Zupa krupnik - przepis idealny. Podpowiadamy, jak się za nią zabrać

Kto lubi krupnik? Cisza. Zupa krupnik to jedna z tych zup, które nie cieszą się uznaniem wśród wielu. Dzieci wręcz za nią nie przepadają. A wszystko przez to, że bardzo często zupę krupnik przyrządzamy źle. Ta niezwykle zdrowa i pożywna zupa może smakować obłędnie, ale musimy uważnie przestrzegać wskazówek przepisu na krupnik. Zaczynamy?

Krupnik przepis

Zupa krupnik. Składniki:

  • porcja rosołowa, czyli na przykład ćwiartka kurczaka,
  • 5 łyżek kaszy jęczmiennej,
  • 2 litry wody,
  • 6 ziemniaków (albo więcej, jeśli lubimy gęstą zupę krupnik),
  • 1 marchewka,
  • 1 pietruszka,
  • łyżka oliwy z oliwek,
  • 1 cebula,
  • kilka ziarenek czarnego pieprzu,
  • liść laurowy,
  • kilka ziarenek ziela angielskiego,
  • sól i pieprz.

A może kasza jęczmienna z batatami? Sprawdźcie nasz przepis!

Zupa krupnik. Przygotowanie:

Zupa krupnik może stać się ulubioną zupą w waszym domu. Świetnie sprawdzi się podczas chłodów jesiennych czy zimowych. Doskonale rozgrzewa i jest bardzo pożywna. Co ważne, do krupniku lepiej nie wykorzystywać gotowego bulionu. Zupa krupnik będzie najsmaczniejsza i najbardziej aromatyczna, jeśli bulion będzie gotował się od zera.

Co robimy na początku? Na tarce o grubych oczkach ścieramy obrane i oczyszczone marchewkę i pietruszkę. W dużym garnku rozgrzewamy oliwę. Dodajemy warzywa i podsmażamy z dodatkiem soli i pieprzu. Dodajemy mięso i zalewamy wszystko zimną wodą. Dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i czarny pieprz.

Zobacz wideo

Warzywa i mięso muszą być miękkie. W międzyczasie obieramy i kroimy drobno cebulę. Podsmażamy ją na maśle. Powinna być porządnie podsmażona. Na patelnię dodajemy kaszę i chwilę podsmażamy razem. Wszystko przekładamy do garnka z bulionem. Doprawiamy do smaku i gotujemy kolejną godzinę razem.  Kasza musi być miękka. Gotowe! Posypujemy koperkiem i jemy gorący krupnik.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.