Kotlet po szwajcarsku, czyli popularny szwajcar lub inaczej cordon bleu, pojawił się w latach 40 XX wieku w Szwajcarii. Oryginalnie przyrządzany był z cielęciny, w którą zawinięta była szynka oraz ser, a całość panierowana.
Cielęcina jest droga, więc wiele osób (a także restauracji) decyduje się na przygotowywanie tego dania z mięsa drobiowego, zazwyczaj z piersi kurczaka. Na wielu talerzach pojawia się także schabowy po szwajcarsku, co może nie byłoby zaakceptowane przez wykwintnych szefów kuchni, ale według wielu osób może stanowić bardzo dobry zamiennik. To, o czym warto pamiętać, gdy przygotowuje się kotlet szwajcarski, to wybór mięsa dobrej jakości – najlepiej wybrać pierś drobiową lub schab od sprawdzonego dostawcy lub z chowu ekologicznego (zobacz również: Jak zrobić filet z kurczaka? Jak przyrządzić najpopularniejszy rodzaj mięsa? Podpowiadamy).
Przygotowanie kotleta szwajcarskiego nie jest trudne. Jedyna czynność, która może przysporzyć odrobinę trudności to zawijanie mięsa. Poza tym zrobienie tego dania jest niemal tak samo proste, jak przygotowanie zwykłych kotletów. Nawet jeśli nie masz dużego doświadczenia w kuchni, nie wahaj się go przyrządzić – odwdzięczy się rewelacyjnym smakiem!
Składniki:
Ważący ponad tonę kotlet przyrządzony w bawarskim miasteczku trafi do Księgi Rekordów Guinnessa. Zobacz go na filmie:
Kotlet szwajcarski najlepiej będzie smakował z frytkami lub puree z ziemniaków i surówką. Jeśli wolisz lżejszą wersję, możesz go serwować z pieczonymi ziemniakami w przyprawach lub po prostu ziemniakami z wody. Doskonałym dodatkiem do cordon bleu będą pieczarki w maśle. Pokrojone w ćwiartki pieczarki (lub w połówki, jeśli są bardzo małe) oprósz solą, pieprzem i granulowanym czosnkiem i smaż na maśle. Jedną z wariacji na temat kotleta szwajcarskiego jest podanie go z pieczarkami w środku. Należy pokroić pieczarki drobno, doprawić solą, pieprzem i ziołami, a następnie położyć je na wkładzie z szynki i sera i dobrze zawinąć.