczyszczone marchewkę i pietruszkę. W dużym garnku rozgrzewamy oliwę. Dodajemy warzywa i podsmażamy z dodatkiem soli i pieprzu. Dodajemy mięso i zalewamy wszystko zimną wodą. Dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i czarny pieprz.
Warzywa i mięso muszą być miękkie. W międzyczasie obieramy i kroimy drobno cebulę. Podsmażamy ją na maśle. Powinna być porządnie podsmażona. Na patelnię dodajemy kaszę i chwilę podsmażamy razem. Wszystko przekładamy do garnka z bulionem. Doprawiamy do smaku i gotujemy kolejną godzinę razem. Kasza musi być miękka. Gotowe! Posypujemy koperkiem i jemy gorący krupnik.